TEO palikęs A. Šikšta - vienas geriausiai apmokamų vadovų Lietuvoje (papildyta)

Didžiausios Lietuvoje integruotų telekomunikacijų, IT ir televizijos paslaugų teikėjos TEO LT generalinis direktorius Arūnas Šikšta nusprendė palikti generalinio direktoriaus pareigas. Bendrovės valdyba patenkino jo atsistatydinimo prašymą. Įmonei A. Šikšta vadovavo nuo 2004 metų sausio.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2013, 9:54 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:39 AM

"Jokių blogų priežasčių, absoliučiai", – paklaustas apie tokio žingsnio priežastis portalui vz.lt sakė A. Šikšta. Pasak jo, toks sprendimas logiškas ir nuoseklus po beveik 10 metų įmonėje ir telekomunikacijų sektoriuje: "Atėjo laikas persiprogramuoti, pasižiūrėti į įvairias kitas verslo sritis".    A. Šikštos vadovaujama „Teo LT“ yra tapusi pavyzdžiu kitoms „TeliaSonera“  valdomoms telekomunikacijų bendrovėms. „TeliaSonera“ savininkai jį laikė geriausiu iš geriausių vadybininkų.

Atlyginimas, kuris buvo mokamas TEO LT vadovui, - geriausiam vadybininkui, tapo pavyzdžiu ir kitiems.  

„Snoro“ banko kreditorių komiteto vadovė Aurelija Mažintaitė yra sakiusi, kad „Snoro“ banko bankroto administratoriaus Neilo Cooperio mėnesio atlyginimas - 100 tūkst. litų - buvo paskirtas, atsižvelgus į A. Šikštos algą.  

Vidutinė TEO LT vadovo mėnesio alga po mokesčių siekė apie 80 tūkst. litų.    

Laikinai eiti TEO generalinio direktoriaus pareigas nuo 2013 m. vasario 23 d. valdyba paskyrė TEO Finansų tarnybos vadovą Giedrių Vegį. Darbą TEO jis pradėjo 2004 metais, tuo metu užėmė Rizikų valdymo skyriaus vadovo pareigas. Nuo 2009 metų balandžio G. Vegys vadovauja TEO Finansų tarnybai.

„TEO jau daugelį metų yra sėkminga bendrovė, išlaikanti lyderio pozicijas rinkoje. Tai stipri bendrovė, ir esu tikra, kad Giedrius Vegys užtikrins sklandžią jos veiklą iki bus paskirtas naujas įmonės vadovas. Tikiu, kad TEO tęs kurti aukštą vertę klientams, darbuotojams ir akcininkams“, – sakė TEO valdybos pirmininkė Malin Frenning.

„Per pastaruosius devynerius metus TEO tapo viena didžiausių Baltijos šalių telekomunikacijų bendrovių, teikiančių universalias ryšio, duomenų perdavimo, televizijos ir IT paslaugas. Bendrovė tapo socialiai aktyvia ir atsakinga savo srities lydere. Itin didžiuojuosi, kad kartu su viena profesionaliausių Lietuvoje komandų pavyko ne tik užtikrinti aukštą veiklos pelningumą, bet ir nuolat didinti klientų pasitikėjimą. Įgyvendinus visus šiuos siekius esu pasirengęs naujai profesinei veiklai“, – teigė A. Šikšta.

TEO Finansų tarnybai laikinai vadovaus Antanas Poška, šiuo metu einantis bendrovės Apskaitos departamento direktoriaus pareigas.  

Verslo abėcėlė - Olandijoje

Mįslinga ir spalvinga asmenybė. Toks įvaizdis buvo prilipęs prie TEO LT generalinio direktoriaus 45 metų Arūno Šikštos, dabar – jau buvusio generalinio.

Versle šis žmogus atsidūrė 1992-aisiais. Tuo metu jis apšilo kojas įsteigtame Atviros Lietuvos fonde kaip programų koordinatorius.

 „Sausoje“ jo biografijoje, suvertoje iš datų TEO LT interneto svetainėje, yra įrašas, kad  1993-1996 m. jis buvo Lietuvos ir Olandijos UAB „Seceurtronics Technicom“ vykdantysis direktorius.

A. Šikšta prieš porą metų, kai buvo išrinktas metų vadovu , „Metų CEO“, kalbėdamas su žurnalistu Aurelijumi Katkveičiumui žurnalui „Verslo klasė“, šį savo gyvenimo etapą pavadino lemtingu.

