Vilniuje pinga nekilnojamas turtas

Nekilnojamojo turto tarpininkai teigia, kad šiuo metu būsto pirkėjai yra linkę pasverti visus argumentus už ir prieš, atidžiai įvertinti savo finansines galimybes, galimus variantus ir netgi matydami, kad gali sau leisti įsigyti nekilnojamojo turto, dar kartą viską pergalvoti. Toks atsargus vertinimas ir nuolatiniai svarstymai gali turėti įtakos, kad butų kainos, kurios nurodomos skelbimuose, sostinėje pirmąjį šių metų pusmetį vis dar rodė mažėjimo, o nuomos, priešingai, didėjimo rodiklius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-20 16:49, atnaujinta 2018-03-17 23:45

Parduodamų butų kainos mažėjo

Pasak UAB „Akorus Real Estate“ brokerio Donato Kojalos, 2011 m. pabaigoje sugriežtinta bankų būsto kreditavimo politika sumenkino nekilnojamojo turto paklausą. Bankai atvirai deklaruoja galintys skolinti, tačiau susidūrus realiai gauti kreditą būstui įsigyti reikia atitikti nemažai specifinių reikalavimų, kuriuos pasiekti gali ne kiekvienas norintysis. 2011 m. viduryje įsibėgėjusi ir iki šiol niekaip nenurimstanti Eurozonos krizė daro įtaką ir bendrai vartotojų elgsenai bei lūkesčiams.

Remiantis nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt skelbimuose publikuojamų butų pardavimui kainų statistika, butų kainos pirmąjį metų pusmetį krito apie 5 proc., antrąjį – apie 3 proc., palyginti su ankstesniu ketvirčiu. Butų pasiūla šiemet buvo tiesiogiai proporcinga siūlomoms butų kainoms: vienoms mažėjant, mažėjo ir kitos. Šiuo metu Vilniaus Senamiestyje vidutinė butų kaina siekia 5742 Lt/kv. m, Šiaurės miestelyje – 4865 Lt/kv. m, Fabijoniškėse – 3088 Lt/kv. m. Tai vidutinės pasiūlos kainos, apskaičiuotos neatsižvelgus, kokie butų statybos metai, įrengimas, šildymo tipas, tiksli vieta mieste ir kt.

Nuoma brango

Jei dėl nežinomybės dėl ateities pirkėjai atideda būsto pirkimą, tai tiesiogiai veikia nuomos rinką – ji, kaip teigia D. Kojala, yra teigiama prasme aktyvi ir dinamiška turto savininkams, t. y. nuomotojams. Iš Aruodas.lt skelbimų statistikos matyti, kad pirmąjį metų pusmetį butų nuomos kainos buvo apie 5 proc. didesnės nei pernai metais tuo pačiu laikotarpiu. Vertinant ketvirčiais, butų nuoma antrąjį ketvirtį jau kainavo kiek daugiau nei pirmąjį. Tam įtakos galėjo turėti pasibaigęs šildymo sezonas bei vis didėjanti būsto nuomos paklausa, prasidėjus vasarai.

Iš nekilnojamojo turto agentūros „Rebaltic“ statistikos duomenų, šiuo metu 2 kambarių buto naujame name gerame rajone arba netoli miesto centro nuoma kainuoja vidutiniškai 900–1200 Lt/mėn., 2 kambarių prabangus butas centrinėje dalyje ar Senamiestyje – apie 1800–2500 Lt/mėn.; 3 kambarių buto naujame name gerame rajone arti centro nuoma kainuoja apie 1200–2000 Lt, 3 kambarių prabangaus buto centre ar Senamiestyje nuomos kaina siektų vidutiniškai 2500–4000 Lt.

Vertinant visą miestą, ne atskirus mikrorajonus, neatsižvelgiant į būsto būklę, šildymą ir kt., iš Aruodas.lt duomenų matyti, kad Vilniuje vieno kambario buto nuoma vidutiniškai siekia 850 Lt/mėn., dviejų kambarių – apie 1060 Lt/mėn., trijų kambarių – apie 1300 Lt/mėn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.