Bankrotą lydi gandų uodega

Ar pigių skrydžių bendrovė „OLT Express” verčiama bankrutuoti, nes trukdo valstybės valdomai LOT? Tokie gandai sklando Lenkijoje. Itin pigias keliones lėktuvais šalies viduje siūliusi „OLT Express” traukiasi iš rinkos ne savo noru? Bent jau taip tvirtina šios įmonės savininkai. Jie baksnoja į valstybinę oro bendrovę LOT: neva dėl konkurencijos taip suprastėjo pastarosios padėtis, kad net žlugo privatizavimo konkursas.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS Specialiai LR, Varšuva

Aug 7, 2012, 1:12 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:04 PM

Dėl to įsiutusi vyriausybė esą nurodė Vidaus saugumo agentūrai (VSA) atkeršyti „OLT Express”, o saugumiečiai ėmė vykdyti įmonės sužlugdymo planą skambiu pavadinimu „Ikarus”.

VSA paneigė egzistuojant tokį planą. Tačiau žiniasklaida pažymėjo, jog vienu metu staiga buvo užblokuotos visos „OLT Express” sąskaitos ir ji nebegalėjo atsiskaityti nei už degalus, nei už oro uostų paslaugas.

Bankroto grėsmė tuo pat metu iškilo ir bendrovės „OLT Express” veiklą finansavusiai įmonei „Amber Gold” – jos sąskaitos irgi buvo užblokuotos.

Po šios žinios „Amber Gold”, žadėjusią mokėti dideles palūkanas už indėlius, apgulė pinigus atsiimti panorę žmonės.

Šios bendrovės klientai – apie 50 tūkst. lenkų, susiviliojusių pažadais gauti 16,5 procento metinių palūkanų už investicijas į auksą ir patikėjusių per 80 milijonų zlotų.

„Amber Gold” niekada neskelbė veiklos rezultatų.

Keista, tačiau Finansų priežiūros kontrolės (FPK) inspektoriai į tokius pažeidimus ilgai nereagavo.

Užtat prieš pusmetį po keliolika šalies miestų ėmusi skraidinti klientus už 99 zlotus „OLT Express” sukėlė didelį galvos skausmą valstybinei LOT.

Triskart brangiau skraidinančios oro bendrovės nuostoliai pernai siekė 145,5 mln. zlotų.

Šįmet buvo tikimasi nedidelio pelno, tačiau nuostoliai vėl ėmė augti, ir vyriausybė pradėjo ieškoti įmonės pirkėjo.

Deja, derybos su investuotojais iš Turkijos nutrūko.

Iš karto po FPK raginimo visi bankai užblokavo „OLT Express” bei „Amber Gold” sąskaitas, tad jų bankrotas tapo neišvengiamas. Apžvalgininkai stebisi, kad tokių veiksmų buvo imtasi taip vėlai ir tik tada, kai iškilo grėsmė LOT egzistavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.