Prieš įkurtuvių džiaugsmą – rūpestis

Greičiausiai kiekvienam yra tekę kraustytis iš vieno būsto į kitą. Tai toks vargas! Net sakoma, kad didesnį stresą gali sukelti tik artimojo netektis ar skyrybos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:46 PM

Kai vilnietė Eglė Nausėdaitė su vaikinu nutarė kraustytis į erdvesnį butą, nemanė, kad turės tiek rūpesčių – didžioji dalis poros daiktų ir smulkmenų lengvai tilpo į seną „Volkswagen Passat” automobilį.

Tačiau pianiną „Krasnyj oktiabr”, pasirodo, ne taip lengva pergabenti iš taško A į tašką B, net jei ir turi daug draugų.

Didžiausia problema ne pervežti muzikos instrumentą iš Naujamiesčio rajono į Lazdynus, tarp kurių – bene 6 kilometrų atstumas. Kelis šimtus kilogramų sveriantį pianiną reikėjo užnešti į devintąjį namo aukštą.

Nuostolių neatlygina

Nei giminaičiai, nei draugai nepanoro rizikuoti savo sveikata tempdami pianiną, tad Eglė pagalbos kreipėsi į perkraustymo įmonę. Jų pasirinkimas dabar išties didelis.

Viena bendrovė sutiko pianiną pergabenti už 150 litų – darbas buvo atliktas greitai, o instrumentas, atrodo, nenukentėjo jį nešant trims kraustytojams.

„Gal šiek tiek nubrozdino, bet tai smulkmena. Jei pianiną būtų išmetę, įskėlę medieną, tai turėtų įtakos garso kokybei. Bet gal tuomet kraustytojai atlygintų nuostolius”, – svarstė Eglė.

Tačiau kalbintas perkraustymo bendrovės „Krausta” direktorius Arturas Paliulis tokias viltis negailestingai sprogdina: „Jei žmogus gabenamo daikto nedraudžia, mes jį perspėjame, kad jis rizikuoja.”

Kadangi jo įmonė dirba tiek su užsienio, tiek su vietos klientais, verslininkas pastebėjo, kad lietuviai yra linkę taupyti savo daiktų saugumo sąskaita. Bendrovės siūlomo draudimo kaina – nuo 170 litų.

„Paprastai siūlome apdrausti daiktą, jei jis brangus. Jei lengvai dūžta, siūlome saugiai supakuoti.

Jeigu matome, kad saugumo garantuoti nepavyks, arba išvis nevežame, arba aiškiai žmogui pasakome, kad kelionės tikslo krovinys gali ir nepasiekti”, – sakė A.Paliulis ir pridūrė, kad žmonės dažnai paklauso jo patarimų ir bent jau apsirūpina daiktams pergabenti tinkamomis dėžėmis.

Dėl kraustymo kainos su kiekvienu klientu tariamasi atskirai.

Ne visiems įkandama

Vakarų Europoje perkraustymo kaina priklauso ir nuo sezono. Mat daugelis keisti gyvenamąją vietą pageidauja vasarą, per vaikų atostogas.

Nors ir Lietuvoje kur kas daugiau žmonių kraustosi vasarą, paslaugų kaina išlieka tokia pati. Tiesa, pastaruoju metu ją kone perpus numuša šešėlyje dirbantys kraustytojai.

„Perkraustymo kaina priklauso nuo daugelio dalykų: kiek daiktų žmonės prikaupę, kuriame aukšte butas, koks atstumas iki naujojo būsto.

Visa tai kainą gali gerokai išpūsti. Pavyzdžiui, daiktų iš trijų kambarių buto perkraustymas gali kainuoti ir 700, ir 2000 litų”, – sakė perkraustymo bendrovės „Parnasas” vadybininkas Edvardas Naruševičius.

Jis pasidžiaugė, kad jau ir lietuviai naudojasi paslauga „nuo durų iki durų”, kai meistrai atvažiuoja į vietą, viską supakuoja, išveža, o vakare išpakuoja daiktus naujame būste. Tiesa, ši paslauga gerokai brangesnė, bet sutaupoma nemažai laiko, daiktai apsaugomi nuo sudužimo.

Kainos

Šiuo metu kraustytojo darbo valanda kainuoja nuo 20 iki 50 litų.

Perkraustyti skirta kartoninė dėžė – nuo 4 iki 6 litų (nuoma) arba 7–10 litų (pardavimas). Specialios drabužiams skirtos dėžės su pakabais kainuoja per 50 litų.

Mieste mažesnio automobilio nuoma valandai – 30, didelio – 80 litų.

Kraustymo paslaugos panašiai kainuoja Vilniuje, Kaune ir kituose mažesniuose miestuose.

Perkraustymo vadovas

Likus mėnesiui iki persikraustymo pradėkite rinkti kartonines dėžes, laikraščius, plastikinius maišus – viską, kas pravers kraustantis ir pakuojant daiktus.

Likus savaitei pradėkite pakuoti rečiau naudojamus daiktus (pavyzdžiui, proginius drabužius, rečiau naudojamus buities prietaisus), susitvarkykite rūsį, garažą ar palėpę.

Atskirai sudėkite ir supakuokite dokumentus – kad prireikus galėtumėte juos greitai rasti.

Likus kelioms dienoms iki persikraustymo pasirūpinkite, kad kas nors laikinai prižiūrėtų jūsų gyvūnus – kraustymasis jiems gali sukelti stresą, be to, per sumaištį gyvūnas gali pasimesti, pabėgti.

Atskirai supakuokite vertingus daiktus, tarkim, papuošalus, ir juos pervežkite patys. Kuo mažiau žmonių žinos, kur laikote savo brangenybes, tuo bus ramiau gyventi.

Atšildykite šaldytuvą, išvalykite ištuštėjusią skalbyklę, indaplovę, spintas ir kitus baldus. Kraustymosi dieną pasiimkite laisvadienį.

Dokumentus ir piniginę turėkite prie savęs.

Lengvus daiktus dėkite į dideles pakuotes, o sunkius – į mažas, tuomet jos nebus per sunkios. Buitinius ir elektroninius prietaisus geriausia pakuoti į jų originalias dėžes ir pasistenkite, kad visi laidai keliautų kartu su įrenginiais, kuriems priklauso.

Purvinus ar galinčius išsilieti daiktus pakuokite atskirai, kad nenukentėtų kitas perkraustomas turtas. Dėžes, kuriose yra dužūs daiktai, pažymėkite specialiais užrašais arba tam tikra spalva.

Jeigu gabensite veidrodžius, pirmiausia ant jų priklijuokite X formos juostas. Tai apsaugos veidrodį nuo dužimo, jeigu bus stuktelėtas vežant. Jo kraštus (arba visą) apvyniokite izoliacine medžiaga.

Dėžėms užklijuoti naudokite tvirtą, plačią lipniąją juostelę. Į automobilį pirma kraukite sunkias dėžes, pripildytas nedūžtančių daiktų.

Masyvius baldus dėkite prie krovininio automobilio kraštų. Kai kurias pakuotes reikia sutvirtinti diržais, kad vežant neslidinėtų. Automobilyje dėžės turi būti viena prie kitos, tuomet staigiai stabdant arba sukant nė viena neapvirs ir nebus apgadinti daiktai.

Naujame bute pirmiausia reikėtų išpakuoti dūžtančius daiktus, virtuvės įrankius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.