Kainų burbulas nesprogs, bet oras bus nuleistas

Verta neskubėti pirkti

Daugiau nuotraukų (0)

"Sostinė"

Dec 27, 2007, 10:55 AM, atnaujinta Apr 13, 2018, 4:21 PM

Jeigu ateinančiais metais planuojate įsigyti būstą, neskubėkite ir palaukite bent iki vasaros. Gali būti, jog po kelių mėnesių butą Vilniuje bus galima įsigyti pigiau nei dabar. Jeigu taip ir neatsitiks, vis tiek nieko neprarasite, nes dar labiau brangti nekilnojamasis turtas jau neturėtų.

Dėl to vienbalsiai sutaria „Sostinės“ kalbinti nekilnojamojo turto rinkų ekspertai. Tiesa, didelio kainų kritimo tikėtis taip pat neverta. Tačiau gali būti taip, kad perkant būstą kiekvienu konkrečiu atveju atsiras galimybė derėtis, nes situacija rinkoje darosi palankesnė nebe pardavėjams, o pirkėjams.

Metai – labai įdomūs

„Praeinantys metai nekilnojamojo turto rinkoje buvo labai įdomūs. Prieš metus buvo prognozuojama, kad kainos daugiau nebekils, tačiau per pirmąjį pusmetį jos šovė į naujas aukštumas“, – sakė nekilnojamojo turto bendrovės „OberHaus“ vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Antrąjį praeinančių metų pusmetį buvo stebima rinkos stabilizacija, tačiau, S.Vagonio teigimu, ši tendencija labiau išryškėjo naujos statybos butų rinkoje. O senos statybos butai antrąjį pusmetį brango ir toliau. „Naujos statybos butai pabrango tiek, kad daugelis norinčiųjų paprasčiausiai nebepajėgia jų įpirkti. Dėl šios priežasties senos statybos butų rinka pasidarė kur kas aktyvesnė, o kol augo paklausa, augo ir kainos“, – aiškino bendrovės „OberHaus“ ekspertas.

Šiuo metu ramesnės nuotaikos įsivyrauja ir senos statybos butų rinkoje, tačiau šis nekilnojamojo turto segmentas vis dar išlieka aktyviausias.

Statybų tempai lėtėja

Pasak S.Vagonio, labiausiai tikėtina, kad ateinančiais metais nekilnojamojo turto rinka sostinėje bus daugmaž stabili. „Neįsivaizduoju, kad kainos dar galėtų kilti. Jei jos padidėtų bent 5 procentais, būtų didelis netikėtumas. Tačiau tvirtinti, kad butai pigs, taip pat nedrįsčiau“, – prognozavo jis.

S.Vagonio manymu, nekilnojamasis turtas Vilniuje pigtų, jeigu rinka būtų perpildyta, tačiau taip greičiausiai neatsitiks, nes, lėtėjant ekonomikos augimo tempams, statybų bendrovės kai kuriuos savo projektus pradeda stabdyti.

„Metų pradžioje prognozavome, kad bus pastatyta apie 7000 butų, tačiau pastatyta tik 6000. Nuo 2002 metų kasmet statybų prieaugis siekdavo apie 30 procentų, o ateinantys metai gali būti pirmieji, kai prieaugis nedidės“, – teigė S.Vagonis.

Vyksta nervų karas

Finansų analitikas Gitanas Nausėda sakė, jog ateinančiais metais greičiausiai bus stebima nekilnojamojo turto kainų stabilizacija su galimu kritimu. „Manau, kad kainos gali mažėti 10, optimistiškiausiu atveju iki 15 procentų. Ženklų, kad kai kurios statybų bendrovės kainas norėtų mažinti, jau yra, tačiau kol kas lūkuriuojama“, – aiškino G.Nausėda.

Pasak jo, 2008 metai bus kainų augimo bumo pabaiga, tačiau kalbėti apie kokį nors burbulo sprogimą neverta. „Žiniasklaida pasigavusi tą burbulo sprogimo metaforą, tačiau to tikrai nebus. Tai, kas turėtų vykti rinkoje ateinančiais metais, aš metaforiškai pavadinčiau oro išleidimu iš smarkiai pripūsto kamuolio“, – kalbėjo G.Nausėda.

Jo teigimu, šiuo metu tarp butų pardavėjų ir pirkėjų vyksta nervų karas, kuriame daugiau galimybių turi pirkėjai, todėl ruošiantis įsigyti būstą skubėti neverta. „Pardavėjai jau dabar klientams siūlo įvairias akcijas, dovanas, galimybę derėtis. Anksčiau to nebuvo. Pardavėjų rinka virsta pirkėjų rinka“, – tvirtino analitikas.

Spekuliantų įtaka maža

Nors dažnai pasigirsta nuomonių, kad būstas Vilniuje ateinančiais metais gali pigti, nes rinkoje pasirodys daug butų, kuriais norės atsikratyti prieš keletą metų pigiai juos įsigiję spekuliantai, tačiau, G.Nausėdos teigimu, kliautis šiuo veiksniu neverta.

Spekuliantai rinkos neperpildys jau vien dėl to, kad tempus mažina statybininkai, todėl rinka vis tiek nebus perpildyta. „Be to, tendenciją, kad spekuliantai atsikrato butų, buvo galima pastebėti dar prieš pusantrų metų. Aš manau, kad įžvalgesni savo pelną jau gavo ir dabar pasitraukė į provinciją ar akcijų rinkas“, – aiškino G.Nausėda.

Kita vertus, pašnekovo teigimu, ir statybų bendrovių pareiškimai apie stabdomus projektus gali būti tik bandymas daryti įtaką pirkėjams. „Tai gali būti paprasčiausias rinkotyros triukas. Pirkėjams tarsi bandoma pasakyti, kad pirkite būstą dabar ir nemanykite, jog kainos mažės“, – sakė analitikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.