Šančių kareivinių gyventojai tiki, kad pastatai tarnaus ilgiau nei nauji daugiabučiai

Įnoringus kauniečius vilioja gyvenimas namuose, kurie alsuoja praeitimi, turi savo nepakartojamą istoriją ir aurą, tačiau kartu yra šiuolaikiškai įrengti, erdvūs ir nebrangiai išlaikomi.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Aug 26, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:54 PM

Tokių būstų galima rasti ne naujų statybų, o kapitališkai suremontuotose maždaug prieš 120 metų statytose Žemųjų Šančių carinėse kareivinėse, Kaune.

Iš senų degto molio raudonų plytų pastatytuose namuose įsikūrę žmonės tikina, kad iš pagrindų atnaujintų kareivinių mieste nėra daug, todėl būstai čia ypač vertingi, nes yra išskirtiniai nuo namo išorės, laiptinių išplanavimo ir butų interjero.

Prieš septynerius metus A.Juozapavičiaus prospekte nekilnojamojo turto plėtojimo ir statybos bendrovės „Avadi“ pastatytame 21b name būstą įsigijusi 23 metų kaunietė Aistė mano, kad daugiau nei šimtą metų atlaikęs pastatas tarnaus ilgiau nei šiuolaikiniai pastatai.

56 kvadratinių metrų ploto merginos bute akį traukia jaukumo suteikiantys skliautai, aukšti langai ir lubos, raudonų plytų akcentai sienose. Bute įrengtas miegamasis, svetainė su virtuve, tualetas, vonia.

Interjero dizaineriai prie buto sienų ir lubų priderino originalaus dizaino iš medžio, stiklo bei odos pagamintus baldus ir kitas detales.

Keturių aukštų su mansarda pastate įrengti ne tik išskirtiniai 40–150 kvadratinių metrų ploto butai. Neįprastos čia ir laiptinės, kurios yra labai erdvios, su dideliais langais, plačiais laiptais, autentiškomis detalėmis.

„Šiame name gyvena daug meniškos sielos žmonių, kurie neabejingi bendrų erdvių grožiui ir jaukumui. Ant laiptinių sienų kabo įvairūs jaunųjų menininkų paveikslai, ant palangių ir grindų padėta daugybė vazonų su gėlėmis. Vargu ar Kaune ir visoje Lietuvoje yra daug tokių namų“, – įsitikinusi kaunietė.

Namo gyventoja neslėpė, kad dar vienas gyvenimo atnaujintose kareivinėse privalumas — maždaug tris kartus mažesnės šildymo sąskaitos, nei įprasta senos statybos butuose Kaune.

Atnaujina kitus pastatus

Netrukus Žemųjų Šančių kareivinių kvartale bus baigtas atnaujinti dar vienas caro laikų pastatas – kareivinės XXVII.

Jame rengiami ne tik gyvenamieji butai, bet ir komercinės patalpos. Maždaug 4 tūkst. kv. metrų ploto pastate naujakuriai galės įsikurti kitų metų pirmąjį pusmetį.

Buvusiose kareivinėse bus įrengti 58 butai, kurių plotas sieks nuo 35 iki 80 kv. m. Pirmajame pastato aukšte bus įrengtos 26–144 kv. m. ploto komercinės patalpos.

Investicija į šį objektą – apie 10 milijonų litų. Numatoma komercinių patalpų vieno kvadratinio metro kaina sieks iki 3,5 tūkst. litų, butų – iki 3,2 tūkst. litų.

Bendrovės „Avadi“ direktoriaus Valdo Eiduko teigimu, kareivinių XXVII projektas įdomus ne tik XIX amžiaus paveldu alsuojančia senąja architektūra, bet ir šiuolaikiškomis, energetiškai efektyvių namų statybos technologijomis.

„Pastatui šildyti įrengiama autonomiška geoterminė sistema su saulės kolektoriais. Prie pastato bus įrengta per trisdešimt iki 100 metrų gylio vertikalių gręžinių ir sumontuoti efektyvūs šilumos siurbliai. Vien tik į geoterminę sistemą investicija siekia maždaug 1,5–2 mln. litų“, – sakė V.Eidukas.

2015 metais bendrovė „Avadi“ planuoja baigti atnaujinti dar vieną kareivinių pastatą, kuriame taip pat bus įrengti butai ir komercinės patalpos. Šiuo metu čia vyksta pastato valymo nuo šiukšlių darbai.

Buvo įsikūrusi armija

Žemųjų Šančių kareivinių kompleksas pastatytas devintajame-dešimtajame XIX amžiaus dešimtmetyje. Tarpukariu jis priklausė Lietuvos kariuomenės daliniams, sovietmečiu čia buvo įsikūrusi sovietų armija.

Atgavus nepriklausomybę ir sovietų karinėms pajėgoms palikus Lietuvą, kareivinių pastatai perėjo valstybės turto fondo žinion. Dalis jų netrukus buvo parduota privatiems asmenims, tačiau kurį laiką investicijų kareivinės nesulaukė. Pastatai buvo apgriauti, senovinės plytos išvogtos, kai kurie jų virto griuvėsių ir šiukšlių krūvomis.

Pradėjus tvarkyti statinius vieni jų sulaukė naujakurių, o kitus iki šiol niokoja benamiai ir plytų vagys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda