Pelenės ir Čipolino patirtis padeda kurti sėkmingą verslą

Nori sukurti pelningą verslą ir atskleisti savo potencialą? Nebūtina atsakymo ieškoti suaugusiems įprastose knygose - užtenka grįžti į vaikystę. „Svarbiausia - nebijoti pradėti savo kelionės“, - „Litexpo“ susirinkusiems investuotojams ir studentams sakė verslininkė iš Silicio slėnio Jen O'Neal. Amerikietė teigė, kad jos įmonės sukurta  „5 žingsniu programa“, paremta pasakų elementais, gali padėti bet kuriam jaunuoliui išnaudoti savo potencialą ir sukurti sėkmingą verslą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Nov 15, 2012, 9:23 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:53 AM

Idėja svetainės tripping.com įkūrėjai J. O'Neal kilo, kai ji sužinojo apie mokslininkų teoriją, kad didžiąją dalį pasaulio pasakų jungia vienas ir tas pats siužetas. 

„Kai ieškojome darbuotojų savo įmonei, gavome kelis šimtus anketų. Kai kurios buvo tokios geros, kad buvo gaila jas išmesti. Taigi pakvietėme 40 geriausiai pasirodžiusių žmonių antram darbo etapui – jiems reikėjo pritraukti kuo daugiau lankytojų mūsų svetainei. Geriausiai pasirodžiusius atrinkome į darbą, o kitiems nusprendėme padėti siekti savo tikslų, taip atsidėkodami jiems už pastangas“, - apie iniciatyvos pradžią renginyje „Silicon Valley Comes to the Baltics“ pasakojo J. O'Neal. 

Verslininkė su kolegomis nutarė, kad pasaulio pasakų patirtis gali būti naudojama jauniems žmonėms apmokyti, kaip pradėti savo verslą. Pateikiame jos „penkių žingsnių programą“, pristatytą renginyje Lietuvoje.

Pirmasis žingsnis – kvietimas į nuotykį. Reikia nuolatos savęs klausti, kokia yra tavo aistra, ką gali veikti 18 valandų per parą ir nepavargti. Jei sugebi įvardyti tokią veiklą, pirmas žingsnis jau žengtas.

„Kai buvau 16, pamačiau reklamą, kuri sakė – daryk tai, ką myli, o sėkmė ateis pati“, - pristatydama pirmąjį žingsnį prisiminė J. O'Neal.

Antrasis žingsnis – kvietimo nepaisymas. Gana dažnai nutinka taip, kad net atradus savo pašaukimą, mintis pradėti savo veiklą stabdo įvairios baimės. Pradedama galvoti, kad tos svajonės yra visiška nesąmonė, ir yra baisu rizikuoti savo laiku, pinigais ir karjera, vaikantis trumpalaikių įgeidžių.

„Siūlome kovoti su tokiomis baimėmis jas surašant ant popieriaus lapo ir ramiai viską įvertinant, pasveriant visus pliusus ir minusus. Dažnai paaiškėja, kad yra įmanoma įveikti didžiąją dalį sunkumų“, - tikino verslininkė iš Silicio slėnio.

Trečiasis žingsnis – mokytojo susiradimas. Reikia rasti vyresnių, labiau patyrusių žmonių, kurie gali padėti pinigais, pažintimis ar tiesiog draugišku patarimu. Reikia turėti galimybę mokytis iš geriausių.

„Turėjome merginą, kuri labai norėjo dirbti viešuosiuose ryšiuose. Supažindinau ją su įmonės viešųjų ryšių vadove ir ji leido merginai dalyvauti su ja posėdžiuose, mokytis iš jos kasdienės veiklos. Manau, tai labai padeda jaunam žmogui įgyti patirties“, - sakė J. O'Neal.

Ketvirtasis žingsnis – išbandymai. Kiekvieno žmogaus kelionėje į sėkmę laukia skirtingi iššūkiai ir problemos. Vienam tai gali būti veiklos pakeitimas, kitam – susitikimai su investuotojais ar savo pinigų praradimas.

„Tenka siekti iššūkių, nes tik taip įmanoma mokytis, sustiprėti ir pasiekti savo tikslų“, - tikino J. O'Neal. Moteris prisiminė, kaip pati pradėjo savo pirmąjį darbą – iš pradžių ji neturėjo jokios patirties, o po 3 metų jau vadovavo visam skyriui.

Penktasis žingsnis – sugrįžimas. Pasakų herojai po savo nuotykių sugrįžta namo ir ilgai bei laimingai gyvena. Tuo tarpu sukūrusius verslą žmones J. O'Neal skatina grįžti į universitetus, gimtuosius miestus ir pasidalinti savo patirtimi su jaunais žmonėmis, kurie taip pat siekia savo svajonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti