Svajonių namai: ar leisti vaikui piešti ant savo kambario sienų?

Vaiko kambarys daugeliui tėvelių - vienas mėgstamiausių kambarių visame šeimos būste. Juk čia galima atskleisti savo nevaržomą fantaziją, eksperimentuoti ir paprasčiausiai mintimis grįžti į vaikystę. Psichologai įrodė, kad kambario interjeras turi įtakos vaiko asmenybės bei charakterio formavimuisi, todėl įrengti atžalos kambarį reikia atsakingai ir dėmesingai – su žiupsneliu fantazijos, erdve kūrybai ir mažylio vaizduotei.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2012, 5:01 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:45 PM

Pagal amžių

Įrengiant vaiko kambarį derėtų atsižvelgti į jo amžių, nes augdamas jis turi skirtingų poreikių ir pomėgių.

Vaikams iki dvejų metukų didžiausią įspūdį daro ryškios, išsiskiriančios, sodrios spalvos. Rinkitės mėlyną, raudoną ar geltoną spalvas. Jos neturėtų būti pastelinės. Paieškokite įdomesnių ryškiomis spalvomis išmargintų užuolaidų, patalynės komplektų.

Šiek tiek vyresni vaikai (2-4 metų amžiaus) yra itin aktyvūs, tad kambario interjeras turi būti ypač saugus. Kambarį galite puošti plakatais arba sienų lipdukais, kuriuose pavaizduoti mėgstamiausi vaiko personažai, gyvūnėliai, raidės ar skaičiai.

5–12 metų vaikas jau dalyvaus jo kambario kūrybos procese. Jis aiškiai išreikš savo pageidavimus. Dekoruokite vaiko kambarį elementais su jo mėgstamais herojais arba mylimos veiklos elementais. Be lovos ir spintos, kambaryje jau reikės rašomojo stalo, stalinės lempos.

Įrengdami mokyklinio amžiaus atžalos kambarį dėmesį sutelkite į darbo vietą: ji turi būti ergonomiška, su tinkamo aukščio stalu, kėde, apšvietimu. Mokykliniams reikmenims reikės papildomų stalčių, lentynų, spintelių. Paaugliui reikės vietos ir draugams priimti, todėl poilsio zoną galite įkurti buvusiame žaidimų kampe, ten pastatę fotelius ar numetę sėdmaišius.

Nuotaiką lems spalvos

Kūdikio kambarį geriau išdažyti šviesiomis, pastelinėmis spalvomis, dekoruoti subtilaus rašto tapetais, vengti stambių kontrastingų piešinių, ornamentų. Ikimokyklinukui jau patiks ryškesnės spalvos - raudona, mėlyna, geltona, žalia.

Dizaineriai pataria sienas, lubas, grindis dažyti neutraliais atspalviais. O ryškias spalva naudoti detalėms: kilimams, užuolaidoms, šviestuvams, kitiems interjero puošybos elementams.

Kurdami vaiko kambarį atsižvelkite ir į jo būdą: judriam vaikui pastelinės, ramios spalvos padės susikaupti, atsipalaiduoti. Lėtesnį vaiką išjudins ryškios spalvos.

Kai kambarys gan didelis, atskiroms zonoms galima parinkti skirtingas spalvas: ties lova tiks įvairūs ramūs mėlyni, violetiniai atspalviai, raminanti žalia. Prie darbo stalo – atmintį gerinanti geltona, padedanti susikaupti oranžinė, o ten, kur vaikai žaidžia, – raudona.

Šviesos apsuptyje

Vaikų kambarys turi būti itin gerai apšviestas. Išnaudokite natūralią, pro langus sklindančią šviesą. Venkite užuolaidų, nebent kabinkite perregimas, žaliuzes ar romanetes.

Prie lovos reikės toršero ar sieninės lemputės skaityti. Būtina apšviesti rašomąjį stalą. Žaidimų kampelyje taip pat reikia šviesos. Tiesa, ne tokios ryškios, kaip virš darbo stalo.

Baldai-transformeriai

Pagrindiniai vaiko kambario baldai yra lova, rašomasis stalas ir spinta. Šie turėtų būti pagaminti iš itin kokybiškų medžiagų. Jais galėsite naudotis ne metus ir ne dvejus. Protinga būtų įsigyti modulinius baldus, kurie „augtų“ kartu su jūsų atžala.

Jei jūsų vaiko kambarys nėra didelis, jums pravers transformuojami baldai. Pavyzdžiui, ištraukiamas stalas, miegamąja vieta virstantis fotelis. Rinkitės baldus, į kurių vidų galėsite sudėti vaiko žaislus, knygas ir kitus rečiau naudojamus daiktus. Įrenkite stalčius po lova arba pirkite dviaukštę lovą, po kuria telpa rašomasis stalas, spinta, lentynos.

Stilių renkasi vaikas

Į kūrybinį vaiko kambario įrengimo procesą galite įtraukti ir savo atžalą. Tai padaryti netgi būtina. Leiskite jam (arba jiems) pabūti savo karalystės šeimininkais, pasirinkti spalvas, sienų herojus, baldų išdėstymą. Aplinka turi atspindėti asmenybę, charakterį. Jei skatinsite vaiką kurti, jis jausis laisvesnis, savarankiškesnis.

Jeigu mažojo žmogučio norai jums atrodo labai nepriimtini, ieškokite kompromiso. Pasirinktą temą atspindėti turėtų vienas iš pagrindinių interjero elementų, o kiti tik papildyti. Tai padės išlaikyti harmoniją.

Gėlės, personažai ir lenktynės

Ryški oranžinė, geltona, žalia ir rožinė - tai 60-ųjų stilius. Tačiau jis tiktų ir žavios mergaitės kambariui.

Daugeliui mergaičių patinka drugeliai. Dukros kambarį galite išpuošti dideliais ir mažais drugiais.

Pastelinės spalvos, modernaus stiliaus dekoracijos ir baldai, šokėjų fotografijos ant sienos įkvėps ir jaunąją baleriną, ir sportinių šokių šokėją.

Angelai ir fėjos – tai populiariausia mergaičių kambarių tematika. Ant sienų galite paišyti debesis, laukus, pasakų namelius, burtininkų atributiką.

Jaunam vaikinui patiks kambarys, kurio sienas papuoš jo mėgstamiausi animaciniai herojai. Tai gali būti ir Aladinas, ir Šrekas, ir Karibų piratai.

O gal sūnus svajoja tapti kosmonautu ir užkariauti kitas planetas? Tuomet ant sienos neblogai atrodytų kosminis laivas ir kitos planetos, kurias jis svajoja pasiekti.

DNR grandinės reprodukcijos, molekulių modeliai, Einsteino portretas – tokie interjero elementai patiks jaunuoliui, kuris vakarus leidžia su fizikos ar chemijos vadovėliu rankose.

Jei bręstanti asmenybė turi kokių meninių užmojų, tarkim, mėgsta tapyti, kambaryje galite įrengti dailės kampelį su molbertu, dažais ir teptukais. Šalia esančios sienas dažykite plaunamais dažais.

Leiskite vaikui savo kambaryje jaustis nesivaržomai. Nebauskite jo už ištepliotas sienas. Kaip tik – skatinkite jo kūrybingumą. Tegu vaikas turi galimybę piešti ant sienų. Tam puikiai tarnaus spalvoti sienų lipdukai, ant kurių kils pirmieji jūsų atžalos vaizduotės proveržiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.