A. Butkevičius padidintą žemės mokestį laiko klaida

Nuo šių metų pradžios įvestas naujas didesnis mokesčio už žemę tarifas – nuo 0,01 iki 4 proc. sklypo rinkos vertės, kuris pakeitė anksčiau galiojusį 1,5 proc. mokestį. Pakeitimai, nuo šiol skaičiuojami nuo rinkos vertės, kai kuriems žemės savininkams mokesčius išaugino po kelis ar keliolika kartų.

Pakeitimai, nuo šiol skaičiuojami nuo rinkos vertės, kai kuriems žemės savininkams mokesčius išaugino po kelis ar keliolika kartų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Pakeitimai, nuo šiol skaičiuojami nuo rinkos vertės, kai kuriems žemės savininkams mokesčius išaugino po kelis ar keliolika kartų.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Mar 12, 2013, 10:35 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:34 AM

Buvo pradėta svarstyti, kad šis praeitos kadencijos Seimo palaimintas žemės mokestis prasilenkia ir su įstatymo raide.

Klaida šį mokestį laiko ne tik teisininkai ir žemės savininkai, bet ir dabartinis Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius.

„Negalima didinti žemės mokesčio iškart iki 4 procentų ir dar pakeisti skaičiavimo metodiką. Toks praeitos vyriausybės sprendimas buvo klaida. Tai gali sukelti didelę naštą žmonėms, kurie gyvena tokiuose rajonuose, kur NT ir žemės didelės kainos“,- antradienį Lietuvos radijui kalbėjo premjeras.

Kaip anksčiau rašė portalas lrytas.lt,  savivaldybės pernai negalėjo nustatyti žemės mokesčio, nes jas įpareigoti turėjo Vyriausybė. Ji to nepadarė.

Todėl pernai savivaldybių priimti mokesčio tarifai už žemę iš esmės negalioja.

Taip tvirtino Lietuvos investuotojų forumo mokesčių grupės narė, advokatų kontoros „Sorainen“ teisininkė Saulė Dagilytė.

„Mokėtojai dabar gali kreiptis į teismus, kuriuose nesunkiai įrodys, kad mokestis negalioja“, - sakė S. Dagilytė.

Tiesa, visiškai išvengti mokesčio nepavyks, mat tokiais atvejais galioja bendras tarifas - 0,01 proc. žemės vertės.

Naujas Žemės mokesčio įstatymo pataisas liepos mėnesį ketina svarstyti ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Tačiau jei valdžia nesuskubs, kol bus išrašytos pirmosios sąskaitos, chaosas tik padidės, o teismai turės daugiau darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.