Būrėjai keliasi į „Skype“

Antgamtiškų galių savininkai ėmė burti internetu, tačiau susigundę jų paslaugomis galite likti apgauti. Ar mano žmona turi meilužį? Kodėl bendradarbės numesti lašinukai nuo klubų atsirado man ant pilvo? Nuo ko aš mirsiu? Nuo šiol norint užduoti klausimą būrėjai nereikia važiuoti į už keleto kvartalų esantį būrimo saloną ar net į kitą miestą. Užtenka turėti „Skype“. 

Būrimo per „Skype“ vaizdo konferenciją sąlyga – negali matyti būrėjo atvaizdo.<br>M. Patašius
Būrimo per „Skype“ vaizdo konferenciją sąlyga – negali matyti būrėjo atvaizdo.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vaida Daiginaitė

Jul 8, 2013, 11:33 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:16 PM

Irena Kydikienė, susiviliojusi pasiūlymu sužinoti savo ateitį internetu, pinigus išmetė į balą. Internete radusi skelbimą moteris nusprendė pasinaudoti būrėjos paslaugomis. Būrėja pasiūlė skubiai paklausti patarimo „iš aukščiau“ už simbolišką kainą — 40 litų. Taisyklės paprastos: pervesti pinigus į sąskaitą ir per „Skype“ išgirsti verdiktą. Daugiau Irenai susisiekti su „būrėja“ nepavyko. 

Irena skundėsi, kad pervedusi pinigus, gavo sms žinutę su kontakto vardu, kuris neegzistuoja. Bandymas dar kartą skambinti būrėjai buvo nesėkmingas, telefonas buvo išjungtas.

Policijos departamento, komunikacijos skyriaus viršininko Ramūno Matonio teigimu, atvejų, kai į policiją kreipiasi nuo internetinių šarlatanų nukentėję asmenys, pasitaiko vis daugiau. Nors tikslios statistikos, kiek žmonių šiais metais nukentėjo, nėra, tačiau apgautųjų skaičius auga.

„Jeigu tokie asmenys turi leidimus tokiai veiklai vykdyti, tai nėra draudžiama. Tačiau jei prisidengiant tokia veikla bandoma apgaudinėti žmones, išviliojami jų pinigai, tai galima traktuoti kaip sukčiavimą. O už tai jau numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – teigė R. Matonis.

Išbandžiau savo kailiu

Atsidariusi pirmą pasitaikiusią internetinę svetainę — burimaskortomis.lt — skiltyje „Paslaugos“ radau galimybę už 50 litų sužinoti savo ateitį nė neiškėlusi kojos iš namų. Taip, paslauga teikiama naudojantis „Skype“ vaizdo konferencija.

Perskaičiusi sakinį, kad būtina registracija, surinkau būrėjos Evgenijos telefono numerį ir kantriai laukiau, kol ponia atsilieps. Nežinau, kas taip supykdė dvasinio gyvenimo mokytoją, bet išgirdus balso toną iškart dingo pirmasis įspūdis, kurį susidariau perskaičiusi įvadinę pastraipą internetiniame puslapyje, kur lyriškai teigiama, kad moteris visada jautė pašaukimą padėti kitiems.

Nerangiais sakiniais, visai be patoso pasiteiravau, ką aš gaučiau už penkiasdešimt litų ir kiek viskas užtruks. Džiaugiausi, kad pokalbis vyko telefonu, nes intonacija ir klausimai darėsi vis nemalonesni. Pirmas dalykas, kurio buvau paklausta: „O tai kodėl klausinėjat apie kainą, turit problemų su pinigais?“ 

Į šį klausimą atsakius neigiamai, Evgenijos balsas tapo švelnesnis.

Galų gale pavyko susitarti ir pirminę konsultaciją gauti už dyką. Pokalbis netruko nė penkių minučių. Paklaususi, kodėl matomas tik mano atvaizdas, o aš negaliu stebėti net išmestų kortų, gavau atsakymą, kad tai – ne mano reikalas, o kai pasidomėjau, ar Evgenija turi verslo liudijimą, pokalbis buvo nutrauktas.

Pasak būrėjos, buvau nemandagi ir mano užduoti klausimai buvo per daug asmeniški. Kaip senovės lietuviai pasakytų: „Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima.“ Tik čia – ne arklys, o kortos – ne dantys. Užtat nemokamai.

