Minkštas Seimo rūmų stogas - valstybinė paslaptis?

Kas gali patekti ir šmirinėti ant Seimo stogo? Statybininkai? O gal Seimo nariai, gultus Turkijos paplūdimiuose iškeitę į darbovietės stogą? Redakciją pasiekė skaitytojo laiškas su vaizdu, kuriame užfiksuota moteris, pritūpusi virš Lietuvos valdžios pastato. Lrytas.lt nusprendė išsiaiškinti, kam galima patekti ant Seimo stogo ir ką ten galima veikti. 

Kas gali patekti ant Seimo stogo?<br>D. Umbrasas
Kas gali patekti ant Seimo stogo?<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Aug 8, 2012, 12:01 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:32 PM

Paaiškėjo, kad ant jo laiką leidžia visai ne vasariškų pramogų ištroškę vilniečiai. Kasdien ant stogo galima išvysti darbuotojus, kylančius į Teisės departamento archyvą, ar Seimo narius, nusprendusius pakvėpuoti grynu oru. Taip pat ant stogo leidžiama būti statybininkams, elektrikams ir visiems kitiems tuo metu kokius nors remonto darbus atliekantiems darbininkams.

„Ten yra mūsų Teisės departamento archyvas. Matyt, darbuotojos ten eina, o kadangi oras gražus, tai gali ir neskubėti. Stogas plokščias, parapetai - žmogaus ūgio. Ten dažnai galima ką nors pamatyti“, – sakė Seimo pastatų administravimo skyriaus vedėjas Albertas Vasiulis.

To paties skyriaus vyresnioji administratorė patvirtino vedėjo žodžius bei pridūrė, kad ant stogo lipama ir vėliavos iškelti. Tiesa, žurnalistams lipti ant Seimo stogo nebuvo leista. Vieni aiškino, kad ten nėra ko pamatyti, kitiems atrodė pavojinga, treti teisinosi esą negalima mindžioti minkštos stogo dangos. Bet darbuotojai ir remontininkai ja vaikšto – ar jiems nepavojinga, ar jų sveikata mažiau svarbi?

Galbūt taip nenorėdami įsileisti svetimų akių Seimo pastatų administravimo skyriaus darbuotojai ant stogo išties ką nors slepia? Tuo tarpu patys Seimo nariai ekskursijai ant stogo neprieštarauja.

„Aš per tiek metų žinau visus priėjimus, kaip ant stogo užlipti, kaip nueiti parūkyti. Juk ne paslaptis, kad Seimo nariai užlipa ten grynu oru pakvėpuoti. Panorama visai nebloga, matyti kitoje Gedimino pr. pusėje esančių pastatų palėpės, kaip kažkas kuriasi ir statosi aplink“, – sakė Seimo narys Algimantas Salamakinas.

Tiesa, A. Salamakinas neskubėtų siūlyti ant Seimo stogo įrengti terasą, mat stogas padengtas derva, o ir apskritai reikėtų daug investicijų, kad tai taptų modernia poilsio erdve.

Jo kolega Rokas Žilinskas neprieštarautų, kad terasa būtų įrengta. Kaip tokį pavyzdį Seimo narys nurodo Vokietijoje virš Bundestago kyšantį stiklinį kupolą, iš kurio galima stebėti parlamento posėdžius.

„Ant Seimo stogo mes kartais einame parūkyti. Nebūtinai, kai geras oras, tiesiog nenorime teršti Seimo rūmų. Mums, sėdintiems ketvirtajame aukšte, ten yra artimiausia vieta, kur galime išeiti pailsėti. Aš turiu savo nešiojamą peleninę, nes manau, kad sąžiningo darbuotojo ir gero piliečio priedermė yra palikti viską taip, kaip buvo prieš tai“, - ką veikia ant stogo, pasakojo R. Žilinskas.

Vieni Seimo stogą saugo tarsi valstybinę paslaptį, kiti nežino, kaip ant jo patekti, o tretiems tai - poilsio ir atokvėpio vieta. Bet vienas dalykas akivaizdus – Seimo stogas dažnai lankoma ir mėgstama poilsio vieta. Gal ateityje sulauksime ne tik atvirų durų, bet ir atviro stogo dienos Seime?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.