Sūrūs patiekalai – grėsmė sveikatai

Dauguma žmonių suvartoja per daug natrio ir per mažai kalio. Taip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Lietuviai dažniausiai piktnaudžiauja druska ir produktais, kuriuose jos yra daug.

Lietuviai valgo ne tik per daug, bet ir per sūriai.<br>V. Ščiavinskas
Lietuviai valgo ne tik per daug, bet ir per sūriai.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-19 10:33, atnaujinta 2018-03-11 14:23

Suaugusieji turėtų suvartoti mažiau kaip 2000 mg natrio (arba mažiau nei 5 g druskos) ir ne mažiau kaip 3510 mg kalio per dieną. Žmonėms, suvartojantiems daugiau natrio ir mažiau kalio, nei rekomenduojama, kyla padidėjusio kraujo spaudimo didesnė rizika, o tai didina širdies ligų ir insulto riziką.

Natrio natūraliai yra daugelyje maisto produktų, tarkim, piene ir grietinėlėje (apie 50 mg/100 g produktų), kiaušiniuose (apie 80 mg/100 g). Natrio žymiai daugiau yra perdirbtuose produktuose, pavyzdžiui, duonoje (apie 250 mg/100 g), mėsos gaminiuose (kai kuriuose – net per 1500 mg/100 g), užkandžiuose (spragintuose kukurūzuose – apie 1500 mg/100 g), padažuose (sojų padaže – apie 7000 mg/100 g), sultinyje arba sultinio kubeliuose (apie 20 000 mg/100 g).

Kalio dideli kiekiai aptinkami pupelėse ir žirniuose (apie 1300 mg/100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g). Skirtingai nei natrio, kalio kiekiai daugeliu atvejų sumažėja perdirbus maisto produktus.

Siekiant mažinti natrio ir didinti kalio suvartojimą, tokiu būdu mažinant ligų riziką, naudojamos tokios priemonės, kaip maisto produktų ženklinimas, nurodant druskos kiekį, vartotojų švietimas, nacionalinių mitybos rekomendacijų rengimas, bendradarbiavimas su maisto produktų gamintojais, siekiant mažinti druskos kiekius perdirbtuose maisto produktuose.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (NMVRVI) ištyrė, kiek druskos yra dažniausiai vartojamuose perdirbtuose maisto produktuose. Tyrimų rezultatai patvirtino, kad perdirbtuose produktuose yra gana daug druskos.

Pavyzdžiui, lietuviškoje juodoje duonoje yra apie 1,1 proc. druskos, kas atitinka 440 mg natrio/100 g produkto, virtoje dešroje – 2,1 proc. druskos, kas atitinka 840 mg natrio/100 g produkto.

NMVRVI direktorius Gediminas Pridotkas pabrėžė, kad Lietuvoje, kaip ir daugumoje kitų Europos valstybių, druskos suvartojama per daug. Jo teigimu, lietuviai valgo ne tik per daug, bet ir per sūriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.