Lietuviškas obuolys – su „Kokybės“ ženklu

Ar tiesa, jog Europos Sąjunga Lietuvos obuolių augintojams kelia kur kas griežtesnius reikalavimus nei, tarkim, Ispanijos ar Lenkijos. Kodėl taip yra? Ar tikrai dar griežtesnių reikalavimų privalo laikytis tie Lietuvos obuolių augintojai, kurie nori savo produkciją žymėti nacionalinės kokybės ženklu „Kokybė“? Apie tai maloniai sutiko papasakoti Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius Darius Kviklys.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 13, 2018, 9:20 AM

Didesni kokybės įsipareigojimai

Paklaustas, ar tiesa, kad lietuviškiems obuoliams Europos Sąjunga (ES) kelia griežtesnius reikalavimus nei, pavyzdžiui, išaugintiems Ispanijoje ar toje pačioje kaimyninėje Lenkijoje, Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius Darius Kviklys iškart patikslina, jog produkcijos (šiuo atveju – obuolių) kokybės reikalavimai visur yra vienodi, tiesiog skiriasi cheminės apsaugos priemonių kontrolė.

„Europa suskirstyta į tris zonas: pietinę, centrinę ir šiaurinę. Kiekvienai nustatytas atskiras leidžiamų naudoti cheminės apsaugos priemonių sąrašas, skirtingas karencijos laikotarpis (arba kitaip sakant, paskutinio purškimo iki obuolių skynimo laikas) ir pan., – paaiškina asociacijos vadovas. – Pietinės zonos šalyse, kuriose yra karšta ir drėgna, leidžiama daugiau naudoti cheminių medžiagų, padedančių kovoti su vaismedžių kenkėjais bei ligomis ir apsaugančių produkciją nuo sugedimo transportuojant iš tolimų kraštų, sandėliuojant. Be to, joms leidžiama beveik iki pat obuolių nuskynimo purkšti ir pan. Centrinės zonos šalių, pavyzdžiui, Lenkijos, Vokietijos, Olandijos ir kt., sodininkai turi šiek tiek daugiau draudimų, bet vis tiek, galima sakyti, gana laisvi naudoti chemines priemones. Na, o šiaurinėje zonoje, kuriai priskirta ir Lietuva, cheminės apsaugos priemonių sąrašas yra minimalus, o karencija – gana ilga. Kita vertus, turėtumėme džiaugtis, jog mūsiškių obuolių kokybė dėl to tik yra geresnė nei importuotų, tad jie daug palankesni sveikatai“.

Mažiau chemikalų

Į Lietuvos parduotuves beveik visus obuolius pristato Lietuvos verslinių sodų asociacijai „Vaisiai ir uogos“ priklausančios įmonės, kurių dauguma laikosi nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos taisyklių (jos patvirtintos Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“). Todėl šie produktai pasižymi nepriekaištinga kokybe ir žymimi išskirtiniu ženklu „Kokybė“. Kartu tokios produkcijos gamintojams tenka laikytis dar griežtesnių reikalavimų nei numato ES.

„Jau kelerius metus asociacija prisijungusi prie Aplinką tausojančios auginimo programos. Tai reiškia, kad vaismedžių augintojai prisiima nemažų įsipareigojimų sumažinti cheminių apsaugos priemonių ir trąšų naudojimą. Pavyzdžiui, įprastai auginant kai kurias chemines apsaugos priemones leidžiama naudoti net 4 kartus, auginantys su „Kokybės“ ženklu – tik du kartus per sezoną. Taip pat laikotarpis nuo paskutinio vaismedžių purškimo iki obuolių skynimo privalo būti pusantro karto ilgesnis. Be to, nacionalinės kokybės ženklu žymimi vaisiai išauginti naudojant mažiau azotinių trąšų ir herbicidų, jie neapdorojami ir nemirkomi tirpaluose, apsaugančiuose produkciją saugyklose nuo puvimo, pelėsio ir grybelio“, – kokybės reikalavimus vardina D. Kviklys.

Palankesni sveikatai obuoliai

Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius sako, kad lietuviški obuoliai, paženklinti ženklu „Kokybė“, išoriškai gal mažai kuo skiriasi nuo užaugintų įprastai ar importuotų, tačiau jų kokybine verte, palankumu sveikatai ir skoniu nereikėtų abejoti.

„Nacionalinės kokybės produktai užauginti naudojant aplinkai nekenksmingas priemones, vadinasi, jie yra sveikesni ir sveikatai palankesni. Pavyzdžiui, obuolį su „Kokybės“ ženklu galima drąsiai valgyti tik nuplovus po vandeniu ir nenulupus žievės. O joje, be itin naudingų žmogaus organizmui medžiagų, kaupiasi ir kenksmingos. Tačiau, kaip minėjau, mes specialiai neapdorojame produkcijos prieš sandėliavimą, apskritai nedaug naudojame chemikalų, tad nieko kenksminga lietuviškų obuolių žievėje nesikaupia. Be to, mūsų obuolių ir skonio savybės skiriasi nuo, pavyzdžiui, importuotų, nes yra nuskinami visiškai prinokę. Tik gaila: nors ūkininkai daugiau investuoja, kad išaugintų gerą nacionalinės kokybės produktą, bet pirkėjai prekybos centre, deja, dar vis dažniau renkasi gražiau atrodantį importuotą obuolį, kurio vidinė kokybė tikrai gerokai nusileidžia mūsiškiams. Labai viliuosi, kad keisis pirkėjų įpročiai ir nugalės sveikesnis produktas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą