Kipras sprendimą dėl indėlių apmokestinimo ir finansinės paramos atidėjo antradieniui (papildyta)

Balsavimas dėl Kipro gelbėjimo projekto, sukėlęs didžiulį visuomenės pyktį, atidėtas iki antradienio. Šalies prezidentas Nicos Anastasiadesm pirmadienį rengė susitikimus su parlamento nariais ir davė suprasti, kad nori pakeisti paramos sąlygas. Pagal jas Kipro indėlininkai, kurių banko

Kipro bankams laikinai uždrausta vykdyti bet kokius pinigų pervedimus ir mokėjimus tiek šalyje, tiek užsienyje.<br>AP
Kipro bankams laikinai uždrausta vykdyti bet kokius pinigų pervedimus ir mokėjimus tiek šalyje, tiek užsienyje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2013, 5:06 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:46 PM

Kipro bankams laikinai uždrausta vykdyti bet kokius pinigų pervedimus ir mokėjimus tiek šalyje, tiek užsienyje.

Euro zonos finansų ministrai ir Tarptautinis valiutos fondas penktadienį Briuselyje susitarė dėl 10 mlrd. eurų finansinės paramos Kiprui, kuris mainais turės apmokestinti indėlius, bet tam dar turi pritarti Kipro parlamentas. 

Kovo 16 d. centrinio banko laiške su prierašu „konfidencialiai“ teigiama, kad bankas draudžia „laikinai, iki tolesnių nurodymų (...), vykdyti bet kokius mokėjimus ar pervedimus per bet kurią mokėjimo sistemą, veikiančią šalies viduje ar už jos ribų. Žiniasklaida tokį sprendimą vadina „dar vienu smūgiu Kipro bankams, informuoja „RIA Novosti“.

Euro zonos finansų ministrai ir Tarptautinis valiutos fondas penktadienį Briuselyje susitarė dėl 10 mlrd. eurų finansinės paramos Kiprui, kuris mainais turės taikyti „skausmingas“ priemones indėlininkams, skelbia „Bloomberg“.

Tokie planai sukėlė nerimą tarp salos gyventojų, jie puolė atsiimti pinigų iš bankomatų. Situaciją apsunkino tai, kad apie mokesčio įvedimo planus paskelbta šalyje prasidėjus trijų dienų atostogoms bankuose - dėl kovo 18 d. šalyje minimos nacionalinės šventės bankai Kipre pradės dirbti tik antradienį.

Kipro finansų ministras Michaelas Sarris teigė, kad planas yra „mažiausia blogybė“ iš esamų galimybių, kurias turėjo Kipras.

„Sprendimas neturi būti apibūdinamas kaip idealus (...), kur kas daugiau pinigų būtų prarasta įvykus bankų sistemos bankrotui“, - sakė M. Sarris.

Tačiau Kipro valdžia pradėjo rengti vienkartinio mokesčio banko indėliams sušvelninimo projektą, sekmadienį pranešė „Reuters“, remdamasi Kipro vyriausybė šaltiniais.

Dabar, kaip skelbia Kipro vyriausybės šaltinis, svarstoma galimybė sumažinti mokestį indėliams, kurių suma neviršija 100 tūkst. eurų, iki 3 proc. Tuo tarpu vienkartinį mokestį indėliams, kurių suma viršija 100 tūkst. eurų, planuojama padidinti iki 12,5 proc.

Toks vienkartinio mokesčio sušvelninimo variantas sulaukė pritarimo iš kreditorių „trejeto“.

Paslanki apmokestinimo skalė leis sumažinti naštą indėlininkams, laikantiems bankuose nedideles sumas, kartu bus išsaugotas suplanuotas ekonominis efektas, pranešė Kipro valdžios atstovai.

Vienkartiniu mokesčiu bus apmokestinti indėliai tiek rezidentų, tiek ir indėlininkų užsieniečių, didžiąją dalį kurių sudaro Rusijos piliečiai. Tarp Kipro bankų indėlininkų nemažai ir Didžiosios Britanijos gyventojų. Savo lėšas ten laiko apie 3,5 tūkst. britų karių, dislokuotų Kipre, taip pat britų valstybinių struktūrų darbuotojai, dirbantys šioje šalyje. Didžioji Britanija jau pažadėjo atlyginti nuostolius visiems šalies kariams Kipre, kurie patirs žalą dėl bankų apmokestinimo. Kitiems 59 tūkst. britų, nuolat gyvenančių Kipre, kompensacija nebus taikoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.