Euro gelbėjimo operacija - dangoraižyje, kurį įkvėpė L. Messi

Austrų architektas Wolfas D. Prixas, kalbėdamas apie naują Europos centrinio banko (ECB) valdybos pastatą Frankfurte, sako, jog viskas susiję. Netgi ECB ir Ispanijos futbolo komanda „Barcelona“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-29 11:46, atnaujinta 2018-03-06 03:36

Viskas bus puiku ir niekam daugiau neteks jaudintis dėl euro. Nepaprastasis Lionelis Messi išnarplios bet kurią krizę, pasinaudodamas kuriuo nors iš savo triukų: netikėtu judesiu, kuris apkvailina priešininkus futbolo aikštėje, – Messi metasi į kairę, šauna į dešinę ir tuomet įmuša. Ir euras laimi 3-0!

Kuo čia dėtas L.Messi? Būtent futbolo žaidėjo dvasia įkvėpė naujosios ECB būstinės architektūrą. Ir todėl, kad viskas siejasi. Na ir dar todėl, kad pastatą projektavo W. D. Prixas, vienas architektūrinės įmonės „Coop Himmelb(l)au“ įkūrėjų ir vadovas. Kaip pripažįsta pats architektas, kurį laiką jis „visiškai nieko nepastatė“, o dabar ėmėsi svarbiausio Europos pastato, rašo spiegel.de.

Manoma, kad ECB į du 185 ir 165 metrų bokštus įsikels kitąmet. O tuomet bus galima imtis Messi stiliaus fiskalinės politikos.

W. D. Prixo studijoje nėra prabangos, dekoracijų. Čia jautiesi lyg būdamas kito pasaulio ar kitos eros gamtos istorijos muziejuje.

Greičiausiai tame muziejaus sparne, kuris skirtas genetiškai modifkuotiems šarvuočiams – sidabriški, žvynuoti gyvūnai stovi ant stalų ar stovų. Iš tiesų tai – ne futuristinės gyvūnų rūšys, o „Coop Himmelb(l)au“ sukurtų pastatų modeliai iš stiklo ir plieno.

Lengva konstrukcija

70-mečio W. D. Prixo žodžiai liejasi, o pagrindinė tema, apie kurią jie sukasi – viskas susiję. Architektas šia tema turi savo teoriją, o ji prasideda "Formule 1".

Kai „Lotus“ pagamino revoliucinį 72 modelį - itin lengvos konstrukcijos lenktynių automobilį, šis patobulinimas išplito ir į kitas sferas, pavyzdžiui, architektūrą, kuri tapo lengvesnė.

Kitas pavyzdys - kosmoso kelionės. Tikras lengvumas prasideda nuo skrydžio, polėkio, kuris, savo ruožtu, kaip kad tiki W. D. Prixas, įkvėpė „Lotus 72“.

W. D. Prixas sako, kad kosminės kelionės taip pat supažindino su saugumo idėja, simbolizuojamą šalmais galvas užsidengsių astronautų. Ši idėja gana logiškai įgyvendinta "Formulėje 1". Ir architektūroje, kaip sako W. D. Prixas. Mat pastatų saugumo aspektas – svarbus momentas.

Įkvėptas sporto ir S. Freudo

W. D. Prixas, žaisdamas futbolą, buvo vartininkas. Jis palaikė Vienos „Rapid“, dabar serga už Dortmundo „Borussia“ ir FC „Barcelona“.

Architektas leidžia sportui įkvėpti jo darbus. Jis atkreipė dėmesį, kaip, pavyzdžiui, ringe juda boksininkai. Tiesa, W. D. Prixas nėra vienintelė persona, sumaniusi į darbus integruoti lankstumą, tačiau niekas taip gerai nepasakoja istorijos, kaip jis.

Visa tai tėra tik preambulė pakalbėti apie FC „Barcelona“ ir ECB. W. D. Prixas reguliariai stebi FC „Barcelona“ varžybas. Jam ši komanda patinka dėl trumpų padavimų - Xavi - Iniestai, Iniesta - Xavi, Xavi - Fabregasui, Fabregasas - Iniestai, Iniesta - Messi, ir, galiausiai – įvartis. „Tame aš šį tą pamačiau“, – aiškina W. D. Prixas.

Jis įžvelgė greitį, grožį, efektyvumą ir paklausė savęs – kodėl gi jo įmonė negali taip dirbti. Beje, architektas priduria, jog tarp furbolo ir Messi esama ryšio ir su Sigmundu Freudu.

Kilęs iš Vienos, W. D. Prixas sako buvęs mokytas froidiškojo mąstymo. Trumpai tai galima paaiškinti taip: S. Freudas rūpinosi atgaliniu ryšiu, o kas gi yra greiti padavimai futbole, jei ne nuolatinis grįžtamasis ryšys? Žiūrint iš šio taško, FC „Barcelona“ žaidėjas Xavi futbole yra ne kas kitas, kaip S. Freudas.

W. D. Prixas rodo jo įmonės darbo organizavimo schemą. Iš tiesų ji primena futbolo žaidėjų pozicijas. Anot architekto, svarbiausia mintis čia yra tokia: du žmonės turėtų dirbti pasikeisdami trumpais padavimais, na, kaip Iniesta - Xavi, Xavi – Iniestai. Kol galiausiai čia pasirodo trečiasis asmuo ir atlieka Messi darbą. W. D. Prixui patinka būti Messi vietoje.

W. D. Prixas kaip L. Messi

Štai kaip visas iki šiol aprašytas procesas vyksta ECB atveju. Per seriją trumpų padavimų įmonė išplėtojo pastato, kuris priminė aukšto kubo, besisukančio apie save, dizainą.

Tačiau jam vis dar stigo to pamišimo momento, absoliučios laisvės pojūčio tiek minties, tiek veikimo požiūriu. Jei prisiminsime futbolą, čia stigo Messi.

Kažkas – W. D. Prixas nesako kas – pasiūlė mintį apie nuo pastato viršaus iki apačios einantį kreivoką brūkšnį. Tuomet viena jo pusė pakyla virš antrosios, apsuka ją aplink ašį ir sminga žemyn. „Tipiškas Messi veiksmas“, – sako W. D. Prixas.

Galiausiai ECB vadovybei skirtas pastatas bus iš dviejų bokštų, sujungtų kabančiais sodais, visai taip, kaip buvo Babilone. Kubo forma vis dar atpažįstama.

W. D. Prixo tėvas taip pat buvo architektas, tačiau jis statė mažesnius, įprastesnius pastatus. Tačiau Prixas jaunesnysis buvo stipriai paveiktas 70-ojo dešimtmečio dvasios, siekio nusipurtyti seną ir išsilaisvinti.

Parengė Jovita Simonaitė

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.