Beveik pusė Lietuvos mokytojų per rugsėjo 1-ąją neteks po 100 litų

Mokslo metų pradžia beveik pusei mokytojų šiemet bus nedėkinga. Kadangi rugsėjo pirmoji aplankys šeštadienį, 40 proc. savivaldybių mokyklų jau apsisprendė į šventę moksleivius kviesti tik rugsėjo 3 d. (pirmadienį). Tai reiškia, kad už šeštadienį tų mokyklų pedagogams nebus išmokėti pinigai – vidutiniškai 100 litų žmogui.

Mokytojai, kurių mokyklose mokslo metų pradžia prasidės nuo rugsėjo 3 d., negaus papildomo užmokesčio.<br>V. Balkūnas
Mokytojai, kurių mokyklose mokslo metų pradžia prasidės nuo rugsėjo 3 d., negaus papildomo užmokesčio.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

Aug 26, 2012, 9:40 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:52 AM

Kada mokytojams rinktis į darbą, sprendė savivaldybės ir mokyklų direktoriai, o mokytojai savo žodį galės tarti grįžę po atostogų, pirmojo posėdžio metu. Tačiau tuomet jau nieko nebebus galima pakeisti, nes dėl mokslo metų pradžios datos pasirinkimo Švietimo ir mokslo ministeriją jau informavo beveik visos savivaldybės.

Už mokytojus nusprendžia kiti

Nors gyvename XXI a., demokratinėje valstybėje, kurioje galioja žodžio laisvė, pedagogai savo tikrosios nuomonės nei apie rugsėjo pirmąją, nei apie darbo sąlygas ir patiriamą spaudimą, viešai išsakyti bijosi.

Lrytas.lt portalui fizikos mokytojas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi - aut. past.) paaiškino, jog po mokytojų streikų, kurie vyko maždaug prieš ketverius metus, prieš pedagogus naudojama tildymo taktika: „Ministerijos nuleidžia savo pageidavimus savivaldybėms, jų atstovai pasikalba su direktoriais, o jau direktoriai pasikalba per susirinkimus su mumis, mokytojais. Mes labai aiškiai supratome, jog ėjimas į profsąjungas ir parašų rinkimas bus vertinamas neigiamai. Po paskelbimo, kad Lietuvoje per artimiausius metus nebeliks 5 tūkst. mokytojų etatų ir bus uždarytos 300 mokyklų, visi gyvena baimėje.“

Spekuliavimo mokytojais schemą atskleidžia ir Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius. Profesinius pedagogų interesus ginantis vyras teigia, kad Lietuvoje paplito atvejų, kai mokytojai neva patys atsisako dalies atlyginimo ar didesnio darbo užmokesčio už aukštesnę kvalifikacinę kategoriją. Dažnai su tokiomis sąlygomis sutinka ilgai mokykloje dirbantys pedagogai, kurie galvoja, kad taip aukodamiesi jie gelbėja mokyklą nuo bankroto.

„Kaip pavyzdį galiu pasakyti, kad yra tokia schema, kai mokytojams yra pasakoma, jog galime daryti šventę rugsėjo 3 d., bet tuomet tėvai bus nepatenkinti - kris mokyklos ir jūsų, kaip mokytojų, prestižas, bet mes neturime lėšų mokėti jums už atidirbtą šeštadienį. Tokiais atvejais mokytojai, apimti gerumo, patys sutinka negauti atlygio už atidirbtą šeštadienį.“ – sakė A. Jurgelevičius.

Savivaldybės sufleruoja atsakymus

Šiemet Švietimo ir mokslo ministerija leido mokyklų bendruomenėms pačioms nuspręsti, kada moksleivius į klases pakvies pirmasis skambutis. Nors oficialiai sprendimą, kurią dieną ateiti į mokyklą, turėtų priimti moksleivių tėvai, mokytojai ir kiti bendruomenės nariai, savivaldybės nepraleidžia progos mokykloms subtiliai pakišti mokslo metų pradžios šventės datą.

Pavyzdžiui, Elektrėnų savivaldybės vicemeras viešai yra pasakęs, kad direktoriai, kurie nesugeba įtikinti mokytojų ateiti į rugsėjo pirmąją už darbo, o nešventinės dienos atlyginimą - nekompetetingi. Yra ir tokių savivaldybių, kurios sufleruoja, jog rugsėjo pirmoji būtų šventės dieną. Ukmergės savivaldybė neseniai išsiuntinėjo priminimą dėl mokslo metų pradžios datos pasirinkimo, kuriame be to, kad reikia pasirinkti mokslo metų pradžios datą, prirašė ir sakinį apie tai, kad pamokos pirmadienį privalės vykti.

„Pats sumanymas leisti mokykloms spręsti pačioms yra labai sveikintinas. Kiek Lietuvoje yra tokių atvejų, kai mokykloms leidžiama pasirinkti, bet pasirinkimas primetamas. Šie du savivaldybių pavyzdžiui nėra išskirtiniai, tiesiog yra tokia tendencija“, – sakė minėtus savivaldybių elgesio pavyzdžius papasakojęs Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Švietimo ir mokslo ministerija sprendimą leisti mokslo metų pradžios datą pasirinkti pačioms mokyklų bendruomenėms priėmė skatindama mokyklų savarankiškumą ir susitarimų kultūrą. Tai, kad ministerija nesprendė už visas šalies mokyklas centralizuotai, giria ir LŠPS pirmininkas A. Jurgelevičius, ir Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė.

„Visi prašo laisvės ir galimybės dalyvauti sprendimuose, o kai jos yra, tai sako, kad bijom, jog nesusitarsime ir geriau būtų, kad jūs pasakytumėte“, – sakė Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Mokslo metų pradžią švęs skirtingai

Šiuo metu jau yra aišku, kad rugsėjo pirmosios šventė pagal kalendorinę datą, šeštadienį, vyks 43 proc. savivaldybių, o 40 proc. mokslo metų pradžią minės dviem dienomis vėliau. Dar penkiose savivaldybėse kiekvienoje mokykloje bus skirtingai. Švietimo ir mokslo ministerija iš kelių savivaldybių dar nėra sulaukusi tikslaus atsakymo dėl mokslo metų pradžios šventimo. 

Lietuvoje yra apie 40 tūkst. mokytojų. Jei beveik pusėje Lietuvos savivaldybių mokytojai į šventę skubės rugsėjo 3 d., bendrai gali būti sutaupyta milijoninė pinigų suma. Ministerijos atstovas A. Aldakauskas patvirtino, kad visos už nukeltą mokslo metų pradžios datą sutaupytos lėšos galės būti panaudotos tik atlyginimams mokėti.

„Kas skirta atlyginimams, tai atlyginimams ir būna panaudota. Visi mokinio krepšelio pinigai naudojami tik mokinio krepšelio reikmėms. Ar teisingai mokyklos panaudos lėšas, skaidrumo klausimas“, – sake A. Aldakauskas.

2008 m. kovą Lietuvoje vyko visuotinis neterminuotas mokytojų streikas. Tuomet į protestą dėl per mažų atlyginimų buvo įsijungusius kone visos profesinius pedagogų interesus ginančios sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.