Baltijos šalyse būsto sąlygos gerėja

Estijoje ir Latvijoje 97 proc., o Lietuvoje – 89 proc. būstų yra privati nuosavybė. Europos Sąjungos vidurkis tėra 71 procentas. Baltijos šalyse, priešingai negu kitose Europos Sąjungos šalyse, dauguma žmonių gyvena daugiabučiuose. Tai teigiama SEB bankų Baltijos šalyse ekspertų parengtoje naujausioje Baltijos šalių namų ūkių finansų apžvalgoje „SEB Baltic Household Outlook“.

Dauguma gyventojų Baltijos šalyse įsikūrę daugiabučiuose.<br>V. Ščiavinskas
Dauguma gyventojų Baltijos šalyse įsikūrę daugiabučiuose.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2012, 3:45 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:19 PM

Didžiausia butuose gyvenančių gyventojų dalis yra Latvijoje – 65,4 proc., Lietuvoje jis yra mažiausia - 57 procentai. Šis rodiklis vis tik dar smarkiai skiriasi nuo Europos Sąjungos vidurkio (41,8 procento).

Tam tikra nedidelė tendencija keltis iš butų daugiabučiuose į individualius gyvenamuosius namus stebima visose Baltijos šalyse, vis dėlto daugiabučių namų butuose gyvenančių gyventojų dalis yra kur kas didesnė už Europos Sąjungos vidurkį.

Gyvenamasis plotas didėja, tačiau lyginant su Vakarų Europa, kur vidurkis yra 40 kv. m, jis yra vis dar mažesnis: Estijoje – 30 kv. m, Latvijoje ir Lietuvoje – po 27 kv. m.

Į gyvenamąjį būstą per metus investuojamų pajamų dalis Latvijoje (3,8 proc.) ir Lietuvoje – (3,5 proc.) yra gerokai mažesnė, palyginti su Europos Sąjungos vidurkiu (8,3 proc.). Estijoje šis koeficientas ekonomikos pakilimo laikotarpiu 2006 metais buvo ūgtelėjęs net iki 17,6 proc. ir pranoko ES vidurkį, tačiau prasidėjus ūkio nuosmukiui jis šiek tiek sumažėjo ir šiuo metu nesiekia Europos Sąjungos vidurkio (7,6 proc.). Latvijoje šis rodiklis didžiausias buvo 2007 metais – 8,2 proc., Lietuvoje – 2008 metais ir buvo 6,2 procento.

„Norint pagerinti gyvenimo sąlygas (persikelti iš buto į individualų namą ir turėti didesnį gyvenamąjį plotą), namų ūkiai visose Baltijos šalyse turėtų daugiau investuoti į būstą“, – sakė Triin Messimas, SEB banko Estijoje Šeimos finansų ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.