Renovacija neapsaugo nuo smaugiančio gyvatuko mokesčio

Vilniečiams sulaukus pirmųjų sąskaitų už šildymą „Sostinė”, kaip yra žadėjusi, apsilankė dviejuose vienoduose Žirmūnų butuose. Vienas – renovuotame name, kitas – ne. Taigi ar skiriasi sąskaitos?

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis („Sostinė“)

Nov 26, 2012, 11:53 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:36 AM

Net ir apšiltintos pirmojo Vilniuje renovuoto daugiabučio Žirmūnų gatvėje sienos jo gyventojų negali apsaugoti nuo vienos šildymo negandos – gyvatuko (radiatoriaus vonios kambaryje) mokesčio.

Renovuotame name Žirmūnų g. 3 gyvenanti pensininkė Juzefa Belunskienė gavo sąskaitą už „Vilniaus energijos” paslaugas, kurioje vien gyvatuko mokestis yra didesnis už išlaidas šildymui ir suvartotam karštam vandeniui kartu sudėjus.

Šildymas – 20 litų

Lapkritį gavusi sąskaitą už šildymą spalio mėnesį J.Belunskienė vien už gyvatuką turi sumokėti 49 litus, už šildymą – 20 litų. Dar 21 litą atsiėjo karštas vanduo.

Taigi vien šildymui, įskaitant ir gyvatuką, vilnietė, gyvenanti renovuotame name, išleido apie 70 litų.

Tokią sąskaitą gavo moteris, gyvenanti 49 kvadratinių metrų dviejų kambarių bute.

Šildymo sezonas Vilniuje prasidėjo spalio 22 dieną, nebuvo labai šalta.

„Šildymas – tik 20 litų. Tai nieko baisaus, bet štai gyvatuko mokestis – dvigubai didesnis nei sąskaita už šildymą. Kol kas tokią sąskaitą galiu apmokėti. Nenugąsdino”, – sakė pensininkė.

Sąskaita – per didelė

Lygiai tokiame pat bute, tik kaimyniniame nerenovuotame daugiabutyje įsikūrusi vilnietė Inga gavo gerokai didesnę sąskaitą.

Vien už šildymą moteris turės sumokėti 74 litus – daugiau nei tris kartus daugiau nei kaimyniniame identiškame name. Skirtumas vienas – Ingos daugiabutis Žirmūnų g. 1 nėra renovuotas.

Gyvatuko mokestis Ingos sąskaitoje toks pat – 49 litai.

„Tokia sąskaita šiek tiek nustebino. Juk spalį šildymas buvo įjungtas tik savaitę, be to, nebuvo šalta. Tokia sąskaita man atrodo didoka”, – teigė du mažamečius vaikus auginanti moteris.

Patinka, kai vėsu

Šilumą tiekiančios bendrovės „Vilniaus energija” duomenimis, renovuotame Žirmūnų g. 3-iajame name vidutiniškai šildymo sąskaita siekė 0,42 Lt už kvadratinį metrą. Nerenovuotame Žirmūnų gatvės 1-ajame name sąskaita buvo 1,57 Lt už kvadratinį metrą.

J.Belunskienės kambaryje termometras rodo 19 laipsnių šilumos, o radiatorius virtuvėje iki šiol šaltas. Juzefa pati gali reguliuoti kiekvieno radiatoriaus šildymą.

„Man labiau patinka apsivilkti megztuką, bet kvėpuoti gaiviu oru. Sovietmečiu namas buvo šildomas be saiko. Dabar komfortiškiau, kai galiu prisukti šildymą”, – pasakojo pensininkė, šiame name gyvenanti nuo tada, kai jis pastatytas – 1965-ųjų.

Beje, šildymo sąskaitos nuo temperatūros bute nepriklauso – visi gyventojai moka pagal būsto plotą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.