Verslas – legalus

Būrėjų verslas klesti. Verslo liudijimų, įsigytų 2013 metams, duomenų suvestinėje įregistruoti 65 asmenys, kurie užsiima astrologine veikla. Taip pat Lietuvoje veikia 31 įmonė, teikianti aiškiaregystės ir būrimo paslaugas.

Remiantis Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2011 ir 2012 metais prašymus verstis astrologų, numerologų, bioenergetikų ir ezoterikų praktika pateikė 148 gyventojai. Nuo 2003 iki 2013 metų vidutiniškai 65 Lietuvos piliečiai kasmet papildo XXI amžiaus burtininkų-verslininkų gretas. Daugiausia magiško amato atstovų yra susitelkę Vilniuje, Šiauliuose ir Klaipėdoje.

Astrologų veikla nėra priskirta laisvajai profesijai, todėl pajamos yra apmokestinamos 5 proc. gyventojų pajamų mokesčiu. Nuo pusės apmokestinamųjų pajamų (pusės pajamų ir išlaidų skirtumo) mokama 28,5 proc. valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmoka ir 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoka.

Būrėjai neturi jų profesinę kvalifikaciją įrodančių dokumentų, nes Lietuvoje neegzistuoja aukštesniojo ar aukštojo mokslo institucija, kuri ruoštų diplomuotus aiškiaregius. Pagrindinis motyvas — jų vykdoma veikla neturi jokio mokslinio pagrindo.

Nepaisant to, pseudomokslo šalininkai toliau asmeniškai verčiasi komercine veikla, tiekdami paslaugas klientams.

Būrimo salonuose teikiamų paslaugų spektras labai platus, tačiau spėti ateitį pasitelkiant magišką būrimo rutulį, nustatyti problemas iš kavos tirščių, delno linijų ir Taro kortų yra populiariausia.

Nepagailėję pinigų galite atrasti aiškiaregystės dovaną, tapti ritualinės magijos meistru, įvertinti turimų meno kūrinių energetiką, sužinoti, kokie vaistai jums yra tinkamiausi energetiškai.

Be to, siūlomos neigiamų energetinių zonų ir elektromagnetinių laukų nustatymo procedūros. Praktiškai viskas jums ir jūsų namams.

Prireiks bent penkiasdešimtinės

Apklausus dešimtį Vilniaus mieste dirbančių būrėjų galima daryti išvadą, kad savo ateities nesužinosite, jei kišenėje neturėsite bent penkiasdešimties litų.

Už šiuos pinigus žadama valandos konsultacija ir būrimas Taro arba Lenormand kortomis. Susisiekusi su būrėja Irina, kuri dirba Kaune, ir paprašiusi pasakyti, koks esminis skirtumas tarp šių dviejų kortų rūšių, sulaukiau atsakymo, kad skiriasi tik dydis ir paveikslėliai, o informacija gaunama ta pati.

Vis dėlto būrimas Lenormand kortomis brangesnis. Veikiausiai dėl to, kad jos didesnės ir spalvingesnės.

Būrimas kortomis ir iš delno yra pigiausiai kainuojančios paslaugos. Norint susidaryti savo metų horoskopą teks sumokėti nuo 200 iki 700 litų, magijos kursų kaina siekia 30–80 litų už seminarą, jame į magijos subtilybes gilinasi 2–6 žmonių grupė.

O štai sumanius užburti savo išrinktąjį, kad jis pagaliau atkreiptų į jus dėmesį, tereiks sumokėti vos 10 litų. Žinoma, prieš tai būtina panaikinti ant jūsų mestą užkeikimą, nes nesėkmingi santykiai yra nužiūrėjimo pasekmė. Tad, jeigu siekiate susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą, į būrėjos sąskaitą turėsite pervesti 200 litų.

Paskambinau būrėjai Jevgenijai, kurios būrimo salonas yra įsikūręs Šiauliuose, ir pasiguodžiau, kad esu studentė ir neturiu pakankamai pinigų.

Būrėja nė kiek nepasimetė ir pasiūlė pritaikyti nuolaidą bei patikino, kad visas problemas padės išspręsti per „Skype“ tik už 50 litų. Pasiteiravus, ar moteris dirba legaliai, būrėja ėmė diktuoti verslo liudijimo registro numerį.

Lieka teisė pasirinkti, kuriame verslo sektoriuje išleisti savo pinigus. Intelektualiam pokalbiui su psichologu, įkvepiančiam seansui su būrėju ar tiesiog prašmatniai vakarienei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.