Net ir išaugus vaikų stovyklų kainoms, tėvai nedelsia – rezervacijos plaukė nuo žiemos: kiek jos kainuoja

Šiemet vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau. Kaip teigia kalbinti stovyklų atstovai, dėl didėjančių maisto, energetikos kainų ir augančio darbo užmokesčio, jiems nieko kito nelieka, kaip tik kasmet stovyklaujantiems vaikams pakelti kainas.

Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>T.Bauro nuotr.
Šių metų vaikų vasaros stovykloms tėvai turės atsidėti daugiau.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-05-28 08:44, atnaujinta 2023-05-28 09:52

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų skyriaus vedėjas Andrius Zajančkauskas, kuris atsakingas už Klaipėdos rajone esančios vaikų stovyklos „Pasaka“ ir Palangoje „Raganė“, teigė, jog neišvengiamai tenka didinti stovyklų kainas.

Kiek atsieis stovyklos pajūryje?

Anot jo, šiemet dėl išaugusių išlaidų energetiniams ištekliams, maitinimui ir darbo užmokesčiui, stovyklos kelialapio kaina nuo pernai metų padidėjo bent 10 proc., tačiau tikslaus skaičiaus atstovas neįvardijo.

Pavyzdžiui, šiais metais dešimčiai dienų išleisti vieną vaiką į stovyklą „Pasaka“ kainuoja 450 eurų , o į „Raganę“ – 350 eurų. Už šią kainą vaikai prie jūros stovyklauja mediniuose ir mūriniuose nameliuose 10 dienų, o į dienotvarkę įeina sporto ir kiti renginiai, maudynės jūroje, vakaronės. Kaip teigė atstovas, stengiamasi išlaikyti tradicijas, todėl dienotvarkė kiekvienais metais išlieka panaši.

Kaip portalui lrytas.lt minėjo A.Zajančkauskas, metų pradžioje galėjo pasirodyti, kad tėvai nebe taip entuziastingai leis vaikus į stovyklas, tačiau pažiūrėję, kiek kainuoja kitos stovyklos, suprato, kad kaina gera. Mat kitur 3 ar 5 dienų stovyklos kainuoja kaip čia 10 dienų.

Metai iš metų, populiariausios pamainos yra liepos antroje pusėje ir rugpjūčio pirmoje pusėje, o tėvai stovyklomis įprastai pradeda domėtis jau nuo žiemos, dar labiau suaktyvėja nuo kovo mėnesio.

„Kada kada bus galima įsigyti kelialapius? Šį klausimą išgirdome jau gruodį. Tai buvo puiki dovana per šv. Kalėdas – stovykla vasarai. Didžioji dalis kelialapių parduota dar žiemą. Šiuo metu likę vos keletas laisvų vietų“, – portalui lrytas.lt komentavo moksleivių poilsiavietės „Žilvitis“ Klaipėdos rajone, Karklėje, direktorė Indrė Mikelionytė-Pranculevičienė.

Kaip minėjo atstovė, vaikai iki šios stovyklos, esančios visai šalia jūros, daugiausia keliauja iš Vilniaus, Kauno. Tačiau sulaukiama ir stovyklautojų, atvykusių iš Anglijos, Airijos.

Šiais metais vienam vaikui čia teks išleisti 395 eurus – 45 eurais daugiau nei pernai. Anot poilsiavietės direktorės, dėl augančių maisto, elektros, kitų paslaugų kainų ir darbo užmokesčio, tai tenka daryti kasmet.

„Mūsų stovykloje vyrauja sportinės kultūrinės veiklos, tačiau svarbiausia jūra ir draugai, čia mes esame viena didelė šeima, kasmet sulaukiame vis grįžtančių savų vaikų ir tai labai džiugina“, – apie stovykloje vykdomą veiklą pasakojo atstovė.

Vasaros stovyklos Lietuvoje šiemet – labai paklausios, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ sakė „Paramos vaikams centro“ steigėja, vadovė bei psichologė Aušra Kurienė.

Anot A.Kurienės, tėvai, išleidžiantys vaikus į vasaros stovyklas, turėtų pasirinkti stovyklą pagal tai, koks vaiko charakteris ir pomėgiai. Taip pat svarbu suvokti, kad vaikas stovykloje būtų saugus, todėl galima ir patiems tėvams ar globėjams apsilankyti pačioje stovykloje. Nemažiau svarbu ir nuolat mokyti vaiką, tarkime, kaip mieste saugiai pereiti gatvę ar maudytis vandens telkiniuose.

Tačiau svarbus ir psichologinis saugumas. „Niekas nenorėtume, kad mūsų vaikas atsidurtų patyčių, smurto situacijoje ar nukentėtų nuo netinkamų žmogaus kėslų. Čia yra labai svarbu pasitikrinti, žinoti ir paklausti: kokios yra taikomos disciplinos priemonės, jeigu vaikai prasižengia?“ – patarimu dalijosi psichologė.

Verta pasidomėti ir apie tai, kas dirba vaikų stovykloje: koks yra darbuotojų išsilavinimas, patirtis darbui su konkretaus amžiaus vaikais, kur yra įgyta patirtis. Taip pat vaikus išleidžiantys į stovyklas suaugusieji turėtų ugdyti savo atžalą ir paaiškinti, koks kitų bendraamžių ar prižiūrinčių asmenų elgesys yra netinkamas bei kur gali kreiptis dėl pagalbos.

Laikotarpis kitas, tačiau kaina panaši

Pasižvalgius skelbimuose internete apie dienines vaikų stovyklas Vilniuje, kainos už 3–4 dieninę stovyklą vienam stovyklautojui kainuoja apie 200 eurų. Pavyzdžiui, apie 180 eurų sostinėje kainuoja parkūro, akrobatikos ir gimnastikos, mokslininkų, anglų kalbos lavinimo stovyklos vaikams, kuriose – pažintinės ir mokomosios programos bei maitinimas.

Galima rasti ir skelbimų, kurie siūlo mokėti už vieną stovyklos dieną – kaina svyruoja apie 50 eurų.

Tėvai, galintys perkopti 200 eurų sumą, gali išsiųsti vaikus į kelias dienas trunkančią jaunųjų aviatorių, zoologų stovyklą ar anglų kalbos ugdymo dieninius užsiėmimus. Pastarosios stovyklos išsiskiria: skelbiama, kad galima rinktis vieno, dviejų ir trijų modulių stovyklas – atitinkamai kaina už keturias dienas prasideda gerokai virš 200 eurų, tuomet perlipa 500 eurų ir gali siekti kone iki 900 eurų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kovo mėnesį paskelbė konkursą vaikų vasaros stovyklų organizatoriams, kurie rengtų nemokamas bendras stovyklas lietuviams ir ukrainiečiams vaikams – jų turėtų būti priimta po lygiai.

Skelbiama, kad, kaip ir pernai, tai būtų ne trumpesnės nei 7 dienų vienos pamainos trukmės dieninės stovyklos ar stovyklos su nakvyne. Finansavimą stovykloms bus skiriamas iš ministerijos asignavimų.

„Vaikai stovyklose susipažins su Lietuvos ir Ukrainos šalimis, per įvairias neformaliojo švietimo veiklas ugdysis socialines emocines, pilietiškumo, kūrybiškumo kompetencijas“, – rašoma pranešime.

Ministerijos pasiteiravus, kiek šiemet bus tokių stovyklų, atsakyta, kad šiuo metu vyksta 66 konkursui pateiktų stovyklų organizatorių paraiškų vertinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.