Lenkiškoms prekėms lietuviai šiemet išleis po 2000 litų

Vakarų Europos šalis sukaustęs ekonominis sąstingis privertė Lenkijos verslininkus atsisukti į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis. Lenkiškoms prekėms kiekvienas lietuvis pirmąjį šių metų pusmetį vidutiniškai išleido 1095 litus. Lenkijos eksportas į Lietuvą išaugo beveik 15 proc. ir perkopė milijardą eurų per pusmetį.

H. Szymanskis pripažino, kad viena svarbiausių tokio eksporto augimo priežasčių – ekonominė situacija Europoje.<br>G. Savickis (ELTA)
H. Szymanskis pripažino, kad viena svarbiausių tokio eksporto augimo priežasčių – ekonominė situacija Europoje.<br>G. Savickis (ELTA)
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Aug 28, 2012, 2:43 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:41 AM

Verslo netemdo net įtempti Lietuvos ir Lenkijos diplomatijos santykiai.

„Mes užsiimame ekonominiu bendradarbiavimu. Galbūt geri politiniai santykiai gali padėti verslui. Bet nematome didesnių trukdžių ekonominiams santykiams. Verslininkai pirmiausia skaičiuoja.

Jeigu bendradarbiavimas yra ekonomiškai pagrįstas, jie eina ir bendradarbiauja“, - pirmadienį surengtame pristatyme sakė Lenkijos ambasados Prekybos ir investicijų rėmimo skyriaus vadovas, ministras patarėjas Henrykas Szymanskis.

Anot jo, vienas didžiausių Lietuvos rinkos privalumų – tai, kad daug lietuvių moka lenkų kalbą. Tai ypač svarbu smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurioms tai padeda lengviau surasti verslo partnerių. Šalių kaimynystė taip pat vaidina ne paskutinį vaidmenį.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį Lenkija buvo trečias pagal dydį eksportuotojas į Lietuvą. Šią šalį lenkė tik Rusija ir Vokietija.

H. Szymanskis pripažino, kad viena svarbiausių tokio eksporto augimo priežasčių – ekonominė situacija Europoje.

„Vakarų Europos šalys stagnuoja, o Baltijos šalys išsiskiria kone sparčiausiu Europoje BVP augimu.

Natūralu, kad Lenkijos kompanijos atsisuka į šią rinkas. Be to, prieš tai buvo ženklus ekonominis nuosmukis“, - aiškino H. Szymanskis.

Lenkijos eksportas į Lietuvą augo 14,5 proc., į Latviją – 17, o į Estiją – 18 proc. Eksportas nuo šių metų pradžios jau viršija prieškrizinį lygį ir tai rodo, kad Baltijos šalių ekonominė situacija yra stabili.

Per pirmus šešis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, Lenkijos eksporto vertė padidėjo 129,5 mln. eurų. (447 mln. Lt). Pagal šį rodiklį Lietuva atsidūrė antroje vietoje po Didžiosios Britanijos, kuri yra kur kas didesnė. 

Pirmąjį šių metų pusmetį Lenkijos eksporte į Lietuvą dominavo mineraliniai produktai, chemijos pramonė, metalo dirbiniai, maisto produktai.

Anot H. Szymanskio, dėl savo vietos svarbiausiu Lenkijos ir Lietuvos bendradarbiavimo centru tampa Kaunas. Čia ne viena kompanija įsteigė savo atstovybę, veikia dukterinės, prekybos, platinimo įmonės, kurios Lietuvos rinkai tiekia prekes iš Lenkijos. 

„Lietuva mums labai svarbi rinka. Lietuvoje esame antras didžiausias užsienio investuotojas po Švedijos. Noriu atkreipti dėmesį, kad Lenkijos eksportas į Lietuvą yra triskart didesnis nei į didžiulę Kanadą, penkis kartus didesnis nei į Kazachstaną ir tik 30 proc. mažesnis  negu į JAV“, - sakė H. Szymanskis.

Jis tikisi, kad artimiausiu metu Lenkijos eksportas į Lietuvą augs bent 10 proc. per metus. Tai rodo įmonių aktyvumas.

„Lenkijos įmonės sudarinėja kontraktus Lietuvoje, steigia savo atstovybes, gauname vis daugiau užklausimų iš įmonių, kurios domisi veikla Lietuvos rinkoje.

Lenkijos ir Lietuvos verslininkai sugeba gerai bendradarbiauti, todėl raginame juos kurti bendrus koncorciumus sudėtingiems ir didelės vertės projektams vykdyti“, - sakė H. Szymanskis.

Jis pripažino, kad Lietuvos įmonėms kaimyninėje Lenkijoje sekasi ne taip gerai.

„Galbūt trūksta patirties tokioje rinkoje. Lenkijos rinka yra labai didelė ir joje – milžiniška konkurencija. Todėl verslininkams patarčiau pradėti nuo mažesnių projektų, susirasti partnerių susipažinti su situacija ir tuomet imtis plėtros“, - sakė Lenkijos ambasados Prekybos ir investicijų rėmimo skyriaus vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.