Lietuvių buto paieškos moto: kuo aukščiau, tuo geriau

Daugeliui lietuvių aukščio baimė neaktuali, tad jie būtų linkę gyventi viršutiniuose daugiabučių aukštuose. Daugiau nei trečdalis (37 proc.) teigia, kad rinktųsi butą paskutiniame aukšte. Pagrindinės to priežastys - geresnis vaizdas pro langą, švaresnis oras ir daugiau privatumo. Tokią lietuvių nuomonę parodė š.m. rugsėjo mėnesį atlikta lankomiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt apklausa.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-10 14:52, atnaujinta 2018-03-16 05:21

Viduriniai (3-7) daugiabučių aukštai taip pat yra paklausiausių sąraše. Trečdalio apklausos dalyvių (33 proc.) teigimu, jie rinktųsi namo „aukso vidurį“. Manoma, kad žiemą tokiuose butuose šilčiausia. Mažiausiai lietuvių norėtų gyventi pirmame daugiabučio aukšte. Žemiausią namo dalį rinktųsi tik kas penktas apklausos dalyvis.

Respondentų išskirti pirmojo aukšto privalumai – nereikia naudotis liftu, yra galimybė išnaudoti nedidelį žemės plotą po buto langais. Tik nedidelė dalis (apie 5 proc.) nurodė, kad bijo aukščio, todėl gyventi viršutiniuose aukštuose jiems būtų neįmanoma.

Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, Domoplius.lt projekto vadovo, būsto ieškantys portalo lankytojai tiksliai nežino, kuriame aukšte jie norėtų gyventi, tačiau paieškos rodo, kad žmonės pageidauja, jog butas būtų ne pirmame ir ne paskutiniame aukštuose.

„Pirmajame aukšte esantys butai yra pigiausi. Jie kainuoja vidutiniškai 5 proc. mažiau palyginus su paskutiniame aukšte esančiais butais ir 8 proc. pigiau nei likusieji butai“, – pastebi E. Narbuntovičius. Jo teigimu, šiuo metu didžiausia butų pasiūla penkiaaukščiuose namuose.

Vyrų ir moterų nuomonės dėl aukštų pasirinkimo išsiskiria. Apklausoje dalyvavę vyrai buvo labiau linkę gyventi viršutiniuose daugiabučių aukštuose, moterys pirmenybę teikė viduriniams. Gyventi dangoraižyje norėtų ketvirtadalis lietuvių, tiek pat visai nesirinktų daugiabučio, o gyventų tik individualiame name. Penktadalis nurodė, kad mielai gyventų penkiaaukščiame name, o mažiausiai apklausos dalyvių norėtų gyventi devynaukštyje.

„Lietuva - tikrai ne dangoraižių šalis. Gyvenamuosius pastatus su daugiau nei 20 aukštų galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Tad lietuvių noras palikti penkiaaukštį, išbandyti naujas erdves bei įsikurti dangų raižančiame pastate – suprantamas“, – šypsosi E. Narbuntovičius.

Paklausti, ar sutiktų už butą norimame aukšte patuštinti piniginę, daugiau nei pusė respondentų atsakė teigiamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.