Svajonių namų ekspertas: kokiame kambaryje įkurdinti paauglę?

Įsirengdami savo svajonių namus vis svarstote, ar krištolinis močiutės šviestuvas tiks prie naujo subtilaus interjero? O gal abejojate, ar naujai įsigyta rudos spalvos sofa gražiai atrodys ryškiomis spalvomis išdažytoje svetainėje? Galvos skausmą jums kelia maža virtuvė – bijote, kad vietos kulinarinėms kelionėms joje bus per mažai?

Buto interjero idėjos.<br>123RF.
Buto interjero idėjos.<br>123RF.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2012, 6:23 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:01 PM

Turite klausimų, kreipkitės patarimo. Į klausimus apie naujausias interjerų madas ir jų pritaikymą jūsų svajonių namuose atsakys UAB „YCL“ interjero dizaineris Tautvydas Vileikis.

Norėčiau paklausti, kokios spalvos minkštą kampą rinktis, jei viena siena oranžinė, o kita šviesiai rožinė? (Jurgita)

Jei jau mėgstate tokia aktyvias spalvas, tuomet ir sofos spalva gali būti ryški - ta pati oranžinė arba geltona.

Sename „smetoniškame“ bute yra sieninės spintos-nišos, kurių aukštis 3 metrai, plotis - apie metrą, o gylis - 30 cm. Norėtume tas nišas panaudoti kaip spintas daiktams susidėti. Kokias dureles patartumėte dėti - stumdomas konstrukcijas ar standartines? (Jurgita)

Stumdomos durys taupo erdvę, gali turėti visą veidrodinį paviršių, tačiau toks pasirinkimas turi vieną nepatogumą - viena spintos pusė lieka uždengta durų, todėl jas tenka nuolat stumdyti. Jei tai ir šiek tiek didesnė kaina nebus trukdis - rekomenduočiau stumdomas duris. Kita vertus, jei jums užtenka erdvės, galite įsirengti ir varstomas duris.

Sveiki, kaip uždengti langą darbo kambaryje - užuolaidomis, roletais ar romanetėmis? Kambarys - 10 kv. m ploto, gyvename daugiabutyje. (Regina)

Darbo kambariui reikalinga šviesa, tad tinkamiausias sprendimas - užuolaidos arba žaliuzės. Jei vis dėlto asmeniškai labiau mėgstate romanetes ar roletus – rinkitės šviesias spalvas, kad jos aklinai neuždengtų šviesos.

Sveiki, pasinaudodama virtualia proga norėčiau jūsų paprašyti patarimo. Kaip vieno kambario butą vizualiai padaryti didesnį? Nesinori vien tik baltų sienų. Kokias sienų ir baldų spalvas patartumėte rinktis, norint sukurti jaukią ir gražią aplinką? Ačiū už atsakymą. (Kristina)

Receptas paprastas - minimalumas. Kuo mažiau detalių, daiktų (juos patartina slėpti spintose, uždarose lentynose), daugiau refleksinių paviršių, šviesos, šviesių sienų.

Sveiki, man būtinas patarimas dėl virtuvės spalvos pakeitimo. Virtuvės sienos tinkuotos dekoratyviu tinku ir dažytos tamsiai raudona, tamsiai ruda spalvomis bei turi aukso potėpių. Noriu šviesesnės virtuvės. (Esmeralda)

Į jūsų pateiktą klausimą nėra vienareikšmio atsakymo. Viskas priklauso nuo šeimininko skonio, baldų stiliaus, šviesos patalpoje, viso buto interjero.

Kaip viename kambaryje įsirengti ir virtuvę, ir svetainę, ir miegamąjį? (Olga)

Minėtų funkcijų apjungimas - dažnas sprendimas mažuose butuose. Jūsų atveju reiktų įsigilinti į buto planą. Galima tik paminėti, kad miegamasis turėtų būti kuo toliau nuo virtuvės, o pastarajai reikia gero gartraukio.

Šviesus saulėtas kambarys, švelniai geltonos spalvos sienos. Kokios spalvos užuolaidas rinktis? (Birutė)

Apie spalvas rašėme ankstesnėse „Svajonių namų eksperto“ dalyse, tačiau subjektyviai galiu rekomenduoti baltą, šviesią kakavinę spalvas.

Norime įrengti kambarį savo paauglei dukrai. Patalpa 17 kv. m ploto, su vienu langu į vakarus. Mergaitė daug mokosi ir beveik neturi laisvo laiko. Koks stilius dabar populiarus paauglio kambariui? Ačiū už atsakymą. (Lina)

Vertėtų pakalbėti su pačia paaugle dukra. Jos amžiaus jaunuoliai dažnai patys turi savo nuomonę apie jų charakterį atspindintį stilių. Patariame kurti individualią aplinką ir naudoti paauglei patinkančias spalvas, grafinius elementus ar medžiagas, funkcionalius baldus. Tokia individuali aplinka tik padės asmenybės brandai. Nekopijuokite kitų paauglių stiliaus, o pabrėžkite jos charakterį. Taip pat patariame nebijoti eksperimentuoti, nes paauglystės laikotarpis kaip tik tam ir skirtas.

Įsigijome naują butą ir galvojame, kokiu stiliumi norime jį įsirengti. Arčiausiai širdies – skandinaviškas. Kokie jo elementai jums atrodo svarbiausi? Kokias medžiagas reikėtų rinktis? (Vytautas)

Jei galvojate apie šį stilių, tai, ko gero, įsivaizduojate pagrindinius jo principus. Skandinaviškas stilius dažnai siejasi su minimalizmu, baltumu, modernumu bei funkcionalumu. Nors balta spalva čia yra dominuojanti, ji dažnai tampa fonu juodiems ar spalvotiems objektams. Objektu gali būti bet kas: baldas, siena, muzikinis centras, šviestuvas, vaizdas už lango… Dauguma interjero elementų lakoniško dizaino. Ergonomika ir ekologija čia užima svarbią vietą, o daiktų gausa – didžiausia šio tipo interjero priešė. Gan dažni akcentai – neįprastos formos medžio šviestuvai, ilgo plauko minkšti kilimai, spalvingi plakatai arba paveikslai. Šio stiliaus esmė - mažiau yra daugiau. Itin lakoniško dizaino baldai, minimalus jų kiekis, dėmesys erdvei.

Sakykit, ar ,,marmurinės“ plytelės – jau atgyvena? Su vyru galvojame tokiomis iškloti vonią ir virtuvę, tačiau parduotuvės konsultantas patarė jų atsisakyti. Kokia yra jūsų nuomonė? (Viltė)

Jeigu jums prie širdies „marmurinės“ plytelės, tai siūlome jas ir rinktis. Nepaisant to, ar jos jau atgyvena, ar vis dar yra „ant bangos“. Objektyviai galime tik patarti vonioje rinktis plyteles, kurios vizualiai derės su viso buto stilistika, ant kurių mažai matysis nudžiuvę vandens lašai bei kalkės. Taip pat, jei remontuojate jau esamą vonią, atsižvelkite, kokie esami vonios aksesuarai (rankšluosčiai, kabyklos, čiaupai, spintelės) derės prie naujų plytelių.

Sveiki. Galvojame sujungti svetainę ir virtuvę. Aišku, tai ne tobuliausias variantas, bet mūsų butas per mažas dviem atskiroms erdvėms. Kaip skirstyti pačią patalpą (jos plotas – 15 kv. m)? Kuriai iš bendrų patalpų reikia daugiau erdvės – virtuvei ar svetainei? Mėgstame ir maistą gaminti, ir vakaroti, tad apsispręsti nėra lengva. Ačiū už atsakymą. (Ugnė)

Pagrindinis argumentas nesujungti šių erdvių - sklindantys kvapai iš virtuvės, tačiau šią bėdą išspręs geras gartraukis. Sujungę virtuvę su kambariu išties padidinsite erdvę ir gyvenimo kokybę mažame bute. Daugiau erdvės reiktų svetainei, bet jei panašiai laiko praleidžiate ir svetainėje, ir virtuvėje, pastarajai derėtų skirti bent 5 virtuvės baldų segmentus 60x60 cm.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.