„Tas žmogus (įmonės Olandijoje savininkas, - red.) 1992–1993 metais mane pasikvietė į šeimos verslą. Tada dar buvom tik pradėję kurti laisvosios rinkos kontūrus, šnekėjom apie planinę ar neplaninę ekonomiką. Apskritai verslo aplinkoje tie metai, ir netgi 1995-ieji bei vėlesni – tai laikas, kai mes absoliučiai neturėjome ribų, neturėjome suvokimo, kas yra verslo pradžia, kas yra įmonės finansinės ataskaitos, rezervai, darbas su investuotojais ir taip toliau.

Viskas buvo spontaniški ieškojimai. Ir staiga – nors neturėjau jokios verslo praktikos, jokios mokyklos, mane–jauną žmogų–priima tokio lygio verslininkas ir per keletą mėnesių aprodo absoliučiai viską. Parodo, koks šeimos narys jų įmonėje kokius dalykus valdo ir kaip priima sprendimus“, - pasakojo A. Šikšta.

Atvažiavęs į Olandiją jis stojo greta tos šeimos  dviejų sūnų, verslo paveldėtojų. Ir mokėsi.„Teko dalyvauti, kai buvo priimami visi sprendimai. Tai suformavo įgūdžius, kaip pradėti gamybos, vadybos procesą bet kurioje verslo aplinkoje. Tai buvo didžiulis postūmis man formuotis kaip vadovui.  Daug vadovų turėjau vėliau, bet nė vienas neprilygo pirmajam“, - anuomet  „Verslo klasei“ apie pradžių pradžią kalbėjo A. Šikšta.

Perėjo į kitą gatvės pusę  

   Nors A. Šikšta ne kartą yra minėjęs, kad norėjo būti gydytoju, ypač – chirurgu, tačiau versle atsidūręs 1993-siais, būdamas 25-erių, suvisam jame ir liko.

Gerai išmokęs verslo abėcėlę, jis atsidūrė iš vystyklų išsinėrusiame bankininkystės sektoriuje.    Porą metų, A. Šikšta rūpinosi Lietuvos žemės ūkio banko rinkodara.

1997-aisiais jis tapo estų „AS Hansapank“  Užsienio ryšių ir tinklo departamento projektro Lietuvoje vadovu. Paprasčiau tariant, jam buvo patikėta 1997-aisiais įsteigti Lietuvoje „Hansabanką“ (darabr -- „Swedbank“) -- pirmąjį užsienio kapitalo turintį banką Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje.   

Vėliau A. Šikšta buvo „Hansa-LTB“ valdybos pirmininkas, „Hansabank Group“ valdybos narys. O 2004-aisiais, kaip pats yra sakęs, perėjo į kitą Savanorių prospekto Vilniuje pusę. Ir atsisėdo už sunkiai besiverčiančios bendrovės TEO LT (tuomečio "Lietuvos telekomo") vadovo stalo.  

Šiuo metu TEO LT yra viena sėkmingiausiai dirbančių Lietuvos įmonių, turinti aukščiausią veiklos pelningumo maržą tarp visų Europos plačiajuosčio ryšio ir TV paslaugas teikiančių operatorių.

Greta darbų – kiti darbai

A. Šikšta, būdamas „TEO LT“ generaliniu direktoriumi, 2011 metais buvo įkėlęs koją į pienininkystės valdas. Ir tapo pieno produktų gamybos įmonės "Žemaitijos pienas" valdybos nariu. Tačiau joje ilgai neužsibuvo.

Kadangi jis buvo pakviestas pasidalyti patirtimi į   Valstybės valdomų įmonių reformos įgyvendinimo klausimams komisiją, ir ėmėsi jai vadovauti, užvėrė „Žemaitijos pieno“ duris.  

Jis dirbo ir dėstytoju Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje. Ryšiai su kolegomis Jungtinėje Karalystėje, įvairūs ugdymo susitikimai arba įvairios mokymo programos - tai tik dalis jo veiklos.

A. Šikšta yra ir tarptautinės visuomeninės organizacijos „Big Brothers - Big Sisters International“ Filadelfijoje valdybos narys. Tai filantropinis judėjimas, kurio tikslas–ugdyti jaunuomenę. 

 Mokslai ir diplomai

Gimė 1968 m., Telšiuose.

Baigė Klaipėdos universiteto gamtos mokslų fakultetą, kur 1995 metais įgijo vadybos specialisto kvalifikaciją.

2009 metais rankose jis jau turėjo Vienos ekonomikos ir verslo universiteto verslo administravimo magistro diplomą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.