Per dvidešimt metų A. Bunikienė savo sode išmoko kurti stebuklus

Kaunietė drabužių dizainerė Audronė Bunikienė niekada nesikreipė į aplinkos kūrimo specialistus, kiekvienas augalas jos 13 arų sklype yra pačios pasodintas. Ir rūpinasi jais šeimininkė jau beveik du dešimtmečius.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 21, 2013, 6:47 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:50 PM

55 metų moteris paneigia mitą, kad užsiėmęs žmogus negali turėti savo rankomis išpuoselėtos žaliosios oazės. Paprastai A. Bunikienė sodina tokius augalus, kurie jai gražūs ir kuriems nereikia ypač daug priežiūros.

„Myliu kiekvieną savo augalėlį. Dažnai glostau, su jais kone kas rytą kalbuosi. Už tai jie atsilygina vešlia žaluma, gražiais žiedais, maloniu kvapu ir atleidžia, jeigu kurią dieną per darbus nesuspėju jų palaistyti ar nuskabyti nuvytusių žiedų“, - tvirtino kaunietė.

Spygliuočiai - iš Olandijos

Kai su šeima persikėlė gyventi į didelį ir erdvų namą, šalia jo iš vienos pusės buvo maždaug šeši arai tuščios žemės. Pasitelkdama fantaziją, išmonę ir savo rankas, Audronė čia nutarė kurti grožio kampelį.

Iš bičiulių buvo girdėjusi, jog, norint visais metų laikais džiaugtis žaluma, reikia pasodinti kuo daugiau spygliuočių augalų. Jiems ir priežiūros daug nereikia. Pirmųjų įdomesnių veislių spygliuočių ji važiavo pirkti į Olandiją. Lietuvoje tuomet tokių augalų nebuvo.

„Pušis, tujas, egles, kadagius ir kitokius augalus iš Amsterdamo parsivežiau visai mažus - buvo svarbu įsigyti kuo daugiau augalų, bet jie turėjo užimti kuo mažiau vietos automobilyje“, - prisiminė A. Bunikienė. Dabar nemaža dalis šių augalų išsistiebę iki kelių metrų aukščio.

Atskirą istoriją A. Bunikienė papasakojo apie šiuo metu lygiai nukarpytą ir nuo kaimynų akių jos privačią erdvę saugančią septyniasdešimties tujų gyvatvorę.

Neišvengė klaidų

Sodininko patirties mažai turėjusi dizainerė prieš keliolika metų nutarė pasodinti gyvatvorę ir paklausiusi vieno spygliuočių augalų pardavėjo įsigijo krūvą nedidelių rutulinių tujų, kurias su vyru pasodino vietoj tvoros.

„Įsivaizduokite, džiaugiamės su Kęstučiu tikėdamiesi, kad po kelerių metų turėsime gražią gyvatvorę. Tačiau į svečius atėję vieni bičiuliai labai nustebo dėl tokio mūsų pirkinio. Paaiškėjo, jog šios tujos nesistiebia į viršų, o plečiasi į šonus. Kai tai patvirtino ir kiti apie augalus daug išmanantys žmonės, nutariau, kad skubiai reikia sodinti naują gyvatvorę“, - tvirtino A. Bunikienė.

Daugiau A. Bunikienės žaliosios patirties ir patarimų - pirmadienio „Lietuvos ryte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.