Ministerija: studentų paskolų palūkanos kintamos, tačiau EURIBOR augimas neigiamos įtakos neturi

Seimo nariams atkreipus dėmesį, kad dėl kylančių palūkanų normų didėja ir studentų paskolų palūkanos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) ramina teigdama, kad didėjantis EURIBOR dydis esamiems studentams įtakos neturi. Anot ministerijos, nors valstybės remiamų paskolų studentams palūkanos yra kintamos, jos studijų metu gali būti padengtos biudžeto lėšomis.

ŠMSM ramina teigdama, kad didėjantis EURIBOR dydis esamiems studentams įtakos neturi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ŠMSM ramina teigdama, kad didėjantis EURIBOR dydis esamiems studentams įtakos neturi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Mar 26, 2023, 9:21 AM

ŠMSM priduria, kad vidutinė asmens mokama paskolos grąžinimo mėnesinė įmoka šiuo metu sudaro apie 10–15 eurų, įskaitant ir palūkanas, o studentų dalis, susidurianti su paskolų grąžinimo problemomis, yra labai nedidelė.

„Valstybės remiamų paskolų studentams palūkanos yra kintamos. Šiuo metu naujai 2023 m. sudaromoms studentų paskoloms taikomas kintamas palūkanas sudaro 2,9 proc. banko marža ir 3 mėn. EURIBOR, viso apie 5,68 proc. metinių palūkanų. Ankstesniais metais paskolas paėmusių asmenų palūkanų dydis gali būti kitoks, nes paskolų teikimo sąlygos kasmet keičiasi“, – teigiama Eltai perduotame ministerijos komentare.

„Vis tik valstybės remiamos paskolos studentams yra teikiamos lengvatinėmis sąlygomis. Studijų metu studentui paskolos grąžinimo įmokų mokėti nereikia, o studijų metu palūkanos už studentą gali būti apmokamos valstybės lėšomis.

Tad dauguma studentų studijų metu neturi mokėti jokių su paskolos grąžinimu susijusių įmokų ir didėjantis Euribor dydis esamiems studentams įtakos neturi“, – priduriama komentare.

Ministerijos teigimu, paskolų grąžinimo terminas studentams yra 15 metų po studijų baigimo, todėl, pažymima komentare, Euribor padidėjimas grąžinimo įmokos smarkiai neveikia.

„Be to, šios paskolos dažniausiai grąžinamos kur kas greičiau – vidutiniškai per 5 metus“, – pridedama atsiųstame komentare.

Ministerija pažymi, kad vidutinė asmens mokama paskolos grąžinimo mėnesinė įmoka šiuo metu sudaro apie 10–15 eurų, įskaitant ir palūkanas.

„Su paskolų grąžinimo problemomis, kai vėluojama mokėti grąžinimo įmokas, susiduriančių studentų dalis yra labai nedidelė – tik apie 2 proc. nuo visų paskolų gavėjų“, – teigia ministerija.

„Tačiau, siekiant dar labiau sumažinti paskolų grąžinimo rizikas studentams, numatyta galimybė kreiptis 5 kartus dėl paskolos grąžinimo atidėjimo iki 1 metų“, – priduria ŠMSM.

ELTA primena, kad praėjusios savaitės Seimo posėdyje parlamentaras Vytautas Gapšys išsakė nuogąstavimus dėl kylančių palūkanų normų ir galimos įtakos studentų paskoloms. Tuo metu švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė atsakymo nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.