Prastas derlius išpūtė aliejaus kainas

Prastas rapsų, saulėgrąžų, sojų ir linų derlius Europoje jau sukrutino aliejaus kainas parduotuvių lentynose. Aliejus brangsta. Kai kurių jo rūšių kaina pasistiebė 15–20 proc. Kol kas ūkininkai nekelia tiktai pačių išspausto sėmenų aliejaus kainos.

Aliejaus pasiūla – milžiniška, tačiau pirkėjų pasirinkimą dažniausiai lemia mažiausia kaina.<br>R. Danisevičius
Aliejaus pasiūla – milžiniška, tačiau pirkėjų pasirinkimą dažniausiai lemia mažiausia kaina.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

Nov 13, 2012, 9:18 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:23 PM

Europos ūkininkai geru aliejinių kultūrų derliumi šiemet nesigiria. Rapsų, saulėgrąžų, sojų, linų šiemet prikulta vos 27 mln. tonų – mažiausiai per pastaruosius ketverius metus.

Žemės ūkio ir verslo informacijos centro duomenimis, rapsų derlius, palyginti su pernykščiu, Europoje sumažėjo 0,3 mln., saulėgrąžų – 1,1 mln., sojų – 0,2 mln. tonų.

Vos žaliavos pasiūla pradėjo trauktis, aliejingų grūdelių kaina stryktelėjo. Todėl aliejaus gamintojai ir fasuotojai perkainoja savo gaminius.

Konkurencija iškreipė rinką

„Obelių” bei „Vilniaus” prekės ženklo aliejų pilstanti įmonė „Rukola” už žaliavas pastaruoju metu atseikėja vis daugiau pinigų.

„Nuo metų pradžios sojų aliejus pabrango ketvirtadaliu, saulėgrąžų – maždaug dešimtadaliu. Rapsų aliejus tai brango, tai pigo, tad vidutinė jo kaina šiemet išliko maždaug ta pati”, – sakė „Rukolos” direktorė Gražina Žitkauskienė.

Jos teigimu, prekybos tinklų konkurencija Lietuvoje apskritai iškreipė tikrąją aliejaus kainą.

Pigiausio, garsaus prekės ženklo neturinčio aliejaus litro kaina turėtų suktis apie 5–6 litus. Vis dėlto parduotuvėse už jo litrą, jei tik neskelbiamos akcijos, tenka kloti 7–9 litus.

„Kainų kirviai – jau įkirsti. Nors pagal žaliavos kainą pigiausias turėtų būti sojų aliejus, po to – rapsų, o brangiausias – saulėgrąžų, parduotuvių lentynose viskas yra atvirkščiai.

Pigiausias – saulėgrąžų aliejus, nes jis mūsų šalyje populiariausias. Todėl prekybininkai spaudžia jo kainą kiek įstengdami, kartais net prisidarydami nuostolių. Tad vargu ar teks ilgai laukti, kol ir šis aliejus pabrangs”, – sakė G. Žitkauskienė.

Siekdama piginti žaliavą „Rukola” braižo planus, kaip supirkti Lietuvoje rapsų ir pradėti jų aliejaus gamybą.

Pajus ir pirkėjai

„Žaliava pabrango. Ir toliau brangsta”, – nedaugžodžiavo kooperatinės bendrovės „SV Obeliai”, gaminančios rapsų aliejų „Tyras”, direktorius Kęstutis Paškevičius.

Bendrovė dėl rapsų tiekimo rankomis sukerta ne tik su mūsų šalies, bet ir su Latvijos ūkininkais. Apie 60 proc. aliejaus įmonė eksportuoja, kitą dalį tiekia prekybos tinklams ar parduoda majonezo ir konservų gamintojams.

Rapsų supirkimo kainos vis dar kyla. Šiuo metu už jų toną Lietuvoje grūdų prekybos įmonės moka apie 1520–1540 litų.

K. Paškevičiaus teigimu, netruks to pajusti ir vartotojai.

„Kiek aliejus pabrangs, sunkoka prognozuoti. Žmonės juk perka nepaisydami gaminių kokybės. Svarbiausia jiems – maža kaina”, – sakė įmonės vadovas.

Tačiau po maža kaina neretai slypi ir genetiškai modifikuoto aliejaus priemaišos.

Kainos – jau didesnės

Pasak bendrovės „Mažeikių rugelis” atstovės Jolantos Vindašienės, saulėgrąžų aliejus, kuris bendrovę pasiekia iš Slovakijos, pabrango.

Pernai už toną šio aliejaus teko mokėti apie 1700, šiuo metu – jau 2050 litų.

„Esame priversti jį branginti ir mes. Kaip tik šiuo metu kilstelėjome kainą 15 procentų”, – sakė J. Vindašienė.

Bendrovė per mėnesį parduoda apie pusantros tonos aliejaus. Prekiauja juo savo parduotuvėse ir šiek tiek tiekia vienam prekybos tinklų.

Aliejų spaudžia patys

„Spaudžiu aliejų tik iš tų sėmenų, kuriuos pats užsiauginu”, – sakė Šakių rajono ūkininkas Alvydas Drevininkaitis. Visa, kiek pagamina, jis ir parduoda.

Kaip jis pasakojo, šiemet sėmenų byrėjo po toną iš hektaro. Orai buvo nepalankūs linams derėti, tad nieko nuostabaus, kad ir Europos linų augintojai sėmenų prikūlė mažiau.

Šiek tiek didesnio derliaus būta pernai. Užtat gerokai dosnesni buvo 2010-ieji, kai, linams gerai įsisiūbavus, sėmenų pavyko prikulti vos ne po 2 tonas iš hektaro.

Ūkininkas Gintautas Dunaitis linų augintojams už toną sėmenų šį rudenį sumokėjo apie 2800 litų ir aliejaus nepabrangino.

„Kiek išspaudžiu, tiek ir parduodu. Per metus – maždaug toną aliejaus”, – sakė G. Dunaitis, kurio valdos plyti Vilkaviškio rajone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.