Stiprus alus vėl gali grįžti į parduotuvių lentynas (papildyta)

Seimo nariai išgirdo Lietuvos smulkiųjų aludarių skundus, kad anksčiau priimti suvaržymai kenkia jų verslui ir prieštarauja Europos Sąjungos taisyklėmis.

Naujoji Seimo dauguma mano, kad sausio 1-ąją įsigalioję suvaržymai prekiauti alumi yra nelogiški.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Naujoji Seimo dauguma mano, kad sausio 1-ąją įsigalioję suvaržymai prekiauti alumi yra nelogiški.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Artūras Jančys

2013-01-15 14:47, atnaujinta 2018-03-13 19:46

Antradienį per pirmąjį svarstymą parlamentarai pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kurios panaikintų nuo šių metų įsigaliojusius draudimus prekiauti alumi didesnėse nei 1 litro talpose bei prekybą stipresniu nei 7,5 proc. alumi ir sidru.

A. Patackas: „Alų geriantys vyrai moteriškėja“ Svarstant įstatymo pataisas Seime užvirė audringos diskusijos. Neįprastu pasisakymu išsiskyrė signataras, prieš alkoholį nusiteikęs „Drąsos kelio“ atstovas Algirdas Patackas. Jis teigė, kad nuo alaus stiprioji lytis moteriškėja. „Mokslininkai nustatė, kad alus neigiamai veikia vyrų organizmą, didina moteriškų hormonų kiekį“, – antradienį per Seimo posėdį pareiškė A. Patackas. Jis ragino Rusijos pavyzdžiu priimti įstatymus, siekiančius užkirsti kelią vaikų alkoholizmui. Ryžtingai ginti alaus gamintojų ir vartotojų interesus ėmėsi partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Andrius Mazuronis. Anot jo, be alaus Lietuvos valstybės ekonomika žlugtų. „Visos partijos, ir dešinieji, ir kairieji, savo programose pabrėžia būtinybę remti smulkųjį ir vidutinį verslą. O alaus prekyba didelėse talpose visų pirma rūpi mažiesiems alaus gamintojams ir prekybininkams. Draudimas pilstyti alų į didelės talpos PVC butelius sužlugdys smulkius aludarius“, - tikino A. Mazuronis.

Įtaria didžiųjų aludarių klastą

Šiuo metu galiojantys draudimai priimti praėjusios kadencijos Seimo, konservatorių iniciatyva. Taip esą buvo bandoma kovoti su alkoholizmu.

„Kodėl jūs energiniams gėrimams sakote „ne“, o „bambaliams“ – „taip“?“ – ketinimais vėl keisti įstatymą piktinosi konservatorė Vida Marija Čigrijienė.  

Pakeitimų autorė Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė į konservatorių priekaištus atšovė, kad praėjusioje Seimo kadencijoje draudimai buvo įvesti didžiųjų aludarių iniciatyva bandant sužlugdyti smulkiųjų verslininkų verslą.

„Tegu pasidomi Specialiųjų tyrimų tarnyba aplinkybėmis, kaip tas įstatymas buvo pateiktas“, - sakė Seimo narė.

Jei Seimas įstatymo nepriims, Lietuvai gresia baudos, nes Europos Komisija jau pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl ribojimų prekiauti alumi. EK nuomone, tai pažeidžia laisvą prekių judėjimą.

Draudimas atrodo nelogiškas

Naujoji Seimo dauguma mano, kad sausio 1-ąją įsigalioję suvaržymai yra nelogiški.

Neaišku, dėl kokių priežasčių kaip leistina pasirinkta 7,5 proc. alkoholio koncentracijos riba, kodėl ribojama tik kai kurių gėrimų prekyba, kodėl uždraudžiama parduoti alų, sidrą, alkoholinius kokteilius, kurie yra stipresni negu 7,5 proc., bet išpilstyti į mažesnę tarą. Taip pat esą nepateikta įrodymų, kad taikant minėtus draudimus alkoholio vartojimas sumažės, nes vartotojai ir toliau galės įsigyti bet kokį kiekį alkoholio ir butelio dydis tam įtakos neturės.

Taip pat nėra aiškus tokių draudimų poveikis aplinkai, nes aplinkos taršą dėl plastikinės taros galima sumažinti organizuojant šios taros surinkimą, perdirbimą ir pan.

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė Seimo posėdyje taip pat tvirtino, jog naujoji tvarka apsunkino maitinimo įstaigų verslą, nes dabar per užsakomuosius banketus į restoraną negalima atsivežti kaimiško alaus bačkos. 

Seimas taip pat svarstys Seimo konservatorių siūlymą dabartinius draudimus atšaukti ne visiškai ir leisti stipresnį ar didesnį kiekį alaus pardavinėti tik stiklinėje, keramikinėje, geležinėje arba medinėje taroje. Jei bus priimtas pastarasis pasiūlymas, prekyboje negalėtų atsirasti vadinamieji plastikiniai alaus bambaliai.

Toliau įstatymo projektą Seimas svarstys skubos tvarka ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.