Blaivys girtus skolininkus ir reabilituos greitųjų kreditų narkomanus

Greituosius kreditus itin dažnai skolinasi jaunuoliai, ir tai jie gali padaryti net būdami girti, konstatuoja Lietuvos bankas. Mat, skirtingai nuo bankų bei kredito unijų, Lietuvos bankas nėra įpareigojęs atidžiai tikrinti savo klientų, nėra nurodęs užtikrinti, kad klientai skoloms mokėti skirtų ne daugiau kaip 40 proc. pajamų. Bankas žada tuo pasirūpinti nuo kitų metų pradžios.

V. Vasiliauskas polinkį į greituosius kreditus lygino su narkomanija.<br>M. Patašius
V. Vasiliauskas polinkį į greituosius kreditus lygino su narkomanija.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Nov 12, 2012, 1:02 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:56 PM

„Net 95 proc. greitųjų kreditų sutarčių yra sudaromos ryšio priemonėmis. Pareiškimą gali pateikti 24 valandas per parą. Akivaizdu, kad toks prieinamumas kartais neleidžia priimti sprendimų, tiesiai šviesiai sakant, blaivia galva“, - banko valdytojas Vitas Vasiliauskas pirmadienį sakė spaudos konferencijoje.

Jo nuomone, įpareigojus greituosius kreditus laikytis atsakingo skolinimo gairių, girtų skolininkų nebeliks.

„Visų pirma, manau, mano minėti atsakingo skolinimo principai labai aiškiai suteikia laiko tarp paraiškos ir sprendimo priėmimo bei kredito gavimo. Manau, tas laikas yra pakankamas, kad sprendimas būtų priimtas blaivia galva“, - sakė jis.

Banko duomenimis, trečdalis greitųjų kreditų išduodama jaunuoliams iki 25 metų. Jie dažniausiai ir prasiskolina.

Lietuvos bankas tvirtina, kad greitųjų kreditų bendrovės savo „agresyvia reklama“ ir stengiasi pataikyti į šią grupę, mat jaunuoliai mažiau galvoja apie pasekmes.

„Reklama yra nukreipta į žmonės, kurie turi mažai gyvenimiškos patirties, mažai įgūdžių tvarkyti finansus. Todėl tokią situaciją ir turime“, - dėstė Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

V. Vasiliauskas polinkį į greituosius kreditus lygino su narkomanija.

„Aš tai galėčiau palyginti su tam tikru sėdėjimu ant adatos. Kada tu skoliniesi tam, kad paskui galėtum grąžinti ankstesnę paskolą. Kadangi bendra paskolos kaina yra gana nemenka, apie 200 proc., o besiskolinančiojo pajamos paprastai nėra tvarios. Manome, kad tai yra problema. <...> Kai kada tai tampa pakankamai didele konkretaus žmogaus problema. Taip pat ir socialine problema“, - dėstė jis.

Atsakingojo skolinimo gairės bankams bei kredito unijoms tapo privalomos nuo praėjusių metų pradžios. Privalu, be kitų kriterijų, užtikrinti, kad skoloms mokėti tektų ne daugiau kaip 40 proc. asmens pajamų. To nepadarius gresia rimtos baudos.

Tuo tarpu greitųjų kreditų bendrovėms šios gairės yra tik rekomendacinės. Todėl devyni dešimtadaliai jų tiesiog ignoruoja, pripažįsta Lietuvos bankas.

Greitųjų kreditų rinkos priežiūra Lietuvos bankas užsiima nuo šių metų pavasario. O įpareigoti juos skolinti atsakingai ketinama tik nuo kitų metų pradžios, lrytas.lt sakė V. Šapoka.

„Visų pirma, atsakingo skolinimo gairės buvo patvirtintos anksčiau, o Lietuvos bankas kitų kredito gavėjų priežiūrą priėmė šiais metais. Išanalizavus situaciją buvo pasiūlyta pritaikyti tuos pačius principus. Tikimės, kad jie įsigalios nuo naujų metų, tam reikės Lietuvos banko valdybos sprendimo“, - dėstė V. Šapoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.