Vietinių daržovių lietuvių stalui užteks

Šiemet kai kurių daržovių derlius šiek tiek menkesnis negu pernykštis. Tačiau bent savam stalui jų užteks.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-08-30 06:00, atnaujinta 2018-03-01 16:08

Daržovių derlius neblogas, bet anaiptol ne visuose Lietuvos regionuose vienodas. Vienur dar pavasarį dygstančias morkas pražudė sausra, kitur joms lietaus pakako.

Bulvių augintojai smarkiai nedžiūgauja – derlius vidutinis. Be to, liepą uždraudusi bulvių eksportą iš ES Rusija iki šiol vartų taip ir neatkėlė. Užtat kitas daržoves rusai kol kas mielai perka.

„Jau antra savaitė gabenu morkas į Rusiją. Mano laukuose jos užderėjo dar geriau nei pernai”, – sakė Šiaulių rajone, Daugėlaičių kaime, ūkininkaujantis Linas Šateika.

Morkomis kasmet jis užsėja per 110 hektarų. Anot ūkininko, už jų kilogramą Rusijos didmenininkai moka maždaug tiek pat, kiek supirkėjai Lietuvoje, užtat patys pasiima iš kiemo.

Pasak Pasvalio rajone ūkininkaujančios bendrovės „Sodžiaus rytas” vadovo Algimanto Morkūno, šįmet kaip reta geri kopūstai. O štai morkų derlius šiame regione menkokas.

„Daržoves auginame ir įprastiniu būdu, ir išskirtinės kokybės, ir ekologiškas. Pastarųjų derlius visada būna menkiausias. Jas jau kasame. O penktadienį mūsų ekologiškų morkų, kopūstų, burokėlių, svogūnų jau atsiras didžiuosiuose prekybos centruose”, – sakė A.Morkūnas.

Ekologiškų daržovių pirkėjai kol kas – tik lietuviai. Tačiau tradiciniu būdu jas auginantiems ūkininkams savame kieme pernelyg ankšta. Daržovių, ypač morkų, užauginama daug daugiau, nei jų reikia vietos valgytojams.

„Jei rusai neapsigalvos, bulves parduoti bus ypač sunku”, – prognozavo A.Morkūnas.

Rusai kasmet perka vis mažiau

Rusija pati užsiaugina vis daugiau daržovių, ypač kopūstų, pomidorų, svogūnų ir morkų, todėl šių daržovių importas turėtų mažėti.

Rusijos bei Ukrainos šviežių vaisių ir daržovių agentūros „Fruit-Inform” duomenimis, per pastaruosius du sezonus svogūnų, kopūstų, burokėlių, morkų importas sumažėjo perpus, o bulvių – penkis kartus.

2013–2014 metais bulvių ir daržovių importas Rusijoje gali būti mažiausias per pastaruosius šešerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.