Kaip padaryti daugiau su mažiau darbuotojų

Sėkmingiausios bendrovės sugeba padaryti daugiau su mažiau darbuotojų, o darbuotojai yra vienas pagrindinių verslo elementų. Taip teigia bendrovė „Profiles international“, antrą kartą Baltijos šalyse atlikusi produktyviausių bendrovių tyrimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Nov 20, 2012, 12:05 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:09 AM

Produktyvumu Lietuvoje išsiskyrė automatinių degalinių tinklas „Neste Lietuva“, telekomunikacijų bendrovė „Tele2”, metalo gaminių perdirbimo įmonė „Kuusakoski“.

Trijose Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad laimėjusios bendrovės išsiskiria į rezultatus orientuota kultūra, aukšta darbuotojų kvalifikacija, šiose bendrovėse efektyviai paskirstytos funkcijos, žmogiškieji ištekliai valdomi lanksčiai, skatinamos inovacijos.

„Darbo produktyvumas yra vienas iš svarbiausių veiksnių, kuris turi įtakos įmonių pelnui ir konkurencingumui rinkoje“, - teigė duomenis analizavęs ekspertas, VGTU docentas, Naujosios ekonomikos instituto vadovas Ignas Dzemyda.

Tyrime produktyvumo rodikliu laikomos įmonės pajamos, tenkančios vienam darbuotojui.

„Profiles International“ įvertino 22-ose veiklos srityse veikančias bendroves, kuriose iš viso dirba apie pusę milijono darbuotojų. Tyrime dalyvavo beveik 2000 įmonių iš trijų Baltijos šalių, kuriose dirba bent po 25 darbuotojus ir patenka į didžiausių šalies bendrovių tūkstantuką.

Lietuvoje produktyviausiai dirbo chemijos pramonės įmonės. Dominavo plastikinės taros įmonės „Orion Global pet“, įsikūrusi Klaipėdos LEZ, „Neo Group“.

Tyrimas parodė, kad automatinės degalinės dirba kur kas produktyviau nei įprasti degalinių tinklai. Čia nepralenkiami buvo „Neste“ degalinių tinklai Lietuvoje ir Latvijoje.

Informacinių technologijų sektoriuje užtikrintai nugalėjo bendrovė „Tele2” gerokai pranokusi rinkos produktyvumo vidurkį.

Maisto pramonėje pirmavo Lietuvos kompanijos. Šioje srityje nugalėjo pieno miltelius tik eksportui gaminanti Biržų bendrovė „MGL Baltija“, nedaug produktyvumu atsiliko „Pieno žvaigždės“.

Baldų ir kitų medienos gaminių sektoriuje didžiausias produktyvumo variklis - „Ikea“. Čia dominavo Lietuvos įmonės, gaminančios baldus pagal Švedijos baldų prekybos giganto užsakymus.

Ką gi turi laimėtojai? Jie uždirbo daugiau su mažesniu darbuotojų skaičiumi.

„Daugiausia produktyvių įmonių yra labai siauros specializacijos. Antra – tai įmonės turinčios dideles gamybos apimtis. Jos orientuotos į masto ekonomiką ir jų veikla orientuota į eksportą.

Eksportas yra tų įmonių veiklos variklis, užtikrintantis, kad bus kur realizuoti produkciją“, - teigė I. Dzemyda.

„Geriausiose įmonėse žmonės aiškiai žino, ko iš jų tikimasi. Tos įmonės yra specializuotos, jos turi mažai darbuotojų, bet jie yra kvalifikuoti ir geba savo lygmenyje priimti sprendimus. Vienas stiprus darbuotojas gali daugiau nuveikti nei du paprasti.

Produktyviausiose įmonės funkcijos yra aiškiai paskirstytos, nenutinka taip, kad du darbuotojai atliktų tas pačias funkcijas“, - sakė „Profiles International“ vadovė Baltijos šalims Airida Zavadzkė.

Anot jos, produktyvumas didėja, tačiau krizė gąsdina, nes tuomet įmonės neinvestuoja į našumo didinimą, nes tam reikia nemažų lėšų.

Žinoma įmonės vardas taip pat nėra pats svarbiausias produktyvumo rodiklis. Neretai tokios įmonės yra mažai žinomos,  dirba eksporto rinkai ir turi kelis nuolatinius užsakovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.