Nuiminėjamas perdžiūvęs derlius grasina dar aukštesnėmis kainomis

Naujienų agentūra AP praneša, kad nuo pirmadienio JAV ėmė dar labiau kilti kukurūzų kainos. Pradėjus nuiminėti derlių, dar kartą pasitvirtino apverktinai kuklaus derliaus dėl pasėlius nuniokojusios sausros prognozės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2012, 5:00 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:54 AM

Kukurūzų tiekimo kainos gruodžio mėnesiui išaugo16,5 cento arba 2 procentais, tad pirmadienį jų kaina siekė 8,2375 JAV dolerio už bušelį. Tai aukščiausia kaina nuo rugpjūčio 9-osios.

Vasaros karščiai nualino laukus visame Vidurio Vakarų regione. „Northstar Commodity“ apžvalgininkas Jasonas Wardas, atlikęs apžvalginę kelionę po keleto valtsijų laukus, padarė išvadą, kad kukurūzų teikiamas pelnas bus „šiek tiek mažesnis negu buvome numatę“.

J. Wardas sakė, kad šiuo metu rinkoje labiausiai visų neramina tai, kad niekas tiksliai nežino, koks bus derlius. Egzistuoja tik prognozės, kurios nieko gero nežada. Žemės ūkio departamentas šį mėnesį įvertino, kad ūkininkai vidutiniškai nuims 123,4 bušelio iš vieno akro, o tai bus skurdžiausias derlius per pastaruosius 17 metų.

Sojos pupelių rinkoje padėtis laikinai buvo kiek švelnesnė dėl daug žadančių gandų apie artėjančius vėsesnius ir lietingesnius orus, tačiau pirmadienį sojų kainos taip pat šoktelėjo, nes tikima, kad eksporto paklausa išliks labai didelė. J. Wardas pastebėjo, kad ateinantiems metams rezervuojamų sojų pardavimų skaičiai jau dabar yra kone rekordiniai.

Sojų pupelių, pristatomų lapkritį, kaina kilo 37,75 centais arba 2,3 procento – iš viso 16,835 dolerio už bušelį. Gruodžio mėnesio siunta pakilo 8,25 cento iki 9,0275 dolerio.

Didžiausia per keletą dešimtmečių JAV sausra negailestinai niokoja pagrindinį šalies žemės ūkio regioną, keldama kviečių, kukurūzų ir sojos kainas. Jau vien per praėjusį mėnesį kukurūzai pabrango 40 proc., sojos pupelės - 20 procentų. JAV Sausros kontrolės stoties duomenimis, tai didžiausia sausra nuo pat 1950-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.