Advokatai reikalauja atlygio išmokėjimo kas mėnesį

Advokatų taryba siūlo iš esmės reformuoti valstybės garantuojamos teisinės pagalbos (VGTP) sistemą ir skubiai imtis priemonių, kad advokatams būtų atlyginta už šias paslaugas.

Pernai 2,85 mln. litų įsiskolinimą advokatams Teisingumo ministerija padengė tik metų pabaigoje ir tik po daugkartinio Advokatūros raginimo.<br>123rf
Pernai 2,85 mln. litų įsiskolinimą advokatams Teisingumo ministerija padengė tik metų pabaigoje ir tik po daugkartinio Advokatūros raginimo.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 17, 2012, 10:10 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:35 PM

Pasak Advokatų tarybos pirmininko pavaduotojos Liudvikos Meškauskaitės, išnagrinėjusi Lietuvos advokatūros paklausimą Finansų ministerija pranešė, kad valstybės įsiskolinimas advokatams išaugo beveik 2,3 mln. litų - nuo 728 tūkst. litų 2011 m. gruodžio 31 d. iki 3,005 mln. litų 2012 m. liepos 1 d. Finansų ministerija prašo Teisingumo ministerijos išanalizuoti įsiskolinimo priežastis ir imtis priemonių įsiskolinimui sumažinti bei prireikus teikti pasiūlymus dėl VGTP politikos tobulinimo.

„Tikimės, kad Teisingumo ministerija išgirs tiek Finansų ministerijos raginimą, tiek mūsų argumentus ir siūlymus. Juk kai atsiskaitymas iš valstybės pusės su advokatais vėluoja, nuo mokesčių niekas neatleidžia - advokatams iš asmeninių lėšų reikia sumokėti socialinio draudimo, privalomojo sveikatos draudimo, gyventojų pajamų mokesčius“, - pabrėžia L. Meškauskaitė.

Siekiant išspręsti finansavimo problemą Lietuvos advokatūra ragina reformuoti VGTP sistemą iš esmės, o ne kosmetiškai kaip siūlo Teisingumo ministerija. Siūloma atsisakyti iš biudžeto išlaikomų VGTP tarnybų, kuriose dirba apie 50 iš valstybės biudžeto išlaikomų tarnautojų. Sprendimų dėl advokato pagalbos skyrimo priėmimą siūloma pavesti teismams, o ikiteisminiame tyrime, - prokuratūrai ar ikiteisminio tyrimo įstaigoms. Valstybės garantuojamą teisinės pagalbos koordinavimą (konkretaus advokato parinkimą žmogui, atsižvelgiant į žmogaus pageidavimą) siūlytina pavesti Lietuvos advokatūrai. Toks valstybės garantuojamos teisinės pagalbos organizavimo modelis nuo 2004 metų sėkmingai veikia Estijoje.

Skaičiuojama, kad šie pertvarkymai leistų sutaupyti ne mažiau kaip 3 mln. litų, šiuo metu skiriamų valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybų išlaikymui.

Pernai 2,85 mln. litų įsiskolinimą advokatams Teisingumo ministerija padengė tik metų pabaigoje iš viršplaninių Teisingumo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų lėšų tik po daugkartinio Advokatūros raginimo. Advokatai reikalauja, kad uždirbtas atlygis jiems būtų išmokamas ne metų pabaigoje, bet kartą per mėnesį, kaip šiuo metu jį gauna visi kiti šalies gyventojai.

Atkreiptinas dėmesys, kad tuo atveju, kai advokatas ilgai besitęsiančiose bylose dirba daugiau nei 80 valandų, valstybė už tą darbą pagal galiojančius įstatymus nemoka ir advokatas priverstas dirbti už dyką.

Pasak Advokatų tarybos, nuo šių metų rugpjūčio Vyriausybė advokatams, teikiantiems VGTP mokamą atlygį, atsiejo nuo minimalios mėnesinės algos (MMA), todėl, net ir nuo rugpjūčio 1 d. padidinus MMA, atlygis advokatams už vieną valandą lieka 40 litų, įskaitant visus advokatų mokamus mokesčius. Toks atlygis yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.