Ž. Mauricas: V. Orbanui kovoti su infliacija sekasi ne itin sėkmingai, Vengrija 2023 m. gali turėti didžiausią ekonomikos nuosmukį ES

Banko „Luminor“ vyriausias ekonomistas, dr. Žygimantas Mauricas tvirtina, kad nepaisant dosnių subsidijų rusiškai naftai ir dujoms, Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui kovoti su kylančia infliacija sekasi „ne itin sėkmingai“.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas<br>EPA-ELTA nuotr.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 4:51 PM

„Kaip sekasi didžiajam kovotojui V. Orbanui kovoti su infliacija? Ne itin sėkmingai, nes, nepaisant dosnių subsidijų rusiškai naftai ir rusiškoms dujoms, metinė infliacija Vengrijoje 2022 m. rugsėjo mėn. išaugo iki 20.7 proc.“, – savo feisbuko paskyroje teigė Ž. Mauricas.

Ekonomistas tvirtina pasirengęs lažintis, kad šių metų pabaigoje infliacija Vengrijoje taps didesnė nei Lietuvoje bei didžiausia visoje Europos Sąjungoje.

„Siekdamas stabdyti įsismarkavusią infliaciją, Vengrijos centrinis bankas pakėlė bazines palūkanų normas net iki 13 procentų (prieš metus jos siekė vos 1,6 proc., o prieš dvejus metus – 0,6 proc.). Tačiau tuo metu, kai Centrinis bankas pila vandenį į įsismarkavusį infliacijos laužą bandydamas jį užgesinti, V. Orbanas pila dosnių subsidijų žibalą, kuris skatina dar stipresnį laužo degimą“, – sakė Ž. Mauricas.

„Įtariu, kad tokia politika geruoju nesibaigs, tad Vengrija 2023 metais gali turėti ne tik didžiausią infliaciją, bet ir didžiausią ekonomikos nuosmukį visoje ES“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad rugpjūčio pradžioje Ž. Mauricas džiaugėsi, kad Lietuva nešoko populizmo keliu ir nepriėmė lengvatinių priemonių, kompensuodama energijos prekių, degalų ir maisto kainas, kaip padarė Vengrija, Lenkija ar Ispanija. Pasak jo, tokiu atveju infliacijos kilimas būtų ne suvaldytas, o tik atidėtas.

„Vengrijoje infliacija šių metų gale bus didesnė negu Lietuvoje, tą garantuoju 100 proc. Mes tada (priėmę lengvatas, siekiant kainų kompensavimo – ELTA) būtume turėję ir infliacijos iššūkį artėjant žiemai, ir biudžeto deficito. Kai būtų reikėję formuoti kitų metų biudžetą, būtų tikrai aršios diskusijos“, – „Žinių radijui“ teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.