D. Medvedevas: „Kipro situacija - vogtų pinigų vagystė“ (papildyta)

Oficialus šio apkarpymo lygis dar nepaskelbtas.

Kipre toliau vagia vogtus pinigus, pareiškė Rusijos premjeras D. Medvedevas.<br>AP
Kipre toliau vagia vogtus pinigus, pareiškė Rusijos premjeras D. Medvedevas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 25, 2013, 3:28 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:50 AM

„Ten, mano nuomone, toliau grobia tai, kas prisigrobta. Reikia suprasti, kuo virs visa ši istorija“, - D. Medvedevas sakė per susitikimą su savo pavaduotojais. 

Pirmajame oficialiame Maskvos komentare dėl naujojo susitarimo vyriausybės vadovas pabrėžė, kad būtina išanalizuoti, „kaip ši padėtis atsispindės pasaulio rinkose, įskaitant Rusiją“. 

Dėl 10 mlrd. eurų (34,5 mlrd. litų) finansinio gelbėjimo paketo Rusijos fiziniai ir juridiniai subjektai, laikantys Kipre apie 31 mlrd. JAV dolerių (82,4 mlrd. litų), praras dalį savo lėšų pagal numatomą didesnių nei 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų) indėlių „apkarpymą“ didžiausiame šios salos banke. 

Maskvos investicinis bankas „Alfa Bank“ pažymėjo, kad „pagal šį susitarimą didesnė našta bus užkrauta didesniems, daugiausiai rusiškiems, indėliams“. 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė savo vyriausybei išnagrinėti galimybes restruktūrizuoti 2,5 mlrd. eurų (8,6 mlrd. litų) paskolą, kurią Maskva suteikė Kiprui 2011 metais ir kuri turi būti grąžinta iki 2016-ųjų, pirmadienį paskelbė Kremlius. 

V. Putinas nurodė „vyriausybei ir Rusijos finansų ministerijai dirbti su savo partneriais dėl anksčiau Kiprui suteiktos paskolos restruktūrizavimo klausimo“, naujienų agentūros citavo prezidento atstovą spaudai Dmitrijų Peskovas. 

Rusija piktai reagavo į originalų planą, pagal kurį buvo numatoma pritaikyti vienkartinį 10 proc. mokestį visiems Kipre laikomiems didesniems nei 100 tūkst. eurų indėliams. Šis susitarimas žlugo, kai jį atmetė Kipro parlamentas. 

Europos derybininkai ir Kipro pareigūnai dar nesusitarė dėl kai kurių esminių detalių, kurios lems, kiek skausmingi bus stambiųjų indėlių apkarpymai Kipro didžiausiame banke.

 Kipro banke (BOC), kuris yra didžiausias skolintojas šioje saloje, laikomi didesni nei 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų) indėliai bus apkarpyti „apie 30 proc.“ pagal susitarimą dėl finansinės pagalbos, kurį Nikosija sudarė su euro zonos lyderiais, pranešė vyriausybės atstovas Christas Stilianidis. 

Pagal susitarimą, kuris buvo sudarytas Briuselyje pirmadienį paryčiais, antrasis didžiausias Kipro bankas „Laiki“ (Liaudies bankas) bus likviduotas, o didesni nei 100 tūkst. eurų indėliai Kipro banke bus apkarpyti. 

Oficialus šio apkarpymo lygis dar nepaskelbtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.