Pensijų fonduose kaupiamas turtas didėjo 595 mln. litų

Lietuvos banko duomenimis, dėl gerų investicinių rezultatų trisdešimties šalyje veikiančių II pakopos pensijų fondų valdomas turtas nuo šių metų pradžios padidėjo 595,81 mln. Lt (14,60 proc.) ir trečiojo ketvirčio pabaigoje sudarė 4,677 mlrd. Lt. Devynių III pakopos pensijų fondų valdomas turtas padidėjo 8,88 mln. Lt (9,45 proc.) ir ketvirčio pabaigoje pasiekė 102,79 mln. Lt.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 22, 2012, 4:41 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:18 AM

„Šių metų antrąjį ketvirtį stebėtas kritimas pasaulio finansų rinkose smarkiai nepaveikė pensijų fondų rezultatų, o dėl sėkmingų pirmojo ir trečiojo ketvirčių nuo metų pradžios didėjo ir pensijų fondų vertės, ir jų valdomas turtas. Taip pat padidėjo ir bendras dalyvių skaičius“, - sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Per tris pirmus ketvirčius dalyvių, kaupiančių pensiją II pakopos pensijų fonduose, skaičius padidėjo 1,41 proc. ir buvo 1 069 254, III pakopos pensijų fonduose - atitinkamai 6,12 proc. ir 28 047.

Lietuvos banko duomenimis, trečiojo ketvirčio pabaigoje teigiamą grąžą gavo visi trisdešimt rinkoje veikusių II pakopos ir devyni III pakopos pensijų fondai. II pakopos pensijų fondų grąža šiemet svyravo nuo 2,2 iki 15 proc. ir vidutiniškai sudarė 9,3 proc., o III pakopos pensijų fondų - nuo 4,9 iki 13 proc. ir vidutinė grąža - 10,2 proc.

Didžiausią investicinę grąžą pasiekė rizikingiau - daugiau į akcijas investuojantys pensijų fondai: II pakopos akcijų pensijų fondų vieneto vertė vidutiniškai išaugo 12 proc., vidutinės akcijų dalies - 10,3 proc., mažos akcijų dalies - 8,7 proc., o konservatyvaus investavimo - 5,1 proc.

Trečiojo ketvirčio pabaigoje daugiausia (daugiau kaip pusė) II ir III pakopų pensijų fondų investicijų sudarė investicijos į kolektyvinio investavimo subjektus (KIS). Be to, II pakopos pensijų fondai daugiau kaip trečdalį, o III pakopos - maždaug ketvirtadalį valdomo turto buvo investavę į Vyriausybės vertybinius popierius.

Populiariausios Lietuvos pensijų fondų investicijų kryptys - Lietuva ir Liuksemburgas, šiose šalyse investuota atitinkamai 60 ir 65 proc. II ir III pakopos pensijų fondų turto. Po šių šalių pagal investicijų dydį yra Airija, Vokietija ir Prancūzija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.