Žiurkių nuodais „pagardinti” saldėsiai - ir Lietuvoje? (papildyta)

Lenkijoje skandalų netrūksta. Dešrose – techninė druska, kepiniuose – supuvusių kiaušinių milteliai, o dabar – žiurkių nuodai saldumynuose.

Šiuo metu Lenkijoje iš parduotuvių metami lauk saldumynai – vafliai, saldainiai ir kiti gardėsiai, pagaminti aštuoniose įmonėse.<br>J. Stacevičius
Šiuo metu Lenkijoje iš parduotuvių metami lauk saldumynai – vafliai, saldainiai ir kiti gardėsiai, pagaminti aštuoniose įmonėse.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, Eldoradas Butrimas

Jan 24, 2013, 10:01 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:57 AM

Šiuo metu Lenkijoje iš parduotuvių metami lauk saldumynai – vafliai, saldainiai ir kiti gardėsiai, pagaminti aštuoniose įmonėse.

Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktų patikrinimų duomenimis, įmonės „Magnolija“ gaminamų vaflių su pieniniu kremu „Poesia“ į Lietuvą per savo Latvijos tiekėjus įsivežė „Rimi“ prekybos tinklas. 

Gavęs pirminę informaciją apie įtarimus, prekybos tinklas sustabdė prekybą skanėstais „Poesia vafliai pieniniu kremu“ (supakuoti 2x35 g., tinkamumo vartoti terminas – 2013-ųjų rugsėjo 6 d.).

Iš rinkos Lenkijoje surenkami šie nesaugūs „Magnolija“ gaminiai: vafliniai vamzdeliai su pieninio šokolado užpildu „Stilla Dolce Cocoa Rolls", vafliai su vaniliniu kremu „Vanilla wafers“, vafliai su pieniniu kremu „Poesia“.

Vafliai su pieniniu šokoladu „MAX“, vaflinis vamzdelis, ploni vafliniai vamzdeliai, pieniški vafliai „Slodka Nuta“, kakaviniai vafliai su šokoladu, vafliai su kremu „Wiener Eiswaffel“.

Spėjama, kad jiems naudoti žiurknuodžiais užteršti pieno milteliai.

Lenkijos sanitarinė inspekcija mano, kad nuodingų miltelių galėjo įsigyti įmonės „Magnolia“, „Jago“, „Wielpol“, „Geomax Misztal-Stateczny“, „Fanex“, „Jawor“, „Janex“ bei majonezo ir acto fabrikas „Ocetix“.  

„Magnolia“ darbuotojai vienoje pieno miltelių siuntoje patys aptiko įtartinų rausvų granulių.

Iškviesti ekspertai bei policininkai patikrino visą siuntą ir viename maišų rado paketą su žiurknuodžiais.

Ši įmonė savo gaminius siuntė į Vokietiją, Čekiją, Slovakiją, Latviją.

Lenkijos sanitarinė inspekcija apie pavojų įspėjo ne tik savo šalies gyventojus, bet ir Europos Komisiją.

Kol kas nėra skelbiama, į kokias šalis savo gaminius eksportavo kiti septyni maisto fabrikai, todėl nežinia, ar jų nepateko ir į Lietuvą.

Šiuo metu tyrėjai aiškinasi, ar pieno milteliai nuodais buvo užkrėsti piktybiškai, ar tai padarė aplaidūs darbuotojai.

Kremu pertepti pyragėliai, vafliai su įdaru, bandelės, biskvitiniai vyniotiniai, sausainiai su džemu, pieniški, šokoladiniai saldainiai – tai lenkiški saldumynai, kurie šiuo metu nugulę mūsų šalies parduotuvių lentynas.

Atsiritusi žinia apie nuodus sukėlė nerimo ir Lietuvos prekybos tinklams.

„Tikriname, ar nepateko į lentynas minėtų fabrikų saldumynų.

Iš Veterinarijos tarnybos informacijos apie galimai pavojingus produktus dar negavome“, – vakar aiškino „Rimi“ atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Pirminiais „Maxima“ atstovų duomenimis, įkliuvusių Lenkijos fabrikų gaminami saldumynai šio tinklo parduotuvių Lietuvoje nepasiekė.

Maisto prekes iš Lenkijos tiekia ir bendrovė „Sanitex“.

Pasak joje saldumynų importu besirūpinančios Ingos Jančerytės, kaimyninės šalies fabrikuose, patekusiuose į skandalą, įmonė prekių neužsakė.

„Greičiausiai tai nedidelės įmonės. Jos tikrai nėra mūsų verslo partnerės“, – tikino I. Jančerytė.

Tikrina parduotuves ir turgavietes

Inga Kaikarienė, VMVT Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja:

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra gavusi informacijos apie įvykį Lenkijoje. Anot šios šalies pareigūnų, į Lietuvą įmonės „Magnolia“, kurios veikla šiuo metu tiriama, gaminių buvo patekę iš Latvijos. Jie atšaukti iš prekybos. Duomenų apie kitas įmones Lenkijos institucijos nepateikė.

Mūsų rinkoje yra daug lenkiškų saldumynų, kurie įsigyjami ne tiesiogiai iš gamintojų, bet iš mažmeninės prekybos tinklų. Vadinasi, egzistuoja tikimybė, kad užkrėsti saldumynai galėjo patekti ir į mūsų šalį.

Todėl VMVT pradėjo tikrinti visas – ir didmeninės, ir mažmeninės prekybos vietas, kartu ir turgavietes.

Kol kas neaptikome saldumynų, pagamintų į skandalą patekusiuose fabrikuose. Jei vis dėlto jų atsirastų, prekyba būtų stabdoma, o ar saldumynai saugūs, būtų tiriama laboratorijoje.“

„Rimi“ atstovai tvirtina, kad įsigyti užterštų vaflių šiame prekybos centre neįmanoma

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė:

„Sausio 17 d. gavome iš Lenkijos gamintojo „Magnolija“ pranešimą sustabdyti prekybą viena rūšimi vaflių su pieniniu kremu „Poesija“ dėl to, jog jų sudėtyje rasta priemaišų. Kokios tai priemaišos, detalizuota nebuvo. Gavę informaciją, iš karto blokavome šią prekę ir nuo tos dienos vafliai iš galimai įtartinos siuntos mūsų prekybos centruose nebėra parduodami.

Vakar, išgirdus apie galimas pavojingas priemaišas, dar kartą papildomai buvo patikrintas asortimentas. Po pakartotino patikrinimo galime pirkėjus dar kartą užtikrinti, kad mūsų centruose šių vaflių įsigyti tikrai neįmanoma.

Siekiant išvengti bent menkiausios galimybės ir rizikos, pirkėjus, kurie iki sausio 17 d. pirko šį produktą, kviečiame gražinti juos į RIMI prekybos centrus – šiems pirkėjams bus kompensuojamos patirtos išlaidos. Šią informaciją skelbsime ir visose savo parduotuvėse. Be to, žadame ir toliau ypač griežtai ir atsakingai sekti informaciją ir tyrimą apie šio gamintojo produktus bei informuoti apie tai savo pirkėjus“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.