Mokestis už apleistus pastatus Vilniuje prislėgs pečius

Didžiausi Vilniuje nekilnojamojo turto tarifai kitąmet bus taikomi nepabaigtiems, tačiau naudojamiems pastatams bei patalpoms ir statiniams, kurie yra apskritai nenaudojami ar naudojami ne pagal paskirtį, yra apleisti ar neprižiūrimi. Tokio nekilnojamojo turto savininkai turės mokėti 2,5 proc. tarifo mokestį.

Apleistų ar neprižiūrimų pastatų savininkai turės mokėti 2,5 proc. tarifo mokestį.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Apleistų ar neprižiūrimų pastatų savininkai turės mokėti 2,5 proc. tarifo mokestį.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 15, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:23 PM

1 proc. tarifas bus taikomas standartiniam nekilnojamajam turtui, o 0,7 proc. tarifas - kultūros, poilsio, viešbučių, maitinimo paskirties patalpoms ir statiniams, išskyrus naktinius klubus ir barus, bei patalpoms ir statiniams, naudojamiems viešiesiems poreikiams kultūros ir švietimo srityje.

Šiuos nekilnojamojo turto mokesčio tarifus 2014 metams trečiadienį patvirtino Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Praėjusiais metais Finansų ministerija buvo suplanavusi miestui surinkti 110,6 mln. litų nekilnojamojo turto mokesčio, tačiau dėl įstatymo pakeitimų planas įvykdytas tik apie 67 proc., t. y., realiai surinkta tik 74,4 mln. litų. Vilniaus biudžetas dėl to negavo 36,2 mln. litų pajamų.

Prognozuojama, kad Vilniaus miesto savivaldybė 2013 metais surinks 92,8 mln. litų nekilnojamojo turto mokesčio. Pagal naująją mokesčio tarifo sistemą kitais metais siekiama surinkti 98 mln. litų.

Palyginus su 2013 metams numatytais mokesčio tarifais, nekilnojamojo turto savininkai turės mokėti daugiau. Bendras tarifas pakilo 0,2 proc., o tarifas neprižiūrimiems pastatams nuo 1 proc. padidėjo iki 2,5 proc.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, Vilniaus savivaldybės praėjusiais metais negauta nekilnojamojo turto mokesčio suma susidarė dėl turto mokesčių įstatymų pakeitimų ir patikslintų mokesčių deklaracijų. Tokius įstatymų pakeitimus inicijavo Finansų ministerija 2010 metais. Dėl šių sprendimų lizingo ir kitos finansų įmonės faktiškai buvo atleistos nuo NT mokesčio mokėjimo.

Taip pat 2011 m. sausio 1 d. buvo atliktas masinis nekilnojamojo turto vertinimas, po kurio mokestinė vertė sumažėjo vidutiniškai 20 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.