Europos Komisijos pričiuptam „Gazprom“ gresia 6 mlrd. JAV dolerių bauda (papildyta)

Jei Europos Komisija (EK) pripažintų, kad Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ piktnaudžiavo monopoline padėtimi, didžiausia jam gresianti bauda būtų 6 mlrd. JAV dolerių (17 mlrd. litų). Tačiau įrodyti pažeidimus bus labai sunku, rašo „RBCDaily“.

Jei „Gazprom“ kaltė bus įrodyta, koncernui gresia didelė bauda.<br>AP
Jei „Gazprom“ kaltė bus įrodyta, koncernui gresia didelė bauda.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2012, 3:58 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:44 PM

EK pirmadienį pradėjo tyrimą, nes įtaria, kad Vidurio ir Rytų Europoje „Gazprom“ piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi.

Kompanija kaltinama, kad nustatė neteisingas kainas už savo dujas, neleido atsirasti kitiems dujų šaltiniams bei trukdė sukurti bendrą dujų rinką.

„Jei „Gazprom“ būtų pripažinta kalta, didžiausia jai gręsianti piniginė bauda būtų iki 10 proc. metinių pajamų Europos rinkoje“, - sakė komisijos viceprezidento Joaquino Almunios atstovas Antoine Colombani.

Pasak jo, tyrimui nenustatyta jokių terminų. Jis truks priklausomai nuo konkrečių aplinkybių bei kompanijos noro bendradarbiauti.

„Gazprom“ atstovai sakė, kad neturi žinių apie pradėtą tyrimą. „Tegu tiria“, - tepasakė „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas.

Pernai rugsėjį EK pranešė, kad neįspėjusi padarė dokumentų poėmį dujų kompanijose dešimtyje Europos Sąjungos valstybių.

EK ne kartą skyrė dideles baudas už piktnaudžiavimą monopolija. Pavyzdžiui, 2009 metais kompanija „Intel“ buvo nubausta 1,5 mlrd. JAV dolerių bauda. Kompaniją apskundė konkurentė AMD. Skundai buvo pateikti 2000, 2003 ir 2006 metais, o tyrimas užtruko kelerius metus.

Jei „Gazprom“ kaltė bus įrodyta, koncernui gresia didelė bauda. „Tačiau įrodyti blogus ketinimus tokiose bylose yra gana sunku“, - panikos nekėlė kompanijos „Jukov ir partneriai“ atstovas Vsevolodas Mileris.  

„Raiffesenbank“ analitikas Andrejus Pliščiukas vertino, kad „Gazprom“ dalis Europos rinkose yra apie 25-27 procentai. Per metus kompanija kartu su susijusiomis įmonėmis eksportuoja į Europą dujų už maždaug 60 mrld. JAV dolerių.

„Gazprom" gina savo kainodarą

„Tai, kad pradėtas oficialus tyrimas, nereiškia, kad kompaniją „Gazprom" pripažino kalta pažeidus kokias nors Europos Sąjungos antimonopolines taisykles", - teigiama Rusijos dujų koncerno pranešime spaudai.

„Gazprom Group" veikla ES rinkoje, įskaitant kainų nustatymo principus, atitinka standartus, kuriais naudojasi kiti dujų gamintojai ir eksportuotojai", - pažymima pranešime.

Europos Komisija antradienį pranešė, kad pradėjo tirti, ar Rusijos energetikos milžinė „Gazprom" nepažeidė ES antimonopolinių įstatymų, trukdydama konkurencijai Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkose.

„Tikimės, kad atliekant tyrimą mūsų teisės ir įstatymais nustatyti interesai bus gerbiami", - teigiama "Gazprom" pranešime.

ES importuoja 60 proc. savo dujų, o ketvirtadalį suvartojamų dujų tiekia Rusija.

Europos Komisija įmonėms, kurios pažeidžia antimonopolines taisykles, gali skirti baudas, siekiančias iki 10 proc. metinės pasaulinės apyvartos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.