Klaipėdiečius siutina naktinės linksmybės senamiestyje

Vasarą pastebimai atgijęs Klaipėdos senamiestis varo iš proto čia gyvenančius žmones. Neapsikentusi nesiliaujančių skundų, miesto valdžia grasina apriboti prekybos alkoholiu laiką. Verslininkai įsitikinę – šis žingsnis akimirksniu nubrauktų visas pastangas atgaivinti apmirusį senamiestį, o Klaipėdą paverstų provincija. Dieną ir naktį ramiai snaudžiantis miestas neįdomus nei saviems, nei atvykstantiems turistams.

Per Jūros šventę triukšmas iš senamiesčio kavinių nerimo net penkias paras, tačiau gyventojai dėl to nesiskundė.<br>E. Petkutė
Per Jūros šventę triukšmas iš senamiesčio kavinių nerimo net penkias paras, tačiau gyventojai dėl to nesiskundė.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Aug 8, 2012, 4:35 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:19 PM

Labiausiai pasipiktinę Žvejų gatvės gyventojai. Jie skundžiasi naktimis negalintys ramiai ilsėtis. Nedidelėje gatvėje veikia keliolika barų ir naktinių klubų, iš kurių muzika ir klegesys sklinda ir gerokai po vidurnakčio. Taip pažeidžiamos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintos viešosios tvarkos taisyklės, draudžiančios lauko kavinių veiklą po 23 val., garsią muziką ir triukšmą naktį.

Neskuba surišti rankų

Šią vasarą savivaldybės Taryba nesiryžo apriboti prekybos alkoholiu laiko septynioms senamiestyje veikiančioms įstaigoms, dėl kurių skundžiamasi dažniausiai. Sprendimas atidėtas rudeniui, tačiau jo gali ir neprireikti, jeigu verslininkai įvykdys savo duotus įsipareigojimus barų ir klubų patalpose įrengti triukšmą ribojančius įtaisus. Pagal galiojančias higienos normas, triukšmas viduje negali viršyti 80 decibelų.

„Kol politikai svarstė, ar riboti prekybos alkoholiu laiką, senamiesčio gyventojai gyveno ramiai ir miegojo saldžiai, tačiau paaiškėjus, kad sprendimas atidėtas, prasidėjo tikras lietuviškas balius“, - teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Tuo, jog žmonės piktinasi ne be pagrindo, valdininkai įsitikino rugpjūčio 1-osios naktį surengę patikrinimus. Specialistai slapčia stebėjo gyvenimą Žvejų gatvėje nuo 22 val. vakaro iki 2 val. nakties. Nustatyta, kad 10 lauko kavinių veikė iki paryčių, nors tai ir draudžiama. Iš trijų kavinių sklido garsi muzika, buvo triukšmaujama. Visiems pažeidėjams išsiųsti kvietimai atvykti į savivaldybę, kur jiems ketinama surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolus.

Paaiškėjo, jog į apribojimus spjovę ne tik Žvejų gatvėje, bet ir Mažvydo alėjoje, Lietuvininkų aikšteje veikiančių barų ir restoranų šeimininkai.

Vietoj alaus - pieno kokteiliai?

Senamiestyje įsikūrusio džiazo klubo „Kurpiai“, dėl kurio taip pat ne kartą sulaukta skundų, savininkas Vitalijus Karčikas tvirtino, jog muzika lauke skamba ne ilgiau, kaip iki vidurnakčio, ne savaitgalio vakarais skamba ramesnė džiazo stiliaus muzika, kuri neerzina ir nėra tranki. Ketvirtą ryto užsidarius klubui, lankytojai skirstosi nenoriai, jie dar kurį laiką šurmuliuoja greta esančiame skverelyje, kuris nepriklauso klubui ir už čia keliamą triukšmą jo darbuotojai neatsako. „Į mūsų klubą užeina daug užsieniečių, žmonės nori vakare išėję į miestą atsipalaiduoti ir pasilinsminti. Jeigu valdžia nuspręstų apriboti prekybos alkoholiu laiką, tai pribaigtų senamiestį, o mums galutinai surištų rankas. Negi pardavinėsime pieno kokteilius? Kas pas mus eis?“, - gūžčiojo pečiais verslininkas.

"Baras - ne bažnyčia"

Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė Loreta Beržinskienė sakė suprantanti įpykusius gyventojus, nes pati 45 metus gyveno Žvejų gatvėje, kur naktinis triukšmas vargindavo dažnai. Tačiau tai, anot jos, nereiškia, kad būtina uždaryti kavines ir barus. Problemų esą nekiltų, jeigu ir verslininkai atidžiau laikytųsi nustatytų taisyklių, ir gyventojai būtų pakantesni triukšmui, nepamiršdami, kad gyvena centrinėje miesto dalyje: „Baras yra ne bažnyčia, čia ateinama ne paskaitų klausytis, o išgerti. Visi buvome jauni, visi linksminomės ir triukšmavome, tik labai greitai tai pamiršome. Kur dėtis jauniems žmonėms? Jie gi neis devintą vakaro miegoti“.

L. Beržinskienė mano, jog miesto valdžia taip pat turėtų prisiimti atsakomybę dėl susidariusios situacijos. Neapdairiai buvo planuojamos kelių didelių komercinės paskirties pastatų statybos, o vėliau išdalinti leidimai atidaryti po kelis klubus ir kavines viename pastate. Tokia pasilinksminimo vietų koncetnracija ir yra didžiausia problema. „Reikėjo galvoti anksčiau, dabar jau viskas. Verslininkai juk nekalti, kad gavo leidimus. Jie investavo pinigus, susitvarkė ir dirba“, - kalbėjo senamiesčio verslininkus vienijančios organizacijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.