Kas naujo Darbo kodekse?

2012 m. lapkričio 6 dieną Seime pritarta Lietuvos Respublikos darbo kodekso pakeitimams, kurie įsigaliojo 2012 m. gruodžio 1 dieną.

Prieš verslo ar jo dalies perdavimą darbdavys privalės ne tik informuoti darbuotojų atstovus apie verslo ar jo dalies perdavimą, tačiau ir su jais konsultuotis prieš priimdamas sprendimą dėl įmonės verslo ar jo dalies perdavimo.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Prieš verslo ar jo dalies perdavimą darbdavys privalės ne tik informuoti darbuotojų atstovus apie verslo ar jo dalies perdavimą, tačiau ir su jais konsultuotis prieš priimdamas sprendimą dėl įmonės verslo ar jo dalies perdavimo.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Maliauskaitė

Jan 15, 2013, 9:45 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:06 PM

Vyriausybė, siūlydama Darbo kodekso pakeitimus, siekė liberalizuoti darbo santykius ir modernizuoti darbo rinką, atverti kelią naujų darbo vietų kūrimui bei mažinti nedarbą, taip pat palengvinti administravimo naštą darbdaviams. Darbo kodekso pataisomis buvo siūloma trumpinti įspėjimo apie darbo sutarties nutraukimą terminus, mokėti mažesnes išeitines išmokas, keisti kasmetinių atostogų skaičiavimo tvarką, atsisakyti darbo sutarčių registravimo žurnalų, kitų formalumų, lengviau atleisti mažamečių tėvus ir kt.

Pagrindinės nuo 2012 m. gruodžio 1 d. įsigaliosiančios Darbo kodekso nuostatos:

Ribojama kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas nutraukiant darbo sutartį

Darbo kodekso pakeitimu įtvirtinta nuostata, kad jeigu darbuotojui kasmetinės atostogos nebuvo suteiktos daugiau kaip už vienerius darbo metus, kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas, bet ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jei darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti.

Beje, kolektyvinėje sutartyje bus galima susitarti ir dėl tokios kompensacijos išmokėjimo už ilgesnį nei trijų darbo metų terminą. Tad darbuotojai, iki 2012 m. gruodžio 1 d. turintys nepanaudotų kasmetinių atostogų daugiau kaip už trejus darbo metus, turi teisę jas išnaudoti iki 2015 m. gruodžio 1 d., o nutraukiant darbo sutartį iki 2015 m. gruodžio 1 d., piniginė kompensacija turės būti išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas.

Darbuotojams suteiktos papildomos garantijos verslo ar jo dalies perdavimo atveju

Šis pakeitimas priimtas norint tinkamai įgyvendinti 2001 m. kovo 12 d. Tarybos direktyvos 2001/23/EB dėl valstybių narių įstatymų, skirtų darbuotojų teisių apsaugai įmonių, verslo arba įmonių ar verslo dalių perdavimo atveju, suderinimo nuostatas. Iki šiol Darbo kodekse nebuvo aiškiai numatyta, kad verslo ar jo dalies perdavimo atveju darbuotojai pereina kartu su verslu (ar jo dalimi).

Po Darbo kodekso pakeitimų įsigaliojimo, Darbo kodekse bus tiesiogiai nurodyta, jog verslo ar jo dalies perdavimo atveju darbo santykiai tęsis tokiomis pačiomis sąlygomis verslo perėmėjo įmonėje, įstaigoje ar organizacijoje, nepaisant verslo ar jo dalies perdavimo teisinio pagrindo; pakeisti darbo sąlygas ar nutraukti darbo sutartį dėl verslo ar jo dalies perdavimo draudžiama. Taip pat apie būsimą verslo ar jo dalies perdavimą darbuotojui turės būti pranešta iš anksto raštu ne vėliau kaip prieš dešimt darbo dienų, nurodant verslo ar jo dalies perdavimo datą, teisinį pagrindą, tokio perdavimo ekonominius ir socialinius padarinius darbuotojui.

Be to, prieš verslo ar jo dalies perdavimą darbdavys privalės ne tik informuoti darbuotojų atstovus apie verslo ar jo dalies perdavimą, tačiau ir su jais konsultuotis prieš priimdamas sprendimą dėl įmonės verslo ar jo dalies perdavimo.

Panaikintas patarnavimo darbų institutas

Darbo kodekse nelieka vienos iš darbo sutarčių rūšių – darbo sutarties patarnavimo darbams, kuria darbuotojas įsipareigoja teikti darbdaviui asmenines namų ūkio paslaugas. Patarnavimo sutartys, sudarytos iki šio Darbo kodekso pakeitimo įsigaliojimo, tęsis ir joms bus taikomos atitinkamų darbo sutarčių (neterminuotų ar terminuotų) nuostatos, o nuo 2012 m. gruodžio 1 d. patarnavimo darbai galės būti atliekami, esant šalių susitarimui, sudarius darbo sutartį arba individualios veiklos pagrindu.

Išplėstas darbuotojų nediskriminavimo principas

Įsigaliojus pakeitimams Darbo kodekse numatyta bendros taisyklės išimtis, jog darbo teisės subjektai yra lygūs nepaisant jų tikėjimo, t. y. teisėta atsisakymo priimti į darbą bei atleidimo iš darbo darbdavio iniciatyva priežastimi galės būti asmens išpažįstama religija, tikėjimas ar įsitikinimai, kai darbuotoją į darbą priima religinė bendruomenė, bendrija ar centras ir reikalavimas darbuotojui dėl religijos, tikėjimo ar įsitikinimų, atsižvelgiant į religinės bendruomenės, bendrijos ar centro etosą, yra įprastas, teisėtas ir pateisinamas.

Papildytas svarbių priežasčių sąrašas darbdaviui savo iniciatyva nutraukti darbo sutartį

Darbo kodeksas papildytas nuostata, leisiančia darbdaviui savo iniciatyva dėl svarbių priežasčių, nesant darbuotojo kaltės, atleisti darbuotoją, kai tokias priežastis nustato ne tik Darbo kodeksas, bet ir kiti įstatymai.

Pakeista darbo grafikų skelbimo tvarka

Nuo 2012 m. gruodžio 1 d. įmonėje nesant kolektyvinės sutarties, įmonė savo darbo tvarkos taisyklėse galės nustatyti, kad darbo (pamainų) grafikai yra skelbiami ne vėliau kaip prieš savaitę iki šių grafikų įsigaliojimo. Šiuo metu yra numatyta, jog darbo (pamainų) grafikai yra skelbiami ne vėliau kaip prieš dvi savaites iki šių grafikų įsigaliojimo.

Pažymėtina, jog 2008-2012 metų Seimas pritarė tik kai kurioms pataisoms, kurios iš esmės neprisidės prie darbo santykių liberalizavimo, tad esminiai darbo rinkos modernizavimo klausimai palikti spręsti naujajam Seimui.

***

Aušra Maliauskaitė yra „Bernotas ir Dominas GLIMSTEDT“ advokatė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.