Pieno upių grietinėlę nusigriebia tarpininkai – sumos įspūdingos

Lietuvoje pieno supirkimo kainos, nors šiek tiek ir krinta, tebėra didelės. Tačiau ne visi žemdirbiai džiaugiasi brangia žaliava – iš smulkiųjų ūkininkų pieną superkantys tarpininkai už žaliavą moka gerokai mažiau negu vidutiniškai rinkoje.

Gamintojai skirstomi į mažus šeimos ūkius, turinčius 10 karvių, ir didelius tiekėjus, kurių ūkyje yra 400 galvijų.<br>AP nuotr.
Gamintojai skirstomi į mažus šeimos ūkius, turinčius 10 karvių, ir didelius tiekėjus, kurių ūkyje yra 400 galvijų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 10:15 AM

Europos Komisijos duomenimis, šių metų vasarį vidutinės svertinės natūralaus pieno supirkimo kainos Lietuvoje buvo 9 proc. aukštesnės už pastarųjų 5 metų vidurkį.

Portalo milkprices.nl duomenimis, didžiosios Europos pieninės stambiesiems gamintojams per pastaruosius 12 mėnesių už pieną vidutiniškai mokėjo 352 eurus už toną. Pienininkų asociacijos „Pieno centras“ duomenimis, stambiesiems Lietuvos ūkiams, iš kurių superkama apie pusė viso šalyje pagaminamo pieno, vidutinė metinė kaina už natūralų pieną pernai siekė 355 eurus už toną.

Tarpininkai Lietuvoje už natūralų pieną smulkiausiems ūkiams pernai mokėjo vidutiniškai 226 eurus už toną, o perdirbimo įmonėms pardavė už 337 eurus už toną.

Pienininkų vertinimu, tarpininkų vidutinė pelningumo marža pernai galėjo siekti apie 49 proc., – iš supirkto ir perparduoto pieno kainos skirtumo jie galėjo uždirbti per 54 mln. eurų. Kadangi didžiąją sąnaudų dalį sudaro žalio pieno surinkimas, siekiantis iki 50 eurų už toną, tarpininkų pelningumas pernai galėjo siekti apie 25 proc., arba mažiausiai 25 mln. eurų

Šilutės pieno gamintojų asociacijos pirmininkės Juzefos Tamavičienės įsitikinimu, žalią pieną superkantys ir jį pardavę tarpininkai pasiima per didelę atlygio dalį.

Pasak jos, nesąžininga, kad gamintojai skirstomi į mažus šeimos ūkius, turinčius 10 karvių, ir didelius tiekėjus, kurių ūkyje yra 400 galvijų. Pagal ūkio dydį ir pristatomo pieno kiekį ūkininkams apskaičiuojama skirtinga pieno supirkimo kaina.

„Tiek mažo, tiek didelio pieno gamintojo pienas, jei tik jis kokybiškas, patenka į tą patį perdirbimo katilą. Suprantama, kad dideli pieno gamintojai turi gauti didesnę kainą nei mažiukai. Bet skirtumas neturėtų būti toks didelis“, – sakė J.Tamavičienė.

Žalią pieną iš žemdirbių superkantys tarpininkai – įmonės ir kooperatyvai – valdo apie trečdalį visos supirkimo rinkos. Supirktą pieną jie parduoda perdirbti arba eksportuoja.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto duomenimis, nedideli pienininkystės ūkiai be subsidijų ir ES išmokų dirba nuostolingai, tuo tarpu žemės ūkio bendrovės, kooperatyvai ir pieno supirkimo įmonės – pelningai.

Instituto duomenimis, ūkininkų, kurių pagrindines pajamas sudarė pieno pardavimai, grynasis nuostolingumas, be subsidijų, 2014 metais siekė 47 proc., o 2015 metais ūkininkų nuostolingumas siekė 59 procentus. Tuo tarpu žemės ūkio bendrovės ir įmonės dirbo pelningai – 2014 metais jų pelningumas be subsidijų siekė 19 proc., 2015 metais – 2,7 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.