Kodėl milijardieriai skolinasi būstui?

„Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas neseniai paėmė būsto paskolą už 1,05 proc. metų kintamąsias palūkanas, ją pasirašydamas trisdešimčiai metų, informuoja tinklapis „csmonitor.com“.

M. Zuckerbergo namas Palo Alte.<br>AP
M. Zuckerbergo namas Palo Alte.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2012, 11:21 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:33 PM

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, šiuo metu M.Zuckerbergas yra 14 turtingiausias JAV asmuo, valdantis turto už daugiau nei 42 mlrd. litų (virš 15 mlrd. JAV dolerių).

Kadangi jo būstas Palo Alto mieste, Kalifornijoje vertinamas „tik“ beveik 17 mln. litų (5,95 mln. JAV dolerių), iškyla klausimas, kam jaunajam milijardieriui to reikia.

Pasirodo, viskas apskaičiuota. Šiuo metu JAV būsto paskolų rinka iš paskutiniųjų ieško tų, kurie norėtų pasiskolinti. Jei esi patikimas klientas (o milijardierius skamba gan patikimai), tuomet tau suteikiamos itin mažos palūkanos.

1,05 proc. iš M.Zuckerbergo reikalaujamos palūkanos yra dvigubai mažesnės už šalies vidurkį, ir netgi mažesnės už šiuo metu esančia infliaciją. Iš esmės tai reiškia, kad paskolą milijardierius pasiėmė už dyką, galėdamas savo pinigus įdarbinti ten, kur jie neša pelną.

Prognozuojama, kad ateityje jo mokamos palūkanos gali išaugti iki 2,76 proc., tačiau tai nėra problema – palūkanoms išaugus nepageidaujamai aukštai, M.Zuckerbergas gali tiesiog išsipirkti namą.

Šiuo metu, kai vidutinės būsto paskolos JAV svyruoja apie 3,5 proc. ir dažniausiai yra remiamos valstybės, daugybė turtuolių (ir ne tik) susigundo imti paskolas būstui.

Tuo tarpu būsto paskolų palūkanos Lietuvoje šiuo metu svyruoja apie 3 – 5,3 proc. Vidutinė 2011 metais imtos paskolos vertė yra apie 260 tūkst. litų, paskola dažniausiai imta 20 metų. Apie 78 proc. paskolų sudaro butų pirkimui imamos paskolos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.