Bankai skolino daugiau, uždirbo mažiau

Šių metų pirmąjį pusmetį bankų sektorius plėtėsi tvariai. Pagrindinė bankų turto dalis - paskolų portfelis - ūgtelėjo po beveik metų pertraukos.

Bankų sistemos turtas per šių metų pirmą pusmetį sudarė 76,53 mlrd. litų.<br>V.Balkūnas.
Bankų sistemos turtas per šių metų pirmą pusmetį sudarė 76,53 mlrd. litų.<br>V.Balkūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 2, 2012, 11:10 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:56 PM

2012 m. antrąjį ketvirtį paskolų portfelis padidėjo 0,52 mlrd. litų ir tai atpirko pirmojo ketvirčio smukimą.

Iš viso per šešis šių metų mėnesius paskolų portfelis ūgtelėjo 201 mln. litų (0,4 proc.) - iki 54,21 mlrd. litų. Tai lėmė privačioms įmonėms suteiktos paskolos.

Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko teigimu, skolinimas pastaraisiais mėnesiais atkuto.

„Džiugina, kad aktyviau kredituojamas ne tik stambusis verslas, bet ir mažesnės įmonės. Be to, daugėja ir bankų įsipareigojimų skolinti ateityje, o tai leidžia daryti prielaidą, kad paskolų verslui augimo galime tikėtis ir trečiąjį ketvirtį, žinoma, jei tam kojos nepakiš dėl Europos skolų krizės galintys suprastėti lūkesčiai ir galimybės investuoti“, - sakė jis.

Kai kuriems bankams grąžinus dalį subordinuotųjų paskolų, bankų sistemos turtas per šių metų pirmą pusmetį sumažėjo 3,1 proc. ir sudarė 76,53 mlrd. litų.

2012 m. pirmą pusmetį indėlių bankuose ir toliau nuosekliai daugėjo - nuo metų pradžios iki liepos 1 d. jų suma išaugo 921 mln. litų (2,1 proc.) - iki 44,10 mlrd. litų.

Vien 2012 m. antrą ketvirtį indėlių suma bankuose pašoko 834 mln. litų (1,9 proc.). Pagrindinė šio augimo priežastis - smarkus namų ūkių indėlių gausėjimas.

„Gyventojų ir privačių įmonių indėlių suma šių metų antrą ketvirtį pirmą kartą perkopė sumą, buvusią iki banko „Snoras“ veiklos sustabdymo. Tai liudija tvirtą ir augantį pasitikėjimą šalies finansų sistema bei ūgtelėjusias privačiojo sektoriaus galimybes taupyti“, - teigė V. Vasiliauskas.

Bankų pelnas 2012 m. pirmą pusmetį, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo 42 proc. - iki 298 mln. litų. Daugiausia tam įtakos turėjo išlaidos dėl sumažėjusios paskolų vertės ir kuklesnės palūkanų pajamos.

Šalies bankai pirmą pusmetį vykdė riziką ribojančius likvidumo ir kapitalo pakankamumo normatyvus, tačiau kapitalo stiprinimas tebėra aktualus, o ypač bankams, kurie neturi patronuojančiųjų bankų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.