Darbo skelbimas: „Reprezentuojant savę laikausį protingos ribos“

Kaip karjerą gali pakeisti gyvenimo aprašyme įsivėlusios gramatinės klaidos, atsakymą žino 35 metų vilnietis Andrejus, kuris savo būsimiems darbdaviams sukūrė asmeninę interneto svetainę. Joje puikuojasi ne tik kostiumu pasipuošusio Andrejaus nuotrauka, bet ir gyvenimo aprašymas, kupinas gramatikos ir stiliaus klaidų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Aug 22, 2012, 8:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:28 AM

Vyriškis už 10 litų padeda ieškoti pajamų ištakų, diegia operacines sistemas, teikia psichologo konsultacijas. Taip pat vilnietis nepasiturintiems žmonėms padeda taupyti (už dyką), laisvalaikiu pjauna malkas ir valo sniegą (kaina sutartinė). Nors už paslaugas prašomos kainos nėra didelės, klientų beveik neatsiranda.

Galbūt taip yra todėl, kad svetainės lankytojai pasveikinami žodžiais  „Labo eiga visiems“, o susisiekti su Andrejumi reikia per  „Telekontaktus“. Lrytas.lt žurnalistui pavyko susisiekti su gyvenimo aprašymo autoriumi ir sužinoti, kaip gi jam sekasi susirasti darbą.

Įvaizdžio specialistas Giedrius Drukteinis pataria iškart neatskleisti savo paslaugų įkainių. Anot jo, geriau tai yra išlaikyti paslaptyje, o didžiausią dėmesį reikėtų skirti gramatinių klaidų ištaisymui.

Akį rėžiančios klaidos ir kainos – tabu

Savo mąstymo procesą Andrejus gyvenimo aprašyme apibrėžia taip: „Įgyvendinantis materializuojantis diferencijuotai erdvinis sisteminis mąstymas. Visi minčiažodžiai išsidėstyti į atskyras vietas trimatėje koordinatinėje erdvėje“ (kitus pasisakymus galite pamatyti nuotraukų galerijoje).  

Taip pat glumina tokie sakiniai, kaip: „Bendraujant, kuriant ir veikant sugebu nauduoti sinesteziją - mentalinę konvertaciją“, ar „Bendraujant ar reprezentuojant savę laikausį protingos ribos“.

Nors sisteminiu mąstymu pasižyminčio vyriškio gimtoji kalba yra rusų, tačiau viešai talpinant savo gyvenimo aprašymą lietuvių kalba tokios klaidos gali ne privilioti, o atbaidyti būsimus darbdavius.

„Tai gali viską labai sugadinti. Visų pirma, galvoji, kad to žmogaus išsilavinimas yra žemo lygio, be to, gali atrodyti, kad jis į darbą žiūri neatsakingai. Daugmaž „padariau, pakabinau ir viskas tvarkoj“. Juk čia yra gana svarbus darbas, savęs pateikimas ateities darbdaviui. Jei patingėta skirti papildomas penkias minutes šiam darbui, tai iš kur žinoti, kad ir kiti darbai nebus atliekami taip pat atmestinai?“, - klaidų nepateisina įvaizdžio specialistas Giedrius Drukteinis. 

Nesvarbu, kad darbe nepriekaištingos lietuvių kalbos programuotojui ar sandėlio darbuotojui gali ir neprireikti – taisyklingas gyvenimo aprašymas lietuvių kalba yra privalomas. Juk jį gali pamatyti ne tik esamas, bet ir būsimas darbdavys. 

„Viešame gyvenimo aprašyme reiktų nurodyti, ar šiuo metu ieškoma darbo, ar ne. Jei niekas nekinta, tada darbdaviui gali kilti įtarimas – jei pas jį dirbant tuo pačiu metu yra ieškoma darbo, tai gal tas darbuotojas ieško kito darbo su didesne alga ar geresniu „šefu“, - pastebi G. Drukteinis. 

Taip pat specialistas nesiūlo iškart atskleisti siūlomų paslaugų kainos: „Tikslus skaičius visada gali numušti norą pirkti. Tačiau, jei parašai, kad kaina lanksti, sutartinė, ir panašiai, tada pirkėjui atsiranda viltis nusiderėti“.

Sėkmę rado investicijų biržoje

Šiuolaikinėje darbo rinkoje, kur dažnai reikalaujama dviejų užsienio kalbų ir aukštojo išsilavinimo, Andrejaus svetainė daug klientų nesudomino. 

„Kreipiasi nedažnai, labai retai. Vieną kartą teko tik malkų kapoti. Gal reikia kažką investuoti į svetainę“ , - sakė savo gyvenimo aprašymą internete patalpinęs Andrejus. Anot pašnekovo, jis jau yra palaidojęs viltis gauti darbo pasiūlymų iš svetainės lankytojų.

Tačiau internetas vilniečiui ir vėl ištiesė pagalbos ranką - šiuo metu Andrejus internetu uždarbiauja biržoje - prekiauja akcijomis.

„Investuoju „Forex“ biržoje. Pajamos išauga maždaug 0,5 proc. per dieną“, - sėkminga prekyba akcijomis džiaugėsi pašnekovas. Kadangi dabar visą dieną praleidžia sekdamas akcijų kursus, Andrejus nebesirūpina savo internetine svetaine. Tačiau jos išimti kol kas neplanuoja - gal gi nusišypsos sėkmė. 

Savireklama – visuomet sveikintina

Kita vertus, įvairialypio specialisto sprendimas siekti didesnio viešumo internetinėje erdvėje yra ne toks jau blogas.

„Šiais laikais sunkiausia yra ne pagaminti, o parduoti. Visos priemonės siekiant viešumo – ar tu užrašysi tai ant lapo, ar išpurkši aeorozoliniais dažais ant namo penkto aukšto, ar patalpinsi kažką internete – yra sveikintinos“, - viešai prieinamus gyvenimo aprašymus įvertino G. Drukteinis.

Tačiau įvaizdžio specialistas pernelyg daug pinigų investuoti į svetainę nepataria, mat ji nėra tas būdas, kuris pritrauks daugiausia dėmesio:

„Yra du pardavimo tipai: reaktyvus ir proaktyvus. Reaktyvus yra, kai sėdi kioskelyje ir lauki, kol pas tave kas nors užsuks ir nusipirks tavo siūlomų prekių. Proaktyvus – kai išeini iš kiosko ir pats su padėklu prieini prie rūkančių žmonių, pasiūlai jiems cigarečių, traškučių. Visuomet geriau būti proaktyviam ir pačiam lįsti į akis“

„Dėl to nerekomenduočiau investuoti didelių pinigų į gyvenimo aprašymo talpinimą internete, kuris iš esmės yra reaktyvus – tu tiesiog patalpini jį internete ir lauki, kol kas nors užsuks. Geriau būtų investuoti į aktyvius savęs pardavimo būdus“, - sako G. Drukteinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.