Iš rinkos surenkamos sveikatai pavojingos taurės

Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) per Europos Komisijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemą RASFF pasiekė žinia apie nesaugias taures šampanui „Ice Gold“. Turkijoje gamintose taurėse nustatyta per didelė švino ir kadmio migracija. Tokiomis prekiauta ir Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2013, 6:46 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:00 AM

Šių turkiškų taurių importuotojas – bendrovė „Stigla“ (Elektrėnų g. 5, LT-51193, Kaunas). Europoje šias prekes išplatino tiekėjas „Przedsiebiorstwo Wielobranzowe KAJ“ (Lubelska 44B, Olsztyn, 10-409, Lenkija) ir didmenininkas „Holkap Sp.z.o.o.“ (Szajnochy 2, Bydgoszcz, 85-738, Lenkija).

VMVT praneša pirkėjams, įsigijusiems nurodytos partijos taures šampanui (partijos Nr. 44160-IG, brūkšninis kodas 8 693357006645), kad gali grąžinti jas įsigijimo vietose.

Kadmis ir švinas įtraukti į Lietuvos higienos normą HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, kurioje nurodytas didžiausias leistinas migracijos (išsiskyrimo) iš gaminio, besiliečiančio su maistu (pakuotės), į maisto produktą lygis. Kadmio migracija į maistą ar modulinį tirpalą negali būti aukštesnė kaip 0,001 mg/l , o švino 0,03 mg/l.

Švinas – sunkusis metalas. Šis metalas į organizmą gali patekti ir būna kenksmingas tik jonų pavidalu, kai tai yra vandenyje tirpus švino junginys. Taigi dažai su švinu, skirti puošybai, yra labai nuodingi. Patekęs į organizmą švinas kaupiasi kauluose.

Kadmis – minkštas ir tąsus sunkusis metalas, vienas plačiausiai naudojamų pramonėje. Šis metalas taip pat priskiriamas mikroelementams, kurie randami žmonių ir gyvūnų organizmų tam tikruose organuose. Šis elementas būtinas kai kuriems organizmo metaboliniams procesams, tačiau per dideli jo kiekiai gali sukelti sunkius apsinuodijimus. Gali kilti sveikatos sutrikimų, nes kadmis ir jo oksidai smarkiai sulėtina baltymų apykaitos procesus. Kadmis priskiriamas toksinėms medžiagoms, todėl jo kiekiai yra reglamentuojami.

Per šių metų pusmetį Europos Komisija paskelbė 100 pranešimų RASFF sistema dėl įvairių nesaugių gaminių, besiliečiančių su maistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.