Prancūzija nori didinti „Nutellos mokestį“

Taip vadinamas mokestis už palmių aliejų, kurį Prancūzijos Vyriausybė siūlo didinti keturis kartus.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2012, 9:28 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:23 PM

Nutella“ - vienas garsiausių produktų, kuriame naudojamas šis aliejus. Kaip informuoja AFP, šią iniciatyvą jau sukritikavo Malaizija, kuri yra antra didžiausia palmių aliejaus gamintoja po Indonezijos.

Praėjusią savaitę padidinti „mokestį už Nutellą“ pasiūlė senatorius Yves Daudigny. Šiuo mokesčiu valdžia ne tik tikisi papildyti biudžetą, bet ir priversti prancūzus sumažinti maisto produktų, kurių gamyboje naudojamas palmių aliejus, vartojimą.

Šiuose riebaluose gausu prisotintųjų riebalų, kurie didina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kaip informuoja portalas „NY Daily News“, vidutiniškai prancūzai suvartoja du kilogramus palmių aliejaus per metus. Iš viso Prancūzijoje palmių aliejaus suvartojama apie 126 tūkst. tonų per metus.

Jeigu „mokestis už Nutellą“ bus padidintas, kilogramas „Nutella“ šokoladinės-riešutinės masės, kurią gamina Italijos kompanija „Ferrero“, pabrangs 6 procentais.

„Ferrero“ jau pranešė, kad, net jeigu mokestis bus padidintas, „Nutella“ receptūra nebus keičiama. Kompanijos nuomone, siūlymas didinti mokestį yra nesąžiningas.

Pagrindinius „Nutella“ ingredientus sudaro cukrus, pieno milteliai, kakava, riešutai, įvairūs priedai ir palmių aliejus (apie 20 proc. viso mišinio).

Vien 2008 metais Prancūzijoje, didžiausioje „Ferrero“ pardavimų rinkoje, buvo parduota šimtas tūkstančių „Nutella“ pakuočių (paprastai pakuojamų po penkis kilogramus). Palmių aliejus taip pat naudojamas margarino, biskvitų ir sausainių gamyboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.