Nauji Rusijos reikalavimai kelia nerimą vežėjams

Europos, o drauge ir Lietuvos, vežėjai šokiruoti – neįspėjusi ir nepasitarusi Rusija stato naujus barjerus. Nuo šių metų rugpjūčio 14 dienos visi krovinių gabentojai šioje šalyje turės samdyti krovinio palydą ir pateikti papildomas finansines garantijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 26, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:35 PM

Verslininkai neabejoja, kad tai sutrikdys Europos ir Rusijos tarpusavio prekybą. O mūsų šalies eksportuotojams bus sunkiau ir brangiau patekti į rusų rinką.

„Tai lyg perkūnas iš giedro dangaus”, – rusų staigmeną įvertino Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava” prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Ir ankstesniais metais vasaromis pasitaikydavo netikėtų Rusijos sprendimų. Tai iškildavo barjerų mėsos perdirbėjams, tai pasienyje darbas strigdavo. Bet šįkart užsimota prieš visus, rašo „Lietuvos rytas”.

Pabrangs kelis kartus?

Muitinės palyda, užstatas, banko garantija, laidavimas – tai tiktai keli nauji reikalavimai krovinius į Rusiją gabenantiems verslininkams.

„Tai smūgis eksportuotojams į Rusiją. Tačiau tai pridarys nuostolių ir patiems rusams. Sumažės importas, taigi ir mokesčiai”, – mano A.Kondrusevičius.

Jis prognozuoja, kad jeigu bus priimti visi žadami sprendimai, krovinių gabenimas į Rusiją pabrangs kelis kartus. O ši šalis tebėra didžiausia Lietuvos prekybos partnerė.

„Verslas šokiruotas. Darome viską, kad ši tvarka būtų atšaukta”, – sakė „Linavos” vadovas.

Tačiau atrodo, kad verslininkai net nespėjo įsigilinti į naujoves.

„Kol kas apie tai nieko nežinome”, – sakė bendrovės „Rokiškio sūris” valdybos pirmininkas Dalius Trumpa. Pieno perdirbėjai yra vieni aktyviausių eksportuotojų į Rusiją.

Reakcija – staigi

A.Kondrusevičius pasidžiaugė, kad šįkart reakcija buvo staigi.

Už muitų sąjungą atsakingas EK narys Algirdas Šemeta trečiadienį kreipėsi į Rusijos federalinės muitinės tarnybos (FMT) vadovą Andrejų Belianinovą.

Lietuvis laiške pareiškė didžiulį susirūpinimą dėl vienpusiško Rusijos Federacijos sprendimo įvesti papildomus reikalavimus vežėjams. A.Šemeta perspėjo, kad tokiu atveju gali rimtai sutrikti ES ir Rusijos prekybos srautai.

„Primygtinai kviečiu jus persvarstyti paskelbto sprendimo įgyvendinimą ir pradėti deramas konsultacijas šiuo klausimu, kaip to reikalauja TIR konvencija”, – sakoma Rusijos muitinės vadovui adresuotame EK nario A.Šemetos laiške.

Lietuvos susisiekimo ministerija taip pat paragino Rusijos valdžią atšaukti sprendimą. Ruošiamas ir Europos vežėjų institucijų atsakas. Ketinama pasiūlyti laikinai stabdyti Rusijos dalyvavimą TIR sistemoje.

TIR knygelė laikoma garantija, kad supaprastintomis muitinės procedūromis nebus piktnaudžiaujama. Tačiau Rusija dabar kaltinama pažeidusi šį susitarimą.

Lietuvos muitinė, Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos pramonininkų konfederacija taip pat parašė raštus į įvairias valstybės ir verslo institucijas, kad šiam klausimui būtų skirtas išskirtinis dėmesys.

Su politika nesieja

Kodėl rusai nusprendė įvesti papildomas apsaugos priemones? „Linavos” vadovas spėja, kad tai vidinių kovų ir problemų rezultatas.

„Apie tokį sprendimą net nežinojo kai kurių Rusijos ministerijų vadovai. Ši naujovė duos naudos Rusijos muitinės tarpininkams, draudikams. Matyt, ir Muitinės tarnyba siekia gauti daugiau pajamų. Tačiau su politika to nesiečiau, nes tvarka galios ne tik Europos, bet ir Rusijos vežėjams”, – sakė A.Kondrusevičius.

Tiesa, kol kas nežinia, kaip reikalavimai bus įgyvendinti techniškai. „Linavos” vadovas teigė neįsivaizduojantis, kaip kiekvienam vilkikui bus organizuojama palyda. Transporto srautai į Rusiją – milžiniški, tad sukontroliuoti viską bus labai sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.