Svajonių namai: kokioje svetainėje norisi tiesiog būti?

Modernus, jaunatviškas, minimalistinis, ryškus, raminantis, elegantiškas arba eklektiškas. Svetainės interjero stilių paletė yra plati, todėl centrinę ir daugiausia dėmesio sulaukiančią buto erdvę galite kurti be jokių suvaržymų. Kokia ji turėtų būti? Vienareikšmiškai patogi, jauki, nuteikianti maloniam ir neįpareigojančiam bendravimui, jaukiems vakarams ir skubiems rytams. Tokia, kurioje norisi būti.

Modernus, jaunatviškas, minimalistinis, ryškus, raminantis, elegantiškas arba eklektiškas. Svetainės interjero stilių paletė yra plati, todėl centrinę ir daugiausia dėmesio sulaukiančią buto erdvę galite kurti be jokių suvaržymų.<br>123RF.
Modernus, jaunatviškas, minimalistinis, ryškus, raminantis, elegantiškas arba eklektiškas. Svetainės interjero stilių paletė yra plati, todėl centrinę ir daugiausia dėmesio sulaukiančią buto erdvę galite kurti be jokių suvaržymų.<br>123RF.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Jul 25, 2012, 4:12 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:49 PM

Tinkama šviesa

Svetainė – centrinė namų erdvė, kurioje ne tik priimami svečiai, rengiami vakarėliai, šeimos šventės, bet ir vyksta kasdieninis šeimos gyvenimas: skaitymas, vaikų žaidimai, televizoriaus žiūrėjimas. Svetainėje turi būti panaudotas įvairiai veiklai tinkamas apšvietimas.

Lietuvoje dažnai svetainėje pakabinamas vienas centrinis šviestuvas, kurio apšvietimo tikrai nepakanka. Tiesa, centrinis pakabinamas šviestuvas gali būti pagrindinis kambario akcentas, parodantis šeimininkų skonį ir mėgstamą stilių.

Jei nusprendėte įrengti pakabinamas lubas, galite jas panaudoti kambario perimetrui apšviesti. Tarpe tarp sienų ir nuleistų lubų montuojama šviečianti LED juosta.

Svarbu pasiekti apšvietimo tolygumą – tam gali tikti sieniniai šviestuvai. Rinkdamiesi toršerą bendram apšvietimui, atkreipkite dėmesį, kad jis nekurtų taškinio apšvietimo, o sklaidytų šviesą (pavyzdžiui, šviestų į lubas). Jeigu mėgstate svetainėje skaityti, būtinai pagalvokite apie skaitymui skirtą šviestuvą.

Stilių jūra

Svetainės stilistika – tik jūsų galvos rūpestis. Net ne rūpesnis, o malonumas, mat rinktis yra iš ko. Žinoma, prieš renkantis interjero stilių, būtina apgalvoti, kaip jis atrodys jūsų svetainėje. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jūsų svetainė išdėstyta – ar tai atskiras kambarys, gal jis jungiasi su koridoriumi, o gal su virtuve? Ar dalinsite erdvę ar ji bus atvira? Apsvarstę visus aspektus galėsite išsirinkti tinkamiausią stilistiką.

Prieš įsigydami baldus, pagalvokite, kaip svetainę išnaudosite – ar joje dažnai lankysis jūsų draugai, ar čia žais vaikai, ar šioje erdvėje jums teks ne tik ilsėtis, bet ir dirbti.

Jei esate svetingi, jums prireiks didesnės sofos arba kelių papildomų fotelių svečiams susodinti. Jei mėgstate juos vaišinti, pravers ir didelis stalas bendroms vakarienėms. Žinoma, tuo atveju, jei jūsų svetainė jungiasi su valgomuoju.

Svetainės interjeras gali būti pačių įvairiausių stilių. Dažnas jį derina prie kitų būsto erdvių, tačiau tai nėra taisyklė. Svarbiausia sugebėti į vieną erdvę tinkamai įkomponuoti du ar net daugiau skirtingų stilių.

Siekiantys paprastumo ir švaraus vaizdo gali rinktis minimalistinį stilių. Tokioje svetainėje baldų nedaug, jie išdėstomi patogiausia tvarka. Minimalistinėje svetainėje dominuoja viena arba dvi spalvos, baldai yra švelnių, dažniausiai taisyklingų formų, be perdėtai ryškių atspalvių.

Jei mėgstate gyventi įdomiau, galite rinktis modernųjį stilių. Ryškios spalvos, aštrūs geometriniai kampai, neįprastos formos praskaidrins svarbiausios būsto erdvės atmosferą.

Jei jūsų tikslas - paprastumas bei prabangus subtilumas, galite rinktis klasikinį interjero stilių. Tiesa, šis tinkamesnis erdvesnėms svetainėms, mat mažą erdvę gana masyvūs ir gausūs detalių klasikiniai baldai gali tiesiog užkrauti.

Mėgstantys klasiką, tačiau norintys atrodyti kiek šiuolaikiškiau, gali rinktis moderniosios klasikos baldus. Tai klasikiniai baldai, pagardinti šių dienų prieskoniais – paprastesnėmis formomis.

Jei neišsirenkate vieno braižo, stilius galite derinti, naudoti atskirus įvairių stilių elementus. Minimalistinį interjerą pagyvins į klasikinį rėmą įkomponuotas paveikslas, o klasiką – kelios minimalistinės detalės.

Traukos centras

Kuriant svetainės interjerą turite apsispręsti, ką norėtumėte joje pastatyti. Iš norimų svetainėje turėti daiktų reikia išsirinkti vieną, kuris būtų vizualinis visos patalpos centras ir pagrindinis elementas. Aplink jį bus kuriamas viso kambario įspūdis, jo aura.

Šį pagrindinį daiktą reikėtų statyti taip, kad įeinantis į kambarį žmogus iškart žvilgsniu į jį atsiremtų. Šio daikto buvimo vietą dar galima paryškinti ir fonu. Šiuo atveju labiausiai tiktų sofa, kelios sofos, minkštas kampas. Tai gali būti ir originalaus dizaino stalas. Jei akcentuosite, tarkim, valgomąjį, visų dėmesį turėtų patraukti jo stalas.

Svetainę pagyvinti gali įmantri, nuo kitų besiskirianti sienos spalva ar faktūra, specialiai sukurta niša ar lentynų sistema, židinys, viena ant kitos sukrautos dekoratyvinės dėžės, paveikslai, nuotraukos. Kiekvienas atskiras elementas turi būti savotiškas centras toje kambario dalyje, kurią jam skirsite.

Malonios smulkmenos

Svetainėje paprastai savo vietą randa įvairios smulkmenos. Tai ir knygų lentynos, įrėmintos fotografijos, suvenyrai iš kelionių, ir servizai. Tokios smulkmenos gali būti ir puikus fonas jūsų vizualiniam centrui – kad ir koks jis bebūtų. Bet šiuo atveju svarbu neperlenkti lazdos.

Jei turite įprotį viešai rodyti visas malonias smulkmenas, tai vertinkite jas kaip ne mažiau svarbias nei, tarkime, televizorių, jūsų kambario centrą ir skirkite joms atskirą vietą – lentyną, nišą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.