„Kalnapilis“: 110 metų aludarystės

Pirmiausia buvo „Pilaitė ant kalno“

Alaus gamyba iš pradžių buvo tik vyrų reikalas, o svarbiausias daryklos darbuotojas jau tada buvo aludaris. Centre - daryklos įkūrėjas Albertas Foightas.
Alaus gamyba iš pradžių buvo tik vyrų reikalas, o svarbiausias daryklos darbuotojas jau tada buvo aludaris. Centre - daryklos įkūrėjas Albertas Foightas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2012, 7:29 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:46 PM

Pirmiausia buvo „Pilaitė ant kalno“

Dabartinės „Kalnapilio“ alaus daryklos istorija prasidėjo XIX a., kai 1897 m. tuometės carinės Rusijos vidaus reikalų ministerija suteikė leidimą Panevėžyje statyti alaus daryklą. Veikti ji pradėjo 1902 m. ir buvo pavadinta „Bergschlossen“ - jos įkūrėjo Alberto Foighto gimtąja vokiečių kalba tai reiškė „Pilaitę ant kalvos“.

Tokį pavadinimą ji gavo dėl neįprastos savo vietos - pastatyta tuščiame lauke, Bajorų gatvėje, aukštai ant kalno. Darykla iš karto tapo viena didžiausių Panevėžio įmonių ir didžiausia regiono darykla, diktavusi to meto aludarystės madas.

Pradėjusi nuo trijų alaus rūšių 1929 m. alaus darykla gamino jau penkių rūšių alų: pilzeno, tamsųjį, stiprųjį, silpnąjį stalo alų ir stiprųjį elį. Pagamindavo apie 300 tūkst. kibirų alaus, kuris būdavo vežamas arkliais kinkytu vežimu. 100-200 litrų statinėmis pasiekdavo net 40 alinių ir krautuvių Panevėžio bei Ukmergės apskrityse.

Tuo metu darykloje dirbo tik 30 žmonių. Didžiausią uždarbį - 500 rublių - gaudavo aludaris, mat paprasto daryklos darbuotojo alga siekė vos 15-20 rublių. Kaip ir dabar, taip ir anksčiau daryklos aludario darbas buvo labai atsakingas.

Jis tikrindavo miežius, juos išvalydavo ir pamerkdavo salyklui, vėliau daigindavo ir džiovindavo. Išdžiovinęs gerą salyklą atskirdavo nuo blogo ir alų gamindavo tik iš gero. Aludaris tvarkė visą gamybą ir už menkiausius pažeidimus atleisdavo iš darbo.

Žaliavų importas - naujovė dėl kokybės

1935 m. „Pilaitė ant kalvos“ buvo pervadinta „Kalnapilio“ vardu ir tapo akcine bendrove. Jau tada „Kalnapilis“ ieškojo būdų, kaip mėgėjams pasiūlyti išskirtinį alaus skonį. Kokybiškos žaliavos buvo ieškomos ir už valstybės sienos ribos. Tarpukariu „Kalnapilis“ garsėjo kaip vienintelė darykla, kuri apynius pirko ne tik iš Lietuvos ūkininkų, bet ir importuodavo juos iš kitų Europos valstybių, daugiausia iš tuometės Čekoslovakijos.

Prasidėjus sovietinei okupacijai 1940 m. „Kalnapilis“ buvo nacionalizuotas, o 1992 m. darykla vėl tapo privačia bendrove, ypatingą dėmesį skiriančia alaus kokybei.

„Kalnapilio“ aludarių darbą įvertino pasaulis

„Kalnapilio“ aludarių pastangos buvo įvertintos Lietuvos ir pasaulio mastu. XXI a. išvakarėse Panevėžyje veikianti darykla jau užėmė daugiau nei trečdalį šalies alaus rinkos.

Greitai prasidėjo ir pasauliniai alaus kokybės konkursai, kuriuose „Kalnapilis“ pelnė pirmuosius tarptautinius apdovanojimus. 2001 m. „Kalnapilio“ alaus daryklai JAV Gėrimų degustavimo institutas Čikagoje suteikė II vietą pasaulyje.

Šiuo metu gausiai apdovanotos yra visos „Kalnapilio“ gaminamos alaus rūšys. Lietuvos metų gaminiais buvo „Kalnapilio Grand“, „7:30“,„Export“, „Pilsner“ ir „Kalnapilis in Ice“. Kai kurios šių rūšių:„Kalnapilio Grand“, „7:30“ bei „Original“, gavo ir prestižinių tarptautinių „World Beer Cup“ apdovanojimų. Lietuviai mėgsta tradicijas išlaikiusį alų.

Pagrindinis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas sako, jog apdovanojimai tik įrodo, kad daryklai pavyksta sėkmingai suderinti senąsias aludarystės tradicijas ir šiuolaikines galimybes. „Lietuviai labiausiai mėgsta alų, pagamintą pagal senuosius receptus - tokį, kokio skonį prisimena ir yra pamėgę. Užtikrinti visuomet puikią alaus kokybę - nėra lengvas darbas. Tačiau mūsų alaus mėgėjų skaičius auga, todėl galiu teigti, kad mums tai pavyksta“, - pasakoja R. Barakūnas.

Pasak jo, lietuviai mėgsta tradicijas ir yra konservatyvūs alaus gėrėjai. „Gaivaus skonio lageris visuomet buvo ir, ko gero, bus populiariausia alaus rūšis. Tačiau iš XVII amžiaus Londono atkeliavęs sodrusis elis dažnai yra gurmanų pasirinkimas. Džiaugiamės, kad„Kalnapilio“ Brown Ale“ alų jie taip pat pastebėjo ir pripažino. Šių alaus rūšių skonis ir kokybė užkariavo alaus mėgėjus dar „Pilaitės ant kalno“ laikais. Džiaugiamės, kad laukiamos ir išbandomos naujovės - tiek naujo alaus skonis, tiek ir modernios pakuotės“, - sakė„Kalnapilio“ aludaris.

Nauju šūkiu - laikas susitikti - „Kalnapilis“ kviečia supažindinti ne tik su aludarystės istorija, bet ir šiuolaikiniais kokybiško alaus gamybos principais. Registruotis gali visi norintys www.kalnapilis.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.