Lietuvos bankas įspėja - valstybėje veikia finansinė piramidė

Lietuvos bankas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „Valiutos kaupimo organizacijos“ veiklos, kuri turi vadinamosios finansinės piramidės požymių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 30, 2013, 10:48 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:38 AM

„Į prokurorus kreipėmės siekdami apsaugoti visuomenės interesus. Įtarimų sukėlęs subjektas reklamuojasi siūlydamas pinigų uždarbio schemą, galimai atitinkančią finansinės piramidės požymius“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

„Valiutos kaupimo organizacijos“ interneto svetainėje vko.lt pateikta informacija apie būdą, kuriuo, pervedus pinigus į nurodytas sąskaitas ir į sistemą įtraukus naujų dalyvių, esą galima padvigubinti savo pasirinktą pinigų sumą.

Todėl darytina išvada, kad vykdoma veikla galimai atitinka finansinės piramidės veiklos požymius. Atsižvelgiant į tai, kad „Valiutos kaupimo organizacijos“ veikimo modelis pagrįstas piniginių lėšų iš dalyvių priėmimu, ši veikla taip pat gali atitikti licencinių finansinių paslaugų, indėlių priėmimo iš gyventojų, požymius. Tokia veikla užsiimti gali tik kredito įstaigos (bankai ir kredito unijos).

Lietuvos bankas nėra išdavęs nei kredito, nei kitos finansų įstaigos licencijos įmonėms, kurių pavadinimas būtų susijęs su „Valiutos kaupimo organizacija“, todėl jos veikla yra neprižiūrima Lietuvos banko.

„Gyventojai turi būti ypač budrūs patikėdami savo pinigus, o žadamas pasakiškas uždarbis pirmiausia gali byloti apie didžiulę riziką ar net apgaulę“, – pažymi V. Šapoka.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.