Komunalinės išlaidos augo 5 kartus sparčiau nei atlyginimai

Per pastaruosius dvejus metus mokesčiai už komunalines paslaugas Lietuvoje augo beveik penkis kartus sparčiau nei vidutinis atlyginimas. Per šį laikotarpį vidutinis atlyginimas pakilo 5,6 proc., o vidutinės namų ūkio išlaidos už komunalines paslaugas šoktelėjo net 27 proc. Tokius duomenis parodė bendrovės „Viena sąskaita“ indeksas, kuris apskaičiuojamas analizuojant gyventojų sąskaitas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-15 11:36, atnaujinta 2018-03-15 10:32

Paaiškėjo, kad 2010 m. pirmąjį ketvirtį gyventojai komunaliniams mokesčiams išleido daugiau kaip 31 proc. visų savo pajamų, o 2012 m. I ketvirtį – daugiau kaip 38 proc. Prognozuojama, kad 2013 m. išlaidos už komunalines paslaugas pareikalaus daugiau negu 42 proc. vidutines pajamas gaunančio gyventojo atlyginimo.

Palyginus 2010 m. ir 2012 m. I ketvirčius, vidutinis atlyginimas į rankas Lietuvoje padidėjo 78 Lt (nuo 1583,9 Lt iki 1661,9 Lt), tačiau vidutinės namų ūkio išlaidos tuo pačiu laikotarpiu kilo 135,8 Lt (nuo 499,2 Lt iki 635 Lt).

Komunalinių išlaidų statistika sudaroma skaičiuojant mokesčius už šildymą, elektrą, vandenį, dujas, internetą, mobilųjį ryšį, kabelinę televiziją, namo administravimą ir šiukšlių išvežimą.

„Indeksą sudarėme naudodamiesi per kelis metus sukaupta „Vienos sąskaitos“ duomenų baze ir Lietuvos statistikos departamento duomenimis. Kadangi kone vieninteliai šalyje turime galimybę matyti, kiek namų ūkiai skiria lėšų komunaliniams mokesčiams, nusprendėme šiuos duomenis susisteminti ir pateikti visiems gyventojams aktualiais pjūviais. Taip jie gali palyginti savo komunalines išlaidas su šalies vidurkiu“, – teigia bendrovės valdybos narys Darius Kriukas.

Primename, kad įmonės klientai daugelį sąskaitų gali matyti vienoje vietoje. Sistema surenka vienam būstui siunčiamas įvairias sąskaitas į vieną ir pateikia jas elektroninėje arba popierinėje formoje. Gyventojui nereikia daryti kelių pavedimų ir už juos atskirai mokėti. Šios sistemos vartotojams tereikia apmokėti vieną pavedimą.

Dabar „Viena sąskaita“ Lietuvoje naudojasi daugiau kaip 55 tūkst. namų ūkių. Mokėjimų sistema vienija daugiau kaip 200 įvairias paslaugas teikiančių šalies bendrovių. Per šių metų pirmąjį pusmetį įmonės apyvarta buvo 30 proc. didesnė nei pernai tuo pačiu metu ir sudarė 696 tūkst. Